Tojás nélkül is gyorsan és könnyen elkészíthető vendégváró! J
A kedvenc alátétem az IIttala-tól. |
Akárhányszor csak vendég jön hozzánk, vagy valami nagyobb baráti összejövetelre megyek, szinte mindig tiramisut viszek, így szinte minden második-harmadik hétvégén összedobom ezt a desszertet. Ennek az egyik oka, hogy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető – még úgy is, hogy a piskótát is rendszeresen magam csinálom –, valamint azért is, mivel egy viszonylag olcsó és kiadós desszertről van szó. A krém nálam rendszerint tojás nélkül készül, a piskótát pedig nagyon szeretem pluszban meglocsolni egy kevés kávélikőrrel is, valamint minden rétegre szórok egy kis kakaóport is. J
Hozzávalók: (Kb. 6-8 főre, vagy egy kb.
20 x 35 cm-es lapos jénai tálhoz.)
(1) Piskóta:
4 db „M”-es tojás
kettéválasztva + 1 csipet só
8 dkg sima liszt + 1
tk sütőpor
8 dkg porcukor
1 tk vanília
kivonat
(2) Krém:
1 doboz (200-250 g)
mascarpone
3 dl tejszínhab
(Min. 30-35%-os, állati eredetű.)
4-6 ek porcukor,
ízlés szerint
1 citrom reszelt
héja, pár csepp citromhéj
1 tk vanília
kivonat
2 cs. habfixáló
(3) Díszítés, összeállítás:
2 ek instant kávé
+ kb. 1 dl tej, vagy tejszín
4-6 ek kávélikőr
+2-3 ek kakaópor
A piskóta:
A tojásokat
kettéválasztjuk. Elsőként egy kisebb tálban a tojássárgáját a porcukor felével
és a vanília kivonattal fehéredésig habosítjuk. Egy másik, nagyobb tálban a
tojásfehérjéhez adjuk a sót és a maradék porcukrot, majd azt is alaposan kihabosítjuk.
Robotgépről spatulára váltunk, amivel beleforgatjuk a fehérje habba a
tojássárgája habot, illetve két-három részletben hozzászitáljuk a sütőporos
lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A kész piskótatésztát egy sütőpapírral
bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd 175°C-os előmelegített sütőben 20-30 perc
alatt aranybarnára sütjük. A kisült piskóta tetejét vékonyan meghintjük
porcukorral, majd átfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Tipp:
A piskótát egy kis
tepsiben is süthetjük, ekkor azt szépen fel kell szeletelni és úgy kell a
jénaiba rétegezni.
A tejben feloldjuk
az instant kávét. A mascarponéba keverjük a porcukrot, belereszeljük a
citromhéjat és hozzáadunk 1-2 ek kávélikőrt, valamint ízlés szerint 2-3
evőkanállal a tejben feloldott kávéból és pár csepp citromlevet. A tejszínt kemény
habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd óvatosan, több részletben
beleforgatjuk a mascarponés alapba.
Tipp:
A krémbe nem
mindenki tesz kávét, de én szeretem, ha abba is érezni egy kicsit. Régebben
közvetlen a krémbe kevertem az instant kávét, de egyszer nem oldódott el benne
teljesen, azóta feloldom tejben, vagy tejszínben és így adom amascarponéhoz.
Összeállítás:
A jénai alját
vékonyan megkenjük egy kevés krémmel, majd a piskótát kettévágjuk. A tészta
felét belesimítjuk a jénaiba, amit egy konyhai ecset segítségével megkenünk a
tejben feloldott instant kávéval és meglocsoljuk egy kevés kávélikőrrel. A maradék
krémet elfelezzük, majd annak felét az első piskótalapra simítjuk. Erre tesszük
a maradék fél piskótalapot és ezt is megkenjük egy kevés kávéval, valamint meglocsoljuk
kávélikőrrel. (Arra figyeljünk, hogy a piskótát ne áztassa el a kávé és a
kávélikőr.) A megmaradt krémet egy sima csőrös habzsákba szedjük, amiből kis
félgömb alakú krémrózsákat dresszírozunk
a sütemény tetejére, vagy csak simán is a sütire kenhetjük. Tálalás előtt
alaposan szórjuk meg a tiramisu tetejét kakaóporral!
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Tiramisu házi piskótával. |
Nagyon csinosan tálaltad :) Tetszenek azok az üvegedények is!
ReplyDeleteKöszönöm szépen, egy vacsoravendégem volt és gondoltam így mégis gusztusosabb a tálalás! :) A tálakat még tavaly vettem az IKEÁban.
DeleteNagyon díjazom, hogy piskótából készült, azt meg pláne, hogy a krémben nincs tojás. Nagyon guszta. :)
ReplyDeleteKöszi szépen! :) A házi piskóta oka, hogy még a boltban rendes babapiskótát nem sikerült találnom, a krémből a tojás megy az egyszerűség és gyorsaság miatt maradt ki, aztán valahogy megszoktam, hogy így készítem. Te is tojás nélkül csinálod?
DeleteNagyon guszta lett, külön tetszenek a kis halmok a tetején! :)
ReplyDeleteIgen, most teljesen bele vagyok szerelmesedve ezekbe a mini sütikbe meg a kis design-os gombócokba... :) Remélem nem baj!
Delete