Friday, January 2, 2015

Citromos macaron

Hiszen a macaron őrület sosem múló szerelem! J


Megkésett macaron recept...

A tavalyi évről jó pár recept elmaradásom van, amit jó volna végre feltölteni ide az oldalra. Az egyik ilyen ez a citromos macaron, amit még a szülinapomra sütöttem, de azóta valahogy csak kerülgettem a fotókat és a receptet. MOST viszont itt az idő, végre megosztom veletek ezt az édességet is, aminek az elkészítését azóta tovább is gondoltam! A töltelékhez szuperül passzolhat még vodka helyett egy kis limoncello (citromlikőr) is, vagy akár egy kevés darált kandírozott citromhéj is. (A következő macaronom biztosan valamilyen kandírozott héjjal készül majd! A kandírozásról bővebben itt olvashattok, a blogon lévő többi macaron receptjét pedig itt találjátok.)

Hozzávalók: (Kb. 35-40 pár macaronhoz.)
(1) Tészta:
9 dkg mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
2 tojásfehérje (75 g) + 5 dkg kristálycukor
+ 1-2 fogpiszkálónyi sárga ételfesték. (Nálam Sugarflair melon.)
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé (Lehet citromos is, nálam ez a Fazer citromos fehér csoki volt.)
1-2 citrom reszelt héja
0,25 dl tejszín (min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
1 fogpiszkálónyi zöld ételfesték (Nálam Sugarflair Christmas green.)
1-2 ek brandy, vagy vodka*
* Megjegyzés: Egy kevés égetett szesz hozzáadása után a ganache még krémesebb, valamint egyenletesen keverhetőbb, de ami a legfontosabb, tovább eltartható is lesz.




A macaronok:
A mandulát kávédarálón ledaráljuk és átszitáljuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk - ez a folyamat minimum 6 perc -, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a mandulás porcukorban. Ekkor a tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik és egyenletesen folyik le a lapátról. 
A kész tésztát kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire köröket nyomunk. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából. A kötelező 45 perces pihentetés után 150-160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 perc alatt süssük készre a macaronokat, majd hagyjük kihűlni a tepsiben.

Töltelék:
A töltelékhez a fehér csokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük simára a tejszínnel és vajjal és a vodkával. A tölteléket kb. 15-20 percre tegyük hűtőbe, majd ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal könnyen keverhető, szedjük át egy kis habzsákba és töltsük meg a macaronokat!


BUÉK,  ildiKOKKI

Az idei év első receptje! 

1 comment:

  1. Fincsi lehet citromosan is, gyönyörűségesek lettek! :)

    ReplyDelete