Tuesday, December 9, 2014

Karácsonyi diócska

Avagy mikor nem ragad bele a tészta a diócska formába?


Karácsonyi diócska.

A diókrémes diócskát a mandulácskához hasonlóan egy kis fém formában kell süti, amit fillérekért beszerezhetünk konyhafelszerelési boltokban, vagy lengyelpiacon. Ezek a formák általában nem tapadásmentes bevonatúak, hiszen csak egy sima kis préselt lemez formáról van szó. Ennek ellenére a kész diócskák nem tapadnak bele a formába, ha a sütés előtt szép vékonyan kiolajozzuk őket egy konyhai ecset segítségével, illetve ha sütés után megvárjuk, míg a süti a formában kihűl. Természetesen a teljesen átsült sütit már melegen is ki tudjuk fordítani a formából, ekkor azonban egy pici tésztamaradék maradhat a formában, így érdemes várni, amíg meghűlnek a diócskák, de ez is csak pár perc. Ennek ellenére tanácsos akár 2-3 csomag formát beszerezni a sütéshez, hiszen így nagyban lerövidülhet a süti elkészítési ideje.
(Bár a neten szebbnél szebb fotók vannak erről a sütiről, jómagam Rita oldaláról kölcsönöztem a receptet, de hasonló recept van Bonbon mániánál és Kabócánál is csodás fotókkal.)

Hozzávalók: (Kb. 30 db. diócskához.)
(1) Tészta:                                          (2) Krém:
15 dkg liszt                                          5 dkg darált dió + 2-3 ek tej
10 dkg vaj                                            5 dkg vaj
5 dkg porcukor                                 5 dkg porcukor
5 dkg darált dió                                 1 tk rum, vagy rum aroma
1 citrom reszelt héja                        1 tk. vanília kivonat
1 tk van. kivonat
1 csipet só + 1 csipet sütőpor
1 tojássárgája

Zárt dobozban sokáig eláll!

Elkészítés:
A diót ledaráljuk, majd száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj) egy tálban összekeverjük, amit összemorzsolunk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egy szép egynemű tésztát gyúrunk, amit legalább egy órácskát pihentetünk hűtőben (folpack alatt).
A sütés megkezdése előtt a diócska formákat konyhai ecsettel kiolajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk (A), majd a formákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket (B). Megvárjuk, hogy a sütik a formában kihűljenek (C) és egyszerűen csak kifordítjuk a kész sütit a formából.

Így készült...
(Az első adag tésztát melegen fordítottam ki, ez látszik is a formán.)

A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel összekeverjük, hogy ellepje, majd kis fokozaton 1-2 perc alatt felfőzzük azt. A puha vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal, illetve egy kis vanília kivonattal. Végül simára keverjük a krémet – ami egyébként nem lesz sok, de bőven elég lesz a diók összeragasztásához –, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat (D). A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral!

Tipp:
Az adagot érdemes duplázni, vagy akár triplázni, de ekkor több diócska formával használjunk, mert a sütés kevés forma esetén igencsak hosszadalmas lehet! (Én egyébként minden sütés között el is mostam a formáimat.)

Kellemes ünnepi készülődést kívánok,  ildiKOKKI


Kellemes ünnepi készülődést kívánok!

7 comments:

  1. Jaj, de szép diócskák! Tetszenek! :)

    ReplyDelete
  2. Nagyon aranyosak, érdemes megcsinálni. Sajnos pontositani kell, fillérekért ilyen formát nemigen lehet kapni, lengyel piac pedig már régen nincsen! (ez a 90-es évek elején volt, de most vagy mindenki a régiségeit vagy nem használatos dolgait árulja, vagy kinai boltok vannak!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MI még mindig lengyelpiacnak nevezzük a lomis piacot és ott kb. 2 €-nak megfelelő összegért láttam egy csomag formát, ami szerintem nem olyan vészes. Ezen az oldalon is 750 ft-be kerül egy forma, ami azért szerintem mégsem összemérhető egy 5-10ezer forintos Tefal tepsi árával és ahhoz képest filléres tétel szerintem.
      http://www.edenyek.hu/index.php?route=product/category&path=367_410_412

      Delete
  3. Na én tegnap kerestem ilyen formát. Ami az olcsó boltokat illeti az most Magyarországon a One Euro üzletek. Itt voltak kis formák, de szélesebb és mélyebb, azaz nem lesz olyan szép és sok krém kell bele. 450 Ft. volt kb. 10 db. A Butlerban egy kinyomó forma 750 Ft. (pl. mókus, csillag de csak egy db.) Dió forma nem volt. A lengyel piacot különben KGST piacnak hivják, de igazad van jobb a lomi vagy zsibi piac. Még körülnézek, mert igenis dió formát akarok. Elnézést, hogy az avatarom nem jelenik meg, erről nem én tehetek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szerintem vaterán, jófogáson és lomisoknál érdemes körbenézni, illetve ez a link amit itt írok sem olyan drága. :)
      Ez pl. 700 ft: 20 db, szerintem abszolute tartható árral:
      http://butor-lakberendezes.vatera.hu/konyha_konyhafelszereles/konyhai_edenyek/tepsi_sutoforma/sutoforma_20db_os_szett_fem_dio_forma_uj_2014383848.html

      Delete
  4. Ma teljesen véletlenül az Auchanban kaptam dió formát 20 db. 850 Ft. Interneten nem szeretek vásárolni, mivel a kiszállitás bonyolult (nincs kaputelefonunk, telefon lemenni, stb.)

    ReplyDelete