Saturday, December 27, 2014

Sajtos rúd

Szilveszterre hangolva….


Sajtos rúd...

A Szilveszteri mulatságok elengedhetetlen kellékei a sós ropogtatnivalók. Ezek közül az egyik nagy kedvencem ez a vajas kelt tésztából készült sajtos változat, ami sokáig puha marad, ráadásul remek sör-, vagy borkorcsolya.

További sós recepteket találtok a szilveszteri bulikhoz a „Sós finomságok” fül alatt a blogon.

Hozzávalók: (Kb. 4 nagy gáztepsinyi adaghoz.)
(1) Tészta:
75-80 dkg liszt
20-22 dkg vaj
2 tojás felverve
3 dl tej + 3 dkg élesztő + 1 ek cukor
10 dkg reszelt sajt + 5 dkg füstölt sajt
3 tk só
(2) Tetejére:
10 dkg sajt
2-3 ek szezámmag
egész kömény mag

Sokáig puha marad...

Elkészítés:
A lisztet a sóval egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A két tojás felverjük és kb. 2-3 evőkanállal félreteszünk belőle a rudak tetejének lekenéséhez. A többi tojást, a reszelt sajtot, a tejben egy kevés cukorral felfuttatott élesztőt is a lisztes alaphoz adjuk és egy puha, de rugalmas tésztát dagasztunk. A begyúrt tésztát egy órácskát meleg helyen kelesztjük, majd 2-3 részre osztjuk és kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A tészta tetejét megkenjük a félretett tojással, megszórjuk sajttal és szezámmaggal, esetleg egy kevés köménymaggal és egy pizza szeletelővel csinos kis rudakat szelünk a tésztából. Előmelegített 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Tipp:
A sütemény kiválóan fagyasztható, így akár jóval a buli előtt elkészíthető!



BUÉK, ildiKOKKI

BUÉK! 

3 comments:

  1. Folyamatban van a sütés (már be van dagasztva) annyit variáltam, hogy a tésztába tettem fetát reszelt sajt helyett, illetve lenmagot. Közben láttam egy barátnőmnél, hogy ropi szélesre vágva violin-kulcsot sütött belőle :-) hát nem tudom, a sima téglányok helyett valamit én is alkotok.

    ReplyDelete