Saturday, February 21, 2015

Terepmintás tankos torta

Avagy hogyan készítsünk egyszerűen terepmintás marcipánnal burkolt tortát?


Misi 40. szülinapjára készült...

A napokban egy kedves ismerősöm férje ünnepelte a 40. születésnapját, akinek nagy kedvencei a tankok. Így kaptam a felkérést, hogy készítsek egy szép tankos, vagy tank alakú tortát valami nagyon egyszerű vaníliás ízvilággal. Mivel az utóbbi időben nagyon sok dolgom volt, ráadásul most volt a második finn vizsgám is, így egy terepmintás torta mellett döntöttem egy tankocskával. Szerintem ahhoz képest egész jól sikerült megoldani a feladatot, hogy mostanság a mousse torták játsszák a főszerepet az életemben a formatorták helyett. 

A torta nagyjából 20 cm átmérőjű volt, amihez a következőket használtam fel:
®  kb. 60 dkg marcipán (Recept itt.) zöldre, világoszöldre, barnára és feketére színezve (Festék: Sugarflair gélfesték.)
®  egy 5 tojásos fehér vaníliás piskóta (Recept itt.)
®  egy adag vanília krém, amit a házi vanília pasztámmal turbóztam fel (Recept itt.)
®   5-6 dkg vajkrém (vaj és porcukor 1:1 arányú keveréke habosra keverve) a marcipán alá szigetelésnek

A tankos torta alapötlete innét származik, de sokat merítettem ebből a fotóból is. A tankhoz először kivágtam egy 10-12 cm nagyságú kör alakú alapot, majd a tank testét formáltam meg. Erre jött a tank azon része, ahol az emberek ülnek, majd a tetőajtót és a lánctalpakat készítettem el, ami közé 4-4 db kereket raktam. Végül a helyére került az ágyúcső, amit egy hurkapálca tart, illetve kialakítottam a végső formát és díszítést.

A torta és a tank.

A terepmintás marcipánt elsőre úgy szerettem volna elkészíteni, hogy nyújtok egy nagyobb világos marcipánt és arra ragasztok néhány színezett foltot, majd ezt egybenyújtom, de rájöttem, hogy az úgy nem lenne elég realisztikus. Éppen ezért ezt a videót követtem és szépen egymáshoz nyújtottam a szorosan egymás mellé pakolt színes marcipán darabokat. Itt igyekeztem kialakítani hasonló alakokat, mint az eredeti mintán van. (A különböző színű marcipángombócok oldalát egy picit meg lehet nedvesíteni, hogy ne váljanak szét a burkolásnál, illetve aki nem bízna ebben, egy vékony réteg marcipánra pakolja a mintákat, de én ennek nem éreztem szükségét.)

A tortát a következő módon állítottam össze:
Elsőként megsütöttem a pisktótát, majd a lapok közé betöltöttem a krémet. Ezután egy órát pihent a torta a hűtőben, majd vékonyan bekentem a vajkrémmel, így egyengetve el az esetleges egyenetlenségeket és szigeteltem a tortát a marcipán alatt. Kb. egy óra ismételt hűtőben való pihentetés után kinyújtottam a terepmintás marcipánt, burkoltam a tortát és elhelyeztem a tankot a torta tetején. A maradék színes marcipánt összesodortam és azzal szegélyeztem a torát alulról.

A tank kb. egy-másfél óra alatt készült el, míg a teljes torta a várakozási időkkel együtt egy röpke délután alatt lett kész. (Ez soknak tűnhet, de én nem éreztem annak, inkább megvártam a dermedési időket.)
Összességében nagyon jó buli volt ez a torta, de teljesen más élmény, mint egy mousse torta, vagy egy sima csokitorta. Azokban a díszítést szeretem nagyon, ebben meg a marcipánfigura elkészítése volt a kihívás. Kíváncsian várom, milyen lesz és hogyan sikerül megoldanom a következő tortás kihívásom! J


Szép hétvégét,  ildiKOKKI


2 comments:

  1. Nagyon ötletes ez a torta! Szépet alkottál ismételten! :)

    ReplyDelete
  2. Hú, ez nagyon jó ötlet. Az én férjem is 40 lesz a nyáron és tankmániás... Van esély valami hasonlóra :)

    ReplyDelete