Thursday, January 22, 2015

Mézeskalács- és fehér csokoládé mousse torta (sütés nélkül)

Avagy mire használjuk a karácsony után megmaradt mézeskalácsot?!

 
Mézeskalács mousse torta.

A karácsony nekem igazi szívem csücske, melynek elmaradhatatlan eleme a mézeskalács. Itt Helsinkiben igen nagy könnyebbség, hogy a mézeskalácsot (finnül: piparkakku) az ünnepek körül ezernyi dobozszám lehet megvásárolni. Ezekből aztán jócskán marad az ünnepek után is a boltok polcain, amihez az újév után fele-, vagy harmadáron lehet hozzájutni, s ilyenkor az ember biztos, ami biztos alapon vesz még vagy 5-6 dobozzal! J Így volt ez velem is, hiszen már tavaly elhatároztam, hogy készítek egy olyan mézeskalács alapú sütés nélküli édességet, ami az ünnepi mézeskalács újrahasznosítását célozza meg. Elképzelhető persze az is, hogy valaki ezt a receptet a pont az ünnepek alatt vegye elő, hiszen egy nagyon fűszeres, igazán ünnepi hangulatú finomságról van szó.


Hozzávalók:* (Egy 16 cm-es tortához. Egy nagy -23 cm átmérőjű - tortához a hozzávalókat duplázzuk!)
*A recept a saját elképzeléseim alapján született.
 (1) Tészta:                                                                                                              (3) Fehér csokoládé mousse:
130 g mézeskalács (Nálam Annas svéd piparkakku.)                                   2 dl állati tejszín (min. 30%-os) habbá verve
60 g olvasztott vaj                                                                                                      2 tojás sárgája
(2) Mézeskalács mousse:                                                                                        0,5 dl állati tejszín (min. 30 %-os) + 1,5 lap zselatin (3 g)
2 dl állati tejszín (min. 30%-os) habbá verve                                                  100 g jó minőségű fehér csokoládé (Callebaut W2N2, 35%-os)
2 tojás sárgája + 1 ek porcukor                                                                              1 tk vanília kivonat
0,5 dl állati tejszín (min. 30 %-os) + 1,5 lap zselatin (3 g)                       (4) Karamell öntet:
50 g mézeskalács + 2-3 db mézes nagyobb darabra törve                         60 g kristálycukor
1 púpos tk kardamom                                                                                                1 tk vaj
3 tk őrölt fahéj                                                                                                             70 ml állati tejszín (min. 30 %-os)
1 tk vanília kivonat                                                                                                      ½ lap zselatin

Előkészületek:
Első lépésben egy tortagyűrűt celofánnal béleljünk ki, majd sütőpapírból vágjunk ki egy akkora kört, amekkora pont passzol a tortakarikába. Utóbbira nekem azért volt szükségem, mert én eleve már egy keményebb tortapapíron (hivatalos nevén tortadeklin) állítottam össze a tortát és a tészta alá szerettem volna egy plusz sütőpapíros réteget, hogy az biztosan ne áztassa el a papírt. A tészta egyébként nagyon szépen összeállt, így erre nem is lett volna szükség, de jobb biztosra menni!

A süti alapja:
A sütemény alapjához az ünnepekről megmaradt, vagy a boltban vásárolt mézeskalácsot késes aprítóval daráljuk finomra, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. Az így kapott enyhén ragacsos tésztaalapot nyomkodjuk a tortakarika aljába, majd alaposan egyengessük el a felszínét (A). A süti alapján a következő réteg előtt érdemes egy órácskát hűtőben pihentetni, hogy a mézeskalács jól megszívja magát a vajjal és szépen összeálljon a következő réteg előtt.

Mézeskalácsból tortát...

A mézeskalácsos és fehér csokoládés mousse:
A mézeskali mousse-hoz (B-D) a mézest késes aprítóban aprítsuk össze, majd tegyük félre. A tejszínhabot verjük kemény habbá és azt is tegyük félre. A zselatint adjuk hozzá a 0,5 dl tejszínhez, majd mikróban alaposan melegítsük fel, amíg a zselatin tökéletesen fel nem olvad. (Ez nekem 2 x 1 percet szokott igénybe venni max. fokozaton.) A tojás sárgákhoz adjuk hozzá a vanília kivonatot, a fűszereket és porcukrot, majd addig habosítsuk, amíg ki nem fehéredik. Ekkor további habosítás mellett 2-3 részletben csurgassuk hozzá a tejszínben felolvasztott zselatin, majd váltsunk spatulára és forgassuk a tojásos alapba az összeaprított mézeskalácsot, majd ezt a mézeskalácsos-tojásos alapot forgassuk bele a tejszínhabba. Az így kapott mézeskalácsos mousse-t öntsük a tortagyűrűbe, ahol egy habkártya segítségével egyengessük azt el és szórjuk a tetejére a 2-3 db nagyobb darabra összetört mézeskalácsot. A tortát kb. egy órácskát hűtsük a következő réteg elkészítése előtt.
A fehér csokoládés mousse (E-F) teljesen azonosan készül a mézeskalácsos mousse-szal, csupán az aprított mézeskalács helyett az olvasztott fehér csokoládét kell majd beleforgatni a tojásos alapba.


Így készült, csak éppen a karamell réteget elfelejtettem lefotózni!  J 

A karamell réteg és a torta díszítése:
A karamell réteghez a cukrot alacsony fokozaton karamellizáljuk aranyszínűre, majd óvatosan öntsük hozzá a tejszínt. Ha a tejszínben teljesen felolvadt a cukor, akkor adjuk hozzá a vajat és várjuk meg, míg az is elolvad. Ekkor húzzuk félre a tűzről a karamell szószt és adjuk hozzá a fél lap zselatint és várjuk meg, míg elolvad. Ha a karamell kissé visszahűlt, akkor öntsük a tortára és tegyük azt legalább egy éjszakára hűtőbe, hogy a rétegek szépen megszilárduljanak, valamint az ízek összeérjenek. Tálalás előtt a tortát díszíthetjük egy kevés tejszínhabbal és mézeskaláccsal.

Vélemények a sütiről:
Miután a süti elkészült, felét átvittem a szomszédba, ahol nagyon hamar elfogyott. Az egybehangzó vélemények alapján a süti egyáltalán nem édes, nagyon habos és könnyű és igazi Karácsony ízű. J Így meleg szívvel ajánlom ezt a desszertet az ünnepekre is, de kinek is van kedve ilyenkor a karácsonyra gondolni, hiszen addig még majdnem egy teljes év van!

Szép napot, ildiKOKKI

Az ünnepek után megmaradt mézeskalács újjászületése!

8 comments:

  1. Gyönyörű lett! Biztosan finom is! :)

    ReplyDelete
  2. Bocsi, már tegnap is próbáltam kérdezni, de úgy látszik nem ment át. Eddig úgy tudtam, hogy a zselatint nem szabad forralni, mert elveszti a kötőképességét. Te forralod, és mégis működik? Köszi Móni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Móni, Igen valamiért csak most kaptam meg az üzeneted! Igazad van, a zzelatint valóban nem szabad forralni, csak nekem a 2 x 1 perc mikrózás alatt az első után vannak még benne fel nem olvadt darabok, majd néha a második melegítés során felhabzik a tejszín pár pillanatra a mikróban. Így nem perceken át forralom, hogy valóban alaposan összemelegítem, már csak azért is mert ezzel a meleg tejszínnel hőkezelem a nyers tojásfehérjét! (Azért a forralni szót javítom a szövegben, mert valóban csalóka lehet, köszi!)

      Delete
    2. Köszönöm a választ :) Móni

      Delete
  3. Szia!
    Ma fogom elkészíteni, biztosan finom lesz majd meg is írom :)
    Egy apró észrevételem lenne: a hozzávalókat a blog szöveg szerkesztője össze keverte, emiatt jól átkellett gondolnom hogy mi mihez tartozik.
    Köszönöm a receptet :)

    ReplyDelete
  4. Elkészítettem, és a vártnál sokkal,de sokkal finomabb lett, mostantól minden éven karácsonykor elkészítem :)
    Rengeteg dícséretet kaptam, ami közvetve tédeg is dícsér kedves szerző :)
    Még egyszer köszönöm ezt a fantasztikusan finom receptet!! :)

    ReplyDelete