Hogyan készíthetünk egyszerűen valódi vanília kivonatot adalékok nélkül?
Az illatos vanília
a cukrászat egyik alappillére, amit minden háziasszony szívesen használ. Jómagam
készítettem már házi vaníliás cukrot, ezt azonban sok esetben nem adhatom az
édességekhez, így más alternatíva után kellett néznem. Kb. egy éve kaptam
ajándékba Angliából, a Szofika a konyhában c. blog szerzőjétől egy üveg csodálatos vanília kivonatot, ami glükóz szirup alapú volt, persze ebben a valódi vanílián
kívül még jócskán volt egyéb adalék is. Ez a kis üveg adta az ötletet a saját
kivonatom elkészítéséhez, amiből természetesen Szofinak is küldtem egy kis
üvegcsével!
Hozzávalók: (Egy
kis „Erős Pista” méretű dunsztosüveghez.)
2 db vanília rúd
2 dl glükóz szirup
Tipp:
Glükóz szirup híján
használhatunk semleges ízű virágmézet is, a célnak az is tökéletesen megfelel.
Elkészítés:
Egy kis
dunsztosüveget alaposan elmosunk, a papírt leáztatjuk róla, majd kiszárítunk. A vanília rudakat
felhasítjuk, a magokat odafigyelve kikaparjuk, valamint a hüvelyt is
felaprítjuk és a tiszta dunsztosüvegbe szedjük. Erre öntjük a glükóz szirupot -
vagy a mézet -, majd az üveget lezárjuk és két hétig pihentetjük. A
pihentetés alatt az üveg tartalmát kevergetni nem kell, elég azt csupán minden
második nap fejtetőre állítani, hiszen a felaprított vanília mindig a szirup
felszínére úszik, mivel annak kisebb a sűrűsége, mint a szirupnak.
A vanília kivonat hűtőben sokáig eláll! |
Két hét
elteltével a vanília illatos aromáit teljesen felveszi a szirup, ekkor a felaprított
vanília hüvelyének darabjait egy villa, vagy fogvájók segítségével lehalásszuk
a szirup tetejéről. Ezeken marad ugyan egy kevés értékes kivonat, de ha ezeket
egy szitára szedjük, akkor a rátapadt gükóz szirup szépen lecsöpög. A kész
vanília kivonatot szedjük kisebb üvegekbe és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Tippek:
A szirup levegőn
gyorsan szárad, így az üveget mindig gondosan zárjuk le és csak akkor nyissuk
fel, mikor egy kevés vanília kivonatot szeretnék adni a süteményeinkhez.
Egy-egy süteménybe
egy csapott mokkáskanálnyi vanília kivonat, vagy még annál is kevesebb
elegendő!
A kivonat akár
gasztroajándéknak is kitűnő, ekkor csak címkézzük fel az üvegeket, vagy kössünk
rá egy szép masnit!
Szép napot, ildiKOKKI
Adalékok nélkül! |
Jajj de varom,hogy ideerjen!!!
ReplyDelete