Szilveszterre hangolva….
Sajtos rúd... |
A Szilveszteri
mulatságok elengedhetetlen kellékei a sós ropogtatnivalók. Ezek közül az egyik
nagy kedvencem ez a vajas kelt tésztából készült sajtos változat, ami sokáig
puha marad, ráadásul remek sör-, vagy borkorcsolya.
További sós recepteket találtok a szilveszteri bulikhoz a „Sós finomságok” fül alatt a blogon.
További sós recepteket találtok a szilveszteri bulikhoz a „Sós finomságok” fül alatt a blogon.
Hozzávalók: (Kb. 4
nagy gáztepsinyi adaghoz.)
(1) Tészta:
75-80 dkg liszt
20-22 dkg vaj
2 tojás felverve
3 dl tej + 3 dkg
élesztő + 1 ek cukor
10 dkg reszelt sajt
+ 5 dkg füstölt sajt
3 tk só
(2) Tetejére:
10 dkg sajt
2-3 ek szezámmag
egész kömény mag
Sokáig puha marad... |
Elkészítés:
A lisztet a sóval
egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A két tojás felverjük és
kb. 2-3 evőkanállal félreteszünk belőle a rudak tetejének lekenéséhez. A többi
tojást, a reszelt sajtot, a tejben egy kevés cukorral felfuttatott élesztőt is
a lisztes alaphoz adjuk és egy puha, de rugalmas tésztát dagasztunk. A begyúrt
tésztát egy órácskát meleg helyen kelesztjük, majd 2-3 részre osztjuk és kb. 1
cm vastag téglalappá nyújtjuk. A tészta tetejét megkenjük a félretett tojással,
megszórjuk sajttal és szezámmaggal, esetleg egy kevés köménymaggal és egy pizza
szeletelővel csinos kis rudakat szelünk a tésztából. Előmelegített 180°C-os
sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Tipp:
A sütemény kiválóan fagyasztható, így akár jóval a buli előtt elkészíthető!
BUÉK, ildiKOKKI
BUÉK! |
Ez aztán fincsi lehet! :)
ReplyDeleteFolyamatban van a sütés (már be van dagasztva) annyit variáltam, hogy a tésztába tettem fetát reszelt sajt helyett, illetve lenmagot. Közben láttam egy barátnőmnél, hogy ropi szélesre vágva violin-kulcsot sütött belőle :-) hát nem tudom, a sima téglányok helyett valamit én is alkotok.
ReplyDeleteMegsült, finom, puha!
ReplyDelete