Tuesday, January 27, 2015

Citromlikőr (Limoncello)

Avagy egy igazi nyáridéző finomság, nem csak hölgyeknek!


Citromlikőr nyárias hangulatban...

Ahogy a fotókon is látszik, ez a recept még tavaly készült nálam, vagyis most egy igazi nyáridéző finomságot szeretnék megosztani veletek. A limoncello, vagy más néven citromlikőr egy nagyon frissítő, hölgyek által igencsak kedvelt olasz likőr. Maga a likőr olyan finom, hogy gondoltam utánanézek az elkészítésének, hiszen nagyon sok amerikai maga készíti, például ez az úriember is, akinek a videója nekem is meghozta a kedvet a likőrgyártáshoz. Amerikában eredetileg a likőr alapja az ún. Everclear szeszes ital, ami 98%-os tiszta szesz.

Magyarországon ezt gyógyszertári alkohollal lehet helyettesíteni, de annak az utóbbi időben igencsak borsos az ára, ezért jó minőségű vodkát is használhatunk a citromlikőrünk elkészítéséhez. Jómagam használtam már 60%-os finn Koskenkorva vodkát is, odahaza pedig egy 37%-os Finlandia vodkával dolgoztam. A receptről még tudni kell, hogy az eredeti verzió nagyon sok cukrot tartalmaz, ezért is lesz szép opálos a bolti likőr. Nekem ez nagyon, szinte már émelyítően édes volt, ezért én a cukor mennyiségét megfeleztem, de így a likőröm is inkább áttetsző, mintsem opálos lett. Ez az ízélményen semmit sem változtatott, csupán annyi történt, hogy nem ragadt össze a szám már az első pohár után! J

Hozzávalók: (2 üveghez.)
0, 5 l vodka (Koskenkorva 60%, Finlandia 37%, vagy Absolut vodka 40%)
5 nagy citrom (jól megsikálva!)
3 dl víz
20 dkg cukor
Hűsítő finomság!

Elkészítés:
A citromlikőr igen lassan készül el, hiszen az eredeti recept szerint 80 napot kell áztatni a citromhéjat a vodkában/ tiszta szeszben. (Na jó, én azért nem vártam ennyi ideig...)
Elsőként a citromokat forró mosószeres vízben 2-3-szor átsikáljuk, leöblítjük, majd szárazra töröljük. Egy nagyobbacska dunsztosüveget alaposan kimosunk, majd száradni hagyunk. A citromokat szép vékonyan meghámozzuk, ügyelve arra hogy a fehér színű héjból már ne nagyon vágjunk le hámozás közben.

Így ázott a citrom a vodkában. 

A citromhéjat az üvegbe tesszük és nyakon öntjük a vodkával. Az üveget egy hétig (A) napos helyen (pl. ablakban), majd 3 hétig (B-C) árnyékos helyen (pl. spejz pult) pihentetjük. A negyedik hét végére a citromhéj aromái szépen beleáznak a vodkába, ekkora azok teljesen ki is fehérednek (D).
Ekkor a 3 dl vízből és a 20 dkg cukorból egy cukorszirupot főzünk, amik kb. 5 percig forralunk, majd a lábosban hagyunk kihűlni. Ha lehűlt a szirup, a citromos vodkát szűrjük le, keverjük hozzá a cukorszirupot, majd további 1-2 hétig tároljuk hűtőben hogy az ízek szépen összeérjenek!
Az italt behűtött pohárban fogyasszuk!

Megjegyzés:
A szirupot készíthetjük több cukorral is, valamint készíthetünk több szirupot is azonos mennyiségű vodkához, abban az esetben, ha nem szeretjük a nagyon erős likőröket. Ebben az esetben 1-2 citrommal többet pucoljunk a vodkába, hogy az intenzív citrom íz megmaradjon!
Lehetőség szerint inkább vodkával, vagy más semleges ízű égetett szesszel dolgozzunk. (A házi pálinkáknak igen erős aromájuk van, ami mellett nem feltétlenül tud dominálni a frissítő citromíz, így ez esetben a pálinkát inkább ne használjunk.)
Az eredeti citromlikőr igazán frissítő citrom ízű, azonban ebben a likőrben ott bujkál a citromhéj kesernyés íze is, így ezt a házi verzióban is érezni fogjuk. Természetesen ez nem kellemetlen, azonban ha a citromok hámozásánál nagyon figyelünk, akkor ez az íz egyáltalán nem lesz markáns!


Szép napot, ildiKOKKI

Nyáridéző a hideg télben.

1 comment: