Avagy mivel lepjük meg az imádott férfit a hétvégén?! J
Romantikus macaronok... |
Bár a
Valentin-napot főként az angolszász országokban ünneplik, az utóbbi években
február 14-én a szerelmesek egyre gyakrabban Magyarországon is meglepik egymást
egy kis aprósággal. Finnországban ez a nap nem csupán a szerelmeseké, hiszen
itt északon ezt ystävänpäivä-nek,
vagyis „barátok napjának” mondják, így gyakorlatilag ez az ünnep nálunk a
barátságról is szól. Ezen a napon bátran írhatunk egy kortti-t (kártyát) mindenkinek, így senki sem érzi magát magányosnak!
J
Azért ne
feledkezzünk meg a friss szerelmesekről sem, akik hatalmas lufikkal, pezsgővel
és rózsaszínű virágcsokrokkal térnek haza a kedvesükhöz aznap… J
Nekik ajánlom ezt a cuki rózsaszín szívecske-alakú tejcsokikrémmel töltött
macaronokat. (A macaronokkal neveztem Kiskanál Valentin-napi partyjára, ahol
sok más Valentin-napi ötletet találhattok.)
Hozzávalók:
(1) Macaronok:
9 dkg
mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg
porcukor
7,5 dkg
tojásfehérje (Kb. 2 kisseb tojásé, de én mérleggel ezt mindig kimérem.)
5 dkg
kristálycukor
1 késhegynyi
piros ételfesték
(2) Töltelék:
12 dkg
tejcsokoládé
1 tonkabab
reszelve (elhagyható)
0,4 dl tejszín
(min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
Elkészítés:*
A mandulát
kávédarálón ledaráljuk és átszitáljuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű
tojásfehérjéhez adjuk a piros ételfestéket, majd 1-2 perc habosítás után a
kristálycukrot is. A fehérjéből kb. 6-8 perc alatt egy fényes fehér habot
verünk, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük benne a mandulás porcukrot. Ekkor
a tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik és egyenletesen folyik le
a lapátról.
*Megjegyzés: A macaronok
elkészítéséről részletes leírást találtok a macaron alaprecepteknél és a macaron receptek alatt.
A kész tésztát
kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos
sütőpapírral bélelt tepsire szívecskéket nyomunk. (Ehhez én a netről töltöttem
egy mintát, amit kinyomtattam és a sütőpapír alá tettem, de sok jó videóttalálhatunk a YouTube-on is a témával kapcsolatban.) Végül a tepsit néhányszor
ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a
tésztából. A kötelező 45 perces pihentetés után 140-150°C-os sütőben,
légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 10-12 perc alatt süssük készre a
macaronokat, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben. A töltelékhez a csokit olvasszuk
össze a tejszínnel és a vajjal, majd reszeljük bele a tonkababot és már
tölthetjük is az ünnepi szívecskéket!
Hát ezek gyönyörűek lettek!!!!!!! Nagyon ügyes vagy!
ReplyDelete