Monday, March 16, 2015

Narancsos csokitorta marcipán pónikkal

Szülinapi torta egy gyerekzsúrra… 


Egy gyerekzsúr apropóján...

Az utóbbi időben elég sok minden összejött, így kevesebb időm jut(ott) a blogra, de azért a sütést így sem hanyagoltam el teljesen, csupán más dolgok vannak prioritásban nálam. Ennek ellenére mindig örülök, ha jön a hétvége, mert akkor több időm jut mindenre. A mostani hétvége például egy tiramisu tortát tartogatott számomra, meg ezt a cuki emeletes narancskrémes csokitortát, amire marcipán pónikat készítettem. A torta kb. 18-20 szeletes.

Hozzávalók:
(1) Piskóták:*
1 db 20 cm-es kakaós piskóta (5 tojásból)
1 db 14 cm-es kakaós piskóta (4 tojásból)
(2) Töltelék:
1 adag orange curd (Recept itt.)
250 g étcsoki (70%) + 150 g tejcsoki (A csokoládé krém elkészítése részletesen a csokitortánál található.)
400 ml állati tejszín
kb. 250 g vaj
1 tk vanília kivonat (Házi, recept itt.)
porcukor ízlés szerint (Nálam kb. 150 g.)
(3) Díszítés:
marcipán figura (Kb. 20 dkg marcipánból készült.)
 kb. 100 g csokireszelék (rózsaszínre festett fehér csoki)
A hagyományos csokoládétorta elkészítését itt találjátok, ahol részletesen olvashatjátok, hogyan készül a csokoládé krém is. Ebben a bejegyzésben főként ennek a tortának az elkészítésének főbb lépéseire szeretnék fókuszálni.

Elkészítés:
A piskótákat egy nappal a torta összeállítása előtt sütöttem meg. A narancskrémet szintén a felhasználás előtti napon készítem el, amit egy éjszakát hűtőben pihentetek, így igazán jól be tud sűrűsödni. Ha a narancsok nagyon nagyok, akkor már a főzés alatt is lehet látni, hogy a tojások nem elegendőek a krém sűrítésére. Ekkor 1-2 ek keményítőt is belefőzök a krémbe, ha azt torta töltésre használom.
A csokikrém készül el utoljára, azt közvetlenül csak a torta összeállítása előtt készítem el.
A tortákhoz a lapok közé töltöttem a csokikrémet, amire egy-egy vékony réteg narancskrém került, majd burkoltam a tortát és az oldalát felpaníroztam színes csokireszelékkel. (A színes csokireszelékhez a fehér csokit megolvasztom, színezem, majd temperálom és ez kis formába öntöm. Ezután megvárom, amíg megszilárdul és burgonyahámozóval reszelem.)
A betöltött tortákat hűtőben egy éjszakát külön pihentettem, mert nem szerettem volna merevítést az alsó tortába, de így kellően kifagyott. Másnap díszítem a tortát a maradék csokikrémmel, majd elhelyeztem a marcipánfigurát és a többi marcipán díszt.

Marcipán pónik és születésnapi 4-es szám:
A marcipán pónik, valamint a 4-es szám alapját egy sima linzer szaggatóval készítettem. A pónik kb. másfél óráig készültek, amik direkt nem állnak, mivel a marcipán elég nehéz anyag és nem akartam a lábakba fogpiszkálót szúrni, ha már a tortában sem volt merevítés. A póni készítésről rengeteg videó van YueTube-on, nekem sokat segítettek. 

Tapasztalatok:
Nekem nagyon tetszett ez a vidám hangulatú kis gyerektorta, de legközelebb biztosan nem panírozok emeletes tortát csokireszelékkel. Már meg is álmodtam, hogy inkább színes csokicsikokat készítek majd, és azzal rakosgatom körbe a tortát. Így biztosan nem hullik majd semmi a tortáról és elegánsabb is lesz. (Készült régebben egy csoki korongokkal körbepakolt tortám, azt itt találjátok.) Ennek ellenére nagy öröm volt ezt a tortát készíteni, remélem örültek neki a gyerekek!

Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Pónik. 

1 comment: