Tuesday, February 10, 2015

Valentin-napi szívecske macaronok

Avagy mivel lepjük meg az imádott férfit a hétvégén?! J


Romantikus macaronok...

Bár a Valentin-napot főként az angolszász országokban ünneplik, az utóbbi években február 14-én a szerelmesek egyre gyakrabban Magyarországon is meglepik egymást egy kis aprósággal. Finnországban ez a nap nem csupán a szerelmeseké, hiszen itt északon ezt ystävänpäivä-nek, vagyis „barátok napjának” mondják, így gyakorlatilag ez az ünnep nálunk a barátságról is szól. Ezen a napon bátran írhatunk egy kortti-t (kártyát) mindenkinek, így senki sem érzi magát magányosnak! J

Azért ne feledkezzünk meg a friss szerelmesekről sem, akik hatalmas lufikkal, pezsgővel és rózsaszínű virágcsokrokkal térnek haza a kedvesükhöz aznap… J Nekik ajánlom ezt a cuki rózsaszín szívecske-alakú tejcsokikrémmel töltött macaronokat. (A macaronokkal neveztem Kiskanál Valentin-napi partyjára, ahol sok más Valentin-napi ötletet találhattok.)

Valentin-napi desszertek

Hozzávalók:
(1) Macaronok:
9 dkg mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg tojásfehérje (Kb. 2 kisseb tojásé, de én mérleggel ezt mindig kimérem.)
5 dkg kristálycukor
1 késhegynyi piros ételfesték
 (2) Töltelék:
12 dkg tejcsokoládé
1 tonkabab reszelve (elhagyható)
0,4 dl tejszín (min. 30%-os, állati)
1 tk vaj

Elkészítés:*
A mandulát kávédarálón ledaráljuk és átszitáljuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk a piros ételfestéket, majd 1-2 perc habosítás után a kristálycukrot is. A fehérjéből kb. 6-8 perc alatt egy fényes fehér habot verünk, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük benne a mandulás porcukrot. Ekkor a tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik és egyenletesen folyik le a lapátról.
*Megjegyzés: A macaronok elkészítéséről részletes leírást találtok a macaron alaprecepteknél és a macaron receptek alatt.

Rózsaszín macaronok...

A kész tésztát kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire szívecskéket nyomunk. (Ehhez én a netről töltöttem egy mintát, amit kinyomtattam és a sütőpapír alá tettem, de sok jó videóttalálhatunk a YouTube-on is a témával kapcsolatban.) Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából. A kötelező 45 perces pihentetés után 140-150°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 10-12 perc alatt süssük készre a macaronokat, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben. A töltelékhez a csokit olvasszuk össze a tejszínnel és a vajjal, majd reszeljük bele a tonkababot és már tölthetjük is az ünnepi szívecskéket!

Hyvää ystävänpäivää,  ildiKOKKI


Hyvää ystävänpäivää!


1 comment:

  1. Hát ezek gyönyörűek lettek!!!!!!! Nagyon ügyes vagy!

    ReplyDelete