Avagy hogyan készítettem el a Tesco baconös kiflijét házilag! J
Itt a szeptember,
aminek több hozadéka is lesz a blogon. J Ennek oka egyébként
az, hogy újra iskolás lettem, méghozzá nagyon intenzíven finnül tanulok. (Elég
nehéz, de nagyon szeretem.) Éppen ezért már most érzem, hogy biztosan kevesebb
időm lesz a blogra – meg minden másra is az életemben –, így a receptek nagy
része átváltozik gyorsan elkészíthető finomsággá. Törekedni fogok arra is, hogy
olyan dolgokat készítsek, amiket el tudok vinni a suliba magammal, de azért
maradnak az édességek is. J
Kezdjük is rögtön
egy régi nagy szerelmemmel, a Tescoban forgalmazott baconos kiflivel… Nem tudom
ismeritek-e, de én csak annyit mondhatok, hogy IMÁÁÁÁÁDOOOOOM és mindig veszek
párat, ha ott vásárolok. Igen ám, de Helsinkiben nincs Tesco, így mit tesz az
ember lánya, ha baconös kifli hiánya van?! Hát csinál magánk. J
Így esett, hogy néztem egy egyszerű sajtos kifli receptet magamnak, amit kicsit
átalakítottam és már toltam is be a sütőbe az iskolai uzsonnámat, ami egy
almával szuper fincsi volt!
Hozzávalók: (8 db
nagy kiflihez.)
40 dkg liszt
2-2,5 dl víz + 1 tk
cukor + ½ kocka élesztő
50 g olaj (Nálam
fele olíva, fele repce.)
2 tk só
1 tojássárgája + 1
tojásfehérje a kifli lekenéséhez
8 szelet bacon
1 kis marék reszelt
sajt (Lehet füstölt is.)
1-2 tk szezámmag
Elkészítés:
A lisztet a sóval
egy tálba szitálom, egy kevés cukorral felfuttatom a vízben (esetleg tejben) az
élesztőt, majd az olajjal és tojássárgájával együtt a liszthez adom. A
hozzávalókból egy sima tésztát dagasztok, amit 45 perc alatt duplájára
kelesztettem. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztottam, majd kissé ovális
téglalappá nyújtottam és feltekertem.
Így készül... |
Ezután a kis hengerek (kiflik) tetejét
megkentem tojásfehérjével, majd rájuk tekertem egy szelet bacont úgy, hogy a
baconok vége mindig a kiflik alá essen. Végül a kifliket szilikonos sütőpapírral
bélelt tepsibe sorakoztatom, a kifliket meghintettem egy kis sajttal és
szezámmaggal és 200°C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt szép pirosra sütöttem őket. A
kifli sokáig puha marad, a bacontől pedig nagyon ízletes lesz!
Tipp:
A kifli tetejére
szórhatunk parmezánt, vagy füstölt sajtot is bőséggel. A tésztába is keverhetünk
plusz sajtot, ehhez a lisztmennyiséghez kb. 5 dkg-ot.
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Boltit házilag... |
Nagyon jó ötlet és fincsi lehet! :)
ReplyDeletekipróbáltam és tényleg nagyon jó! köszönöm a receptet!
ReplyDelete