Avagy mire használjuk a karácsony után megmaradt mézeskalácsot?!
A karácsony nekem
igazi szívem csücske, melynek elmaradhatatlan eleme a mézeskalács. Itt
Helsinkiben igen nagy könnyebbség, hogy a mézeskalácsot (finnül: piparkakku) az
ünnepek körül ezernyi dobozszám lehet megvásárolni. Ezekből aztán jócskán marad
az ünnepek után is a boltok polcain, amihez az újév után fele-, vagy harmadáron
lehet hozzájutni, s ilyenkor az ember biztos, ami biztos alapon vesz még vagy
5-6 dobozzal! J
Így volt ez velem is, hiszen már tavaly elhatároztam, hogy készítek egy olyan
mézeskalács alapú sütés nélküli édességet, ami az ünnepi mézeskalács újrahasznosítását
célozza meg. Elképzelhető persze az is, hogy valaki ezt a receptet a pont az
ünnepek alatt vegye elő, hiszen egy nagyon fűszeres, igazán ünnepi hangulatú
finomságról van szó.
Hozzávalók:* (Egy 16
cm-es tortához. Egy nagy -23 cm átmérőjű - tortához a hozzávalókat duplázzuk!)
*A recept a saját elképzeléseim
alapján született.
(1) Tészta: (3)
Fehér csokoládé mousse:
130
g mézeskalács (Nálam Annas svéd piparkakku.) 2
dl állati tejszín (min. 30%-os) habbá verve
60
g olvasztott vaj 2
tojás sárgája
(2)
Mézeskalács mousse: 0,5
dl állati tejszín (min. 30 %-os) + 1,5 lap zselatin (3 g)
2
dl állati tejszín (min. 30%-os) habbá verve 100
g jó minőségű fehér csokoládé (Callebaut W2N2,
35%-os)
2
tojás sárgája + 1 ek porcukor 1 tk vanília kivonat
0,5
dl állati tejszín (min. 30 %-os) + 1,5 lap zselatin (3 g) (4) Karamell öntet:
50
g mézeskalács + 2-3 db mézes nagyobb darabra törve 60 g kristálycukor
1
púpos tk kardamom 1
tk vaj
3
tk őrölt fahéj 70
ml állati tejszín (min. 30 %-os)
1
tk vanília kivonat ½
lap zselatin
Előkészületek:
Első
lépésben egy tortagyűrűt celofánnal béleljünk ki, majd sütőpapírból vágjunk ki
egy akkora kört, amekkora pont passzol a tortakarikába. Utóbbira nekem azért
volt szükségem, mert én eleve már egy keményebb tortapapíron (hivatalos nevén
tortadeklin) állítottam össze a tortát és a tészta alá szerettem volna egy
plusz sütőpapíros réteget, hogy az biztosan ne áztassa el a papírt. A tészta
egyébként nagyon szépen összeállt, így erre nem is lett volna szükség, de jobb
biztosra menni!
A
süti alapja:
A
sütemény alapjához az ünnepekről megmaradt, vagy a boltban vásárolt
mézeskalácsot késes aprítóval daráljuk finomra, majd keverjük össze az
olvasztott vajjal. Az így kapott enyhén ragacsos tésztaalapot nyomkodjuk a
tortakarika aljába, majd alaposan egyengessük el a felszínét (A). A süti alapján a
következő réteg előtt érdemes egy órácskát hűtőben pihentetni, hogy a
mézeskalács jól megszívja magát a vajjal és szépen összeálljon a következő
réteg előtt.
A
mézeskalácsos és fehér csokoládés mousse:
A
mézeskali mousse-hoz (B-D) a mézest késes aprítóban aprítsuk össze, majd tegyük
félre. A tejszínhabot verjük kemény habbá és azt is tegyük félre. A zselatint
adjuk hozzá a 0,5 dl tejszínhez, majd mikróban alaposan melegítsük fel, amíg a zselatin tökéletesen fel nem olvad. (Ez
nekem 2 x 1 percet szokott igénybe venni max. fokozaton.) A tojás sárgákhoz
adjuk hozzá a vanília kivonatot, a fűszereket és porcukrot, majd addig habosítsuk, amíg ki nem
fehéredik. Ekkor további habosítás mellett 2-3 részletben csurgassuk hozzá a
tejszínben felolvasztott zselatin, majd váltsunk spatulára és forgassuk a tojásos
alapba az összeaprított mézeskalácsot, majd ezt a mézeskalácsos-tojásos alapot
forgassuk bele a tejszínhabba. Az így kapott mézeskalácsos mousse-t öntsük a
tortagyűrűbe, ahol egy habkártya segítségével egyengessük azt el és szórjuk a
tetejére a 2-3 db nagyobb darabra összetört mézeskalácsot. A tortát kb. egy
órácskát hűtsük a következő réteg elkészítése előtt.
A
fehér csokoládés mousse (E-F) teljesen azonosan készül a mézeskalácsos mousse-szal,
csupán az aprított mézeskalács helyett az olvasztott fehér csokoládét kell majd
beleforgatni a tojásos alapba.
A
karamell réteg és a torta díszítése:
A
karamell réteghez a cukrot alacsony fokozaton karamellizáljuk aranyszínűre,
majd óvatosan öntsük hozzá a tejszínt. Ha a tejszínben teljesen felolvadt a
cukor, akkor adjuk hozzá a vajat és várjuk meg, míg az is elolvad. Ekkor húzzuk
félre a tűzről a karamell szószt és adjuk hozzá a fél lap zselatint és várjuk
meg, míg elolvad. Ha a karamell kissé visszahűlt, akkor öntsük a tortára és
tegyük azt legalább egy éjszakára hűtőbe, hogy a rétegek szépen megszilárduljanak,
valamint az ízek összeérjenek. Tálalás előtt a tortát díszíthetjük egy kevés tejszínhabbal és mézeskaláccsal.
Vélemények
a sütiről:
Miután
a süti elkészült, felét átvittem a szomszédba, ahol nagyon hamar elfogyott. Az
egybehangzó vélemények alapján a süti egyáltalán nem édes, nagyon habos és
könnyű és igazi Karácsony ízű. J Így meleg
szívvel ajánlom ezt a desszertet az ünnepekre is, de kinek is van kedve
ilyenkor a karácsonyra gondolni, hiszen addig még majdnem egy teljes év van!
Szép
napot, ildiKOKKI
Az ünnepek után megmaradt mézeskalács újjászületése! |
Gyönyörű lett! Biztosan finom is! :)
ReplyDeleteKÖszi!
DeleteBocsi, már tegnap is próbáltam kérdezni, de úgy látszik nem ment át. Eddig úgy tudtam, hogy a zselatint nem szabad forralni, mert elveszti a kötőképességét. Te forralod, és mégis működik? Köszi Móni
ReplyDeleteSzia Móni, Igen valamiért csak most kaptam meg az üzeneted! Igazad van, a zzelatint valóban nem szabad forralni, csak nekem a 2 x 1 perc mikrózás alatt az első után vannak még benne fel nem olvadt darabok, majd néha a második melegítés során felhabzik a tejszín pár pillanatra a mikróban. Így nem perceken át forralom, hogy valóban alaposan összemelegítem, már csak azért is mert ezzel a meleg tejszínnel hőkezelem a nyers tojásfehérjét! (Azért a forralni szót javítom a szövegben, mert valóban csalóka lehet, köszi!)
DeleteKöszönöm a választ :) Móni
DeleteNagyon szívesen!
DeleteSzia!
ReplyDeleteMa fogom elkészíteni, biztosan finom lesz majd meg is írom :)
Egy apró észrevételem lenne: a hozzávalókat a blog szöveg szerkesztője össze keverte, emiatt jól átkellett gondolnom hogy mi mihez tartozik.
Köszönöm a receptet :)
Elkészítettem, és a vártnál sokkal,de sokkal finomabb lett, mostantól minden éven karácsonykor elkészítem :)
ReplyDeleteRengeteg dícséretet kaptam, ami közvetve tédeg is dícsér kedves szerző :)
Még egyszer köszönöm ezt a fantasztikusan finom receptet!! :)