Hiszen a macaron őrület sosem múló szerelem! J
Megkésett macaron recept... |
A tavalyi évről jó pár
recept elmaradásom van, amit jó volna végre feltölteni ide az oldalra. Az egyik
ilyen ez a citromos macaron, amit még a szülinapomra sütöttem, de azóta
valahogy csak kerülgettem a fotókat és a receptet. MOST viszont itt az idő, végre
megosztom veletek ezt az édességet is, aminek az elkészítését azóta tovább is gondoltam!
A töltelékhez szuperül passzolhat még vodka helyett egy kis limoncello (citromlikőr) is, vagy akár egy kevés darált kandírozott citromhéj is. (A
következő macaronom biztosan valamilyen kandírozott héjjal készül majd! A
kandírozásról bővebben itt olvashattok, a blogon lévő többi macaron receptjét pedig itt találjátok.)
Hozzávalók: (Kb. 35-40
pár macaronhoz.)
(1) Tészta:
9 dkg mandulaliszt
=őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
2 tojásfehérje (75
g) + 5 dkg kristálycukor
+ 1-2 fogpiszkálónyi sárga ételfesték. (Nálam Sugarflair melon.)
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű
fehér csokoládé (Lehet citromos is, nálam ez a Fazer citromos fehér csoki volt.)
1-2 citrom reszelt
héja
0,25 dl tejszín
(min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
1 fogpiszkálónyi zöld ételfesték (Nálam Sugarflair Christmas green.)
1-2 ek brandy, vagy
vodka*
* Megjegyzés: Egy
kevés égetett szesz hozzáadása után a ganache még krémesebb,
valamint egyenletesen keverhetőbb, de ami a legfontosabb, tovább eltartható is lesz.
A macaronok:
A mandulát kávédarálón ledaráljuk és átszitáljuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű
tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk - ez a folyamat
minimum 6 perc -, majd O-alakú mozdulatokkal
elkeverjük a mandulás porcukorban. Ekkor a tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik
és egyenletesen folyik le a lapátról.
A kész tésztát kb. fél
cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos
sütőpapírral bélelt tepsire köröket nyomunk. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok
eltávozzanak a tésztából. A kötelező 45 perces pihentetés után 150-160°C-os
sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 perc alatt süssük készre a macaronokat, majd hagyjük kihűlni a tepsiben.
Töltelék:
A töltelékhez a
fehér csokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel,
majd keverjük simára a tejszínnel és vajjal és a vodkával. A tölteléket kb.
15-20 percre tegyük hűtőbe, majd ha egy kissé visszaszilárdult, de még
evőkanállal könnyen keverhető, szedjük át egy kis habzsákba és töltsük meg a
macaronokat!
BUÉK, ildiKOKKI
Az idei év első receptje! |
Fincsi lehet citromosan is, gyönyörűségesek lettek! :)
ReplyDelete