Avagy hogyan készítsünk házilag mennyei szaloncukrot?
A családunk,
különösen a sógorom egyik nagy kedvence Karácsonykor a zserbó, azt mindig nekem
kell megsütni az ünnepek előtt. Idén sem lesz ez másként, már alig várom, hogy
odahaza együtt készítsük a tesómmal a karácsonyi sütiket. Abból azonban annyi
lesz, hogy gondoltam a szaloncukrot időben elkészítem, hogy azzal már ne kelljen
foglalkozni, csak díszíthessük a fát. A zserbó szaloncukor egyébként nagyon
sokáig eláll, viszonylag olcsón elkészíthető, ha van odahaza egy kis házi dió
és baracklekvár. J
(A recept ötletét az Ami a konyhámból kikerült blogról kölcsönöztem, de Szofinál
is hasonló recept van.)
Hozzávalók: (Kb. 1
kg, vagy 60 db szaloncukorhoz.)
30 dkg darált dió
20 dkg háztartási keksz
15 dkg sárgabarack
lekvár (=Vagyis kb annyi amitől a töltelék jól formázható lesz.)
1 tk vanília
kivonat
3-4 ek
barackpálinka (Egy kis rövidital mindig megnöveli a édességek eltarthatóságát.)
2-3 ek aprított
aszalt sárgabarack (elhagyható)
kb. 30 dkg étcsoki
Belül puha, kívül ropogós... |
Elkészítés:
A zserbó
szaloncukor elkészítése talán a világ legkönnyebb dolga. A kekszet és a diót
öntsük egy késes aprítóba és aprítsuk össze (A-B). (Aprítógép híján daráljuk le.)
Adjuk hozzá az aprított aszalt gyümölcsöt – ezt jobb előzőleg külön
összeaprítani egy vágódeszkán –, a vanília kivonatot és a pálinkát, majd annyi
lekvárt, amitől a massza jól formázható lesz (C). Az egészet gyúrjuk össze és
tegyük egy éjszakára hűtőbe (D), hogy a keksz alaposan megszívhassa magát a
lekvárral.
Így készült... |
Másnap formáljunk
kis golyókat, vagy hurkákat a masszábó, amit sorakoztassunk sütőpapírra (E). Ezután
az étcsoki ¾-ét olvasszuk fel gőz fölött, adjuk hozzá a maradék csokit, várjuk
meg míg az elolvad benne és két villa segítségével mártsuk ki a szaloncukrokat (F).
Ha a csoki megszilárdult, csomagoljuk be a szaloncukrokat és tároljuk hűvös
helyen karácsonyig.
Tipp:
Abban az esetben, ha
az ünnepek előtt 1-2 héttel készülnek a szaloncukrok, picit hagyjuk puhábbra a
tölteléket, így a szaloncukor nem fog kiszáradni a fogyasztásig!
A szaloncukrot
csomagolhatjuk sima karácsonyi csomagolópapírba – jómagam is így jártam el –, hiszen a szép szaloncukrokhoz
nem feltétlenül kell speciális szaloncukor csomagolást, vagy színes alufóliát
vásárolni.
Kellemes ünnepi
készülődést, ildiKOKKI
Ildi, haztartasi keksznek milyen finn termeket hasznalsz?
ReplyDeleteA Kulta Marie kekszet használom, egy 200 g-os csomag csak 1,6 € és teljesen ugyanolyan íze van, mint a sima háztartási kekszenk. A K-marketben tudod beszerezni.
Deletehttps://ruoka.citymarket.fi/Image/products//7310521050303.jpg
Az idén digestive kekszből készült, plusz kicsit lazábbra hagytam, mint tavaly, amikor kellett 2-3 nap, mire puhábbá vált. Így is isteni :-)
ReplyDelete