Áttörés macaron ügyben, avagy végre (talán) tudok macaront sütni?!
Macaronok by ildiKOKKI. |
A francia macaronok
elkészítésével elsőként kb. 1,5 éve próbálkoztam, igaz akkor még az olasz
meringe, vagyis a cukorszirupos változatot készítettem. Azok a macaronok még
közel sem voltak tökéletesek, így éppen itt volt az ideje, hogy ezt a
képességem (is) kicsit továbbfejlesszem. J Pár napja Friida, Feri
és Niina 5 éves kislánya megkért, hogy a szülinapi bulijára macaront hozzak
meglepinek, mert azok olyan kis fincsi sütik voltak anno még jó egy évvel
ezelőtt. (Értitek, egy 5 éves kisleány emlékezik ilyesmire?!) J
Így nem volt mese,
megerősítettem a lelkem, majd ismét megnéztem egy halom macaronsütéses videót és
átolvastam egy halom receptet a neten. Nagyon jó leírást találtam Bonbon mániánál, akinek a kakaós macaronjait készítettem, Piszkénél pedig egy elég
komoly összefoglalót olvastam a lehetséges hibákról, így érdemes mindkét helyre
benézni. J
Hozzávalók: (Kb. 25-30 db macaronhoz.)
(1) Macaronok:
9 dkg mandulaliszt
=őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg
tojásfehérje (Kb. 2 kisseb tojásé, de én mérleggel ezt mindig kimérem.)
5 dkg kristálycukor
2 tk átszitált
kakaópor
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű fehér
csokoládé (Nálam citromos ízesítésű Fazer fehér csokoládé.)
0,4 dl tejszín
(min. 30%-os, állati)
Fehér csokoládés krémmel.... |
A macaronok:
A mandulaliszthez a
szeletelt mandulát a macaronok elkészítése előtt néhány napig egy tányéron
szétterítve a konyhapulton hagyjuk kicsit szikkadni, majd kávédarálón finomra
őröljük. Ezután a mandulalisztet és a porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk és
félretesszük (A-B).
Tipp:
Én a porcukros-mandulalisztes
keveréket általában kétszer szoktam átszitálni. A szeletelt mandulát pedig úgy
őrlöm, hogy a hozzávalókban megadott mennyiségű porcukrot előre kimérem és abból
adok 1-1 evőkanálnyit az őrlés során a szeletelt mandulához.
A
szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett
tojásokat feltörjük, a megfelelő mennyiségű fehérjét egy mélyebb tálba mérjük
és robotgéppel habosítani kezdjük (C). Amikor kifehéredik a tojásfehérje, akkor
hozzáadjuk a kristálycukrot, majd ebből egy nagyon kemény habot verünk
(D). Ha a kristálycukor is a habban van, s az eléggé kifehéredett, akkor
hozzáadjuk a kakaóport és addig folytatjuk a habosítást amíg az fényes és
kemény nem lesz, illetve habverőt kivéve a habból, az szép csúcsot hagy azon (E).
(Ha csak ételfestékkel készítjük a tojáshabot, akkor ebben az állapotban a
fehérje sokkal stabilabb és keményebb lesz, a kakóportól kicsit azonban
folyósabb marad, de így is szépen látszik az a bizonyos „csúcs” a habverőn és a
tojásfehérje habon.)
Tipp:
Ha kevés az időnk,
a hűtőszekrényből kivett egész tojást dobjuk 3-4 percre meleg vízbe egy tálban,
így gyorsabban lesz használható szobahőmérsékletű tojásfehérjénk.
Ha a tojásfehérje
hab kész, akkor a porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a habra,
majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük azt (F). Ezután addig kell
keverni a tésztát, amíg az a spatuláról egyenletesen nem folyik le (G-H). Ekkor
egy kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük a tésztát, majd egy
szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk. A macaronok akkor
lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen tarjuk
(I).A macaronok akkor lesznek azonos nagyságúak, ha a tészta adagolása közben
számolunk (1-2-3), vagyis minden macaront egyenlő ideig nyomunk a papírra. Egy
kevés helyet mindig tartsunk a kis korongok között, hiszen azok egy picit terülni
fognak. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges
légbuborékok eltávozzanak a tésztából. (Ekkor én vékonyan meghintettem a macaronokat egy kis szita segítségével kakaóporral.)
Sütés:
A macaronokat a kötelező minimum 45 perces pihentetés után előmelegített 150°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon kb. 11-12 percet süssük. A talpak kb. 6-7 perc után kezdenek megjelenni majd! A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról. (H ez picit nehezebben menne, egy jó éles késsel alájuk lehet vágni és szépen felemelni őket, de ez a szépen megsült és meghűlt macaronok esetében nem szükséges.)
Sütés:
A macaronokat a kötelező minimum 45 perces pihentetés után előmelegített 150°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon kb. 11-12 percet süssük. A talpak kb. 6-7 perc után kezdenek megjelenni majd! A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról. (H ez picit nehezebben menne, egy jó éles késsel alájuk lehet vágni és szépen felemelni őket, de ez a szépen megsült és meghűlt macaronok esetében nem szükséges.)
Így készül... |
Töltelék:
A töltelékhez a
csokoládét mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd
keverjük simára a tejszínnel. A krémbe nem szükséges további édesítőt adni,
hiszen a macaronok így is eléggé édesek lesznek. Kerülhet a krémbe azonban 1-2
ek konyak, vagy valamilyen likőr ízlés szerint. (Én most semmi ilyesmit nem
tettem a krémbe, lévén egy gyerekzsúrra mentünk.) A tölteléket pár percre
tegyük hűtőbe és ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal könnyen
keverhető, szedjük át egy kis habzsákba, majd töltsük meg a macaronokat! Az
elkészült macaronok hűtőben kb. 1 hétig állnak el, az elkészítésük után
lehetőség szerint csak másnap fogyasszuk, hiszen ekkorra érnek össze az ízek!
Tipp:
A macaronokat még sütés
után érdemes betölteni, mert azok hamar puhulnak és sokkal szebbek lesz a
tartásuk, ha frissen voltak betöltve.
Plusz jó tanácsok a
macarnozáshoz:
Talán az egyik
legfontosabb macaronozási titok az, hogy soha ne adjuk fel a macaronozást, még
akkor sem, ha nagyon sokszor nem sikerült!!! Szerintem nincs még egy ember a Földön,
aki annyi félresikerült macaront dobott volna ki, mint én, sőt abban is biztos
vagyok, hogy még biztosan lesz elrontott macaronom… J Ennek ellenére megéri
a fáradozást, hiszen előbb-utóbb csak sikerélménye lesz az embernek, valamint
olyan jó nézni azt a sok csillogó gyerek szempárt és árgus tekintetű felnőttet,
aki épp egy macaront fal be! No, már csak ezért is megéri ezredszer is
próbálkozni! J
Szép napot, ildiKOKKI
Macaronok őszi kiadásban.... |
Nagyon szép macaront sütöttél! Én még mindig nem merek megpróbálkozni vele! :)
ReplyDeletePedig érdemes, mert összerakni egyébként szerintem könnyebb, mint egy tortát... :)
Delete