Sunday, February 8, 2015

Vanília paszta (Vanília kivonat házilag glükóz szirupból)

Hogyan készíthetünk egyszerűen valódi vanília kivonatot adalékok nélkül?

 
Gasztroajándéknak is kitűnő!

Az illatos vanília a cukrászat egyik alappillére, amit minden háziasszony szívesen használ. Jómagam készítettem már házi vaníliás cukrot, ezt azonban sok esetben nem adhatom az édességekhez, így más alternatíva után kellett néznem. Kb. egy éve kaptam ajándékba Angliából, a Szofika a konyhában c. blog szerzőjétől egy üveg csodálatos vanília kivonatot, ami glükóz szirup alapú volt, persze ebben a valódi vanílián kívül még jócskán volt egyéb adalék is. Ez a kis üveg adta az ötletet a saját kivonatom elkészítéséhez, amiből természetesen Szofinak is küldtem egy kis üvegcsével!

Hozzávalók: (Egy kis „Erős Pista” méretű dunsztosüveghez.)
2 db vanília rúd
2 dl glükóz szirup

Tipp:
Glükóz szirup híján használhatunk semleges ízű virágmézet is, a célnak az is tökéletesen megfelel.

Elkészítés:
Egy kis dunsztosüveget alaposan elmosunk, a papírt leáztatjuk róla, majd kiszárítunk. A vanília rudakat felhasítjuk, a magokat odafigyelve kikaparjuk, valamint a hüvelyt is felaprítjuk és a tiszta dunsztosüvegbe szedjük. Erre öntjük a glükóz szirupot - vagy a mézet -, majd az üveget lezárjuk és két hétig pihentetjük. A pihentetés alatt az üveg tartalmát kevergetni nem kell, elég azt csupán minden második nap fejtetőre állítani, hiszen a felaprított vanília mindig a szirup felszínére úszik, mivel annak kisebb a sűrűsége, mint a szirupnak. 

A vanília kivonat hűtőben sokáig eláll!

Két hét elteltével a vanília illatos aromáit teljesen felveszi a szirup, ekkor a felaprított vanília hüvelyének darabjait egy villa, vagy fogvájók segítségével lehalásszuk a szirup tetejéről. Ezeken marad ugyan egy kevés értékes kivonat, de ha ezeket egy szitára szedjük, akkor a rátapadt gükóz szirup szépen lecsöpög. A kész vanília kivonatot szedjük kisebb üvegekbe és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Tippek:
A szirup levegőn gyorsan szárad, így az üveget mindig gondosan zárjuk le és csak akkor nyissuk fel, mikor egy kevés vanília kivonatot szeretnék adni a süteményeinkhez.
Egy-egy süteménybe egy csapott mokkáskanálnyi vanília kivonat, vagy még annál is kevesebb elegendő!
A kivonat akár gasztroajándéknak is kitűnő, ekkor csak címkézzük fel az üvegeket, vagy kössünk rá egy szép masnit!

Szép napot, ildiKOKKI

Adalékok nélkül!

1 comment: