Sunday, September 14, 2014

Kakaós macaron

Áttörés macaron ügyben, avagy végre (talán) tudok macaront sütni?!


Macaronok by ildiKOKKI.

A francia macaronok elkészítésével elsőként kb. 1,5 éve próbálkoztam, igaz akkor még az olasz meringe, vagyis a cukorszirupos változatot készítettem. Azok a macaronok még közel sem voltak tökéletesek, így éppen itt volt az ideje, hogy ezt a képességem (is) kicsit továbbfejlesszem. J Pár napja Friida, Feri és Niina 5 éves kislánya megkért, hogy a szülinapi bulijára macaront hozzak meglepinek, mert azok olyan kis fincsi sütik voltak anno még jó egy évvel ezelőtt. (Értitek, egy 5 éves kisleány emlékezik ilyesmire?!) 

Így nem volt mese, megerősítettem a lelkem, majd ismét megnéztem egy halom macaronsütéses videót és átolvastam egy halom receptet a neten. Nagyon jó leírást találtam Bonbon mániánál, akinek a kakaós macaronjait készítettem, Piszkénél pedig egy elég komoly összefoglalót olvastam a lehetséges hibákról, így érdemes mindkét helyre benézni. J

Hozzávalók: (Kb. 25-30 db macaronhoz.)
(1) Macaronok:
9 dkg mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg tojásfehérje (Kb. 2 kisseb tojásé, de én mérleggel ezt mindig kimérem.)
5 dkg kristálycukor
2 tk átszitált kakaópor
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé (Nálam citromos ízesítésű Fazer fehér csokoládé.)
0,4 dl tejszín (min. 30%-os, állati)

Fehér csokoládés krémmel....

A macaronok:
A mandulaliszthez a szeletelt mandulát a macaronok elkészítése előtt néhány napig egy tányéron szétterítve a konyhapulton hagyjuk kicsit szikkadni, majd kávédarálón finomra őröljük. Ezután a mandulalisztet és a porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk és félretesszük (A-B).

Tipp:
Én a porcukros-mandulalisztes keveréket általában kétszer szoktam átszitálni. A szeletelt mandulát pedig úgy őrlöm, hogy a hozzávalókban megadott mennyiségű porcukrot előre kimérem és abból adok 1-1 evőkanálnyit az őrlés során a szeletelt mandulához.

A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat feltörjük, a megfelelő mennyiségű fehérjét egy mélyebb tálba mérjük és robotgéppel habosítani kezdjük (C). Amikor kifehéredik a tojásfehérje, akkor hozzáadjuk a kristálycukrot, majd ebből egy nagyon kemény habot verünk (D). Ha a kristálycukor is a habban van, s az eléggé kifehéredett, akkor hozzáadjuk a kakaóport és addig folytatjuk a habosítást amíg az fényes és kemény nem lesz, illetve habverőt kivéve a habból, az szép csúcsot hagy azon (E). (Ha csak ételfestékkel készítjük a tojáshabot, akkor ebben az állapotban a fehérje sokkal stabilabb és keményebb lesz, a kakóportól kicsit azonban folyósabb marad, de így is szépen látszik az a bizonyos „csúcs” a habverőn és a tojásfehérje habon.)

Tipp:
Ha kevés az időnk, a hűtőszekrényből kivett egész tojást dobjuk 3-4 percre meleg vízbe egy tálban, így gyorsabban lesz használható szobahőmérsékletű tojásfehérjénk.

Ha a tojásfehérje hab kész, akkor a porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a habra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük azt (F). Ezután addig kell keverni a tésztát, amíg az a spatuláról egyenletesen nem folyik le (G-H). Ekkor egy kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük a tésztát, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk. A macaronok akkor lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen tarjuk (I).A macaronok akkor lesznek azonos nagyságúak, ha a tészta adagolása közben számolunk (1-2-3), vagyis minden macaront egyenlő ideig nyomunk a papírra. Egy kevés helyet mindig tartsunk a kis korongok között, hiszen azok egy picit terülni fognak. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából. (Ekkor én vékonyan meghintettem a macaronokat egy kis szita segítségével kakaóporral.)

Sütés:
A macaronokat a kötelező minimum 45 perces pihentetés után előmelegített 150°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon kb. 11-12 percet süssük. A talpak kb. 6-7 perc után kezdenek megjelenni majd! A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról. (H ez picit nehezebben menne, egy jó éles késsel alájuk lehet vágni és szépen felemelni őket, de ez a szépen megsült és meghűlt macaronok esetében nem szükséges.)

Így készül...

Töltelék:
A töltelékhez a csokoládét mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük simára a tejszínnel. A krémbe nem szükséges további édesítőt adni, hiszen a macaronok így is eléggé édesek lesznek. Kerülhet a krémbe azonban 1-2 ek konyak, vagy valamilyen likőr ízlés szerint. (Én most semmi ilyesmit nem tettem a krémbe, lévén egy gyerekzsúrra mentünk.) A tölteléket pár percre tegyük hűtőbe és ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal könnyen keverhető, szedjük át egy kis habzsákba, majd töltsük meg a macaronokat! Az elkészült macaronok hűtőben kb. 1 hétig állnak el, az elkészítésük után lehetőség szerint csak másnap fogyasszuk, hiszen ekkorra érnek össze az ízek!

Tipp:
A macaronokat még sütés után érdemes betölteni, mert azok hamar puhulnak és sokkal szebbek lesz a tartásuk, ha frissen voltak betöltve.

Plusz jó tanácsok a macarnozáshoz:
Talán az egyik legfontosabb macaronozási titok az, hogy soha ne adjuk fel a macaronozást, még akkor sem, ha nagyon sokszor nem sikerült!!! Szerintem nincs még egy ember a Földön, aki annyi félresikerült macaront dobott volna ki, mint én, sőt abban is biztos vagyok, hogy még biztosan lesz elrontott macaronom… J Ennek ellenére megéri a fáradozást, hiszen előbb-utóbb csak sikerélménye lesz az embernek, valamint olyan jó nézni azt a sok csillogó gyerek szempárt és árgus tekintetű felnőttet, aki épp egy macaront fal be! No, már csak ezért is megéri ezredszer is próbálkozni! J


Szép napot,  ildiKOKKI

Macaronok őszi kiadásban....

2 comments:

  1. Nagyon szép macaront sütöttél! Én még mindig nem merek megpróbálkozni vele! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pedig érdemes, mert összerakni egyébként szerintem könnyebb, mint egy tortát... :)

      Delete