Avagy az első próbálkozásom a tejcsokis burokkal…
Az utóbbi időben
elhanyagoltam a bonbonozást, hiszen mostanában inkább tortákat készítettem, de
végre Szandi barátnőm születésnapja megfelelő indok volt elővenni a
polikarbonát formát. Ráadásul egy kedves barátomtól kaptam egy kilónyi
Belcolade tejcsokit, egy másiktól egy zacskó kókuszreszeléket, egy harmadiktól
meg egy üveg kókuszlikőrt… (Igen, ha az ismerőseim találnak valamit a
konyhájukban, amiről azt gondolják, hogy nekik nem kell, azt elhozzák nekem,
hiszen én mindet újrahasznosítok.) Az édesség szerintem szuper fincsi lett, a
Párom szerint először olyan íze van, mint a Kinder csokinak, aztán meg olyan
nagyon kókuszos, végül pedig kókuszlikőrös… Hát ilyen ez az új recept! J
Hozzávalók:
(1) Burok:
250 g tejcsokoládé
2-3
g kakaóvaj
+
2-3 kocka fehér csokoládé díszítéshez
(2)
Töltelék:
80
g fehér csokoládé
40 ml kókuszlikőr (Likőr híján 40 ml 35%-os állati tejszín.)
60-65
g kókuszreszelék darálva + 10 g kókuszreszelék (simán)
1
tk vaj
½ tk vanília paszta
Tejcsokis burokkal. |
Elkészítés:
Elsőként a
tölteléket készítem el. Ehhez a fehér csokoládét mikróban felolvasztom a
vajjal, majd hozzákeverem a kókuszlikőrt és a vanília pasztát. A
kókuszreszeléket kávédarálón finomra darálom, de nem mindet! Egy keveset (kb. 10 g-ot) félreteszek, ezt ugyanis simán belekeverem a krémben, hogy legyenek benne
nagyobb ropogósabb darabok is. Végül a kókuszt is beleforgatom a krémbe és
felhasználásig hűtőben pihetetem, de néha ránézek és átkeverem.
A tejcsokoládét gőz
fölött olvasztani kezdem, majd amíg ez lassan olvad, addig elkészítem a fehér csokis
díszítést a bonbonra. Ehhez 2-3 kocka fehér csokit olvasztok, temperálom, majd
az ujjammal kicsit összemaszatolom a polikarbonát formát. Ezt pár percre hűtőbe
teszem, hogy a fehér csoki szépen megszilárduljon, de utána azonnal ki is
veszem, hogy a forma ne legyen túl hideg, mikor beleöntöm a tejcsokoládék. (Hasonló módszerrel készült díszítésről és a színes csokikról itt olvashattok bővebben.)
Az olvadt
tejcsokihoz adom a kakaóvajat, majd temperálom azt. (Tejcsoki esetében a kb. 30-32°C-ig
hűtöm a csokit és ekkor öntöm azt a formába.) Ha elkészítettem a bonbon
hüvelyt, pár percre hűtőbe teszem a formát, majd átkeverem a tölteléket és
betöltöm a formába. Végül a maradék tejcsokival lezárom a bonbonokat és
megvárom így azok teljesen megszilárdulnak. (Mostanában egyébként a talpaláshoz
nem kell újra temperálnom a csokit, mert a tálat rendszerint a gőzre teszem
vissza és az még éppen jó hőfokon tartja a csokimat, de ha nem így lenne, akkor ismét temperálnék.) Végül a kész
bonbonok szépen kipotyognak a formából, én pedig csak egy kis szívecske alakú
dobozba pakoltam őket. J
Tál: Apacuka ceramics. |
Nagyon szépek lettek ezek a bonbonok! Tetszenek!
ReplyDelete