Sunday, January 11, 2015

Tiramisu

Tojás nélkül is gyorsan és könnyen elkészíthető vendégváró! J

 

A kedvenc alátétem az  IIttala-tól.

Akárhányszor csak vendég jön hozzánk, vagy valami nagyobb baráti összejövetelre megyek, szinte mindig tiramisut viszek, így szinte minden második-harmadik hétvégén összedobom ezt a desszertet. Ennek az egyik oka, hogy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető – még úgy is, hogy a piskótát is rendszeresen magam csinálom –, valamint azért is, mivel egy viszonylag olcsó és kiadós desszertről van szó. A krém nálam rendszerint tojás nélkül készül, a piskótát pedig nagyon szeretem pluszban meglocsolni egy kevés kávélikőrrel is, valamint minden rétegre szórok egy kis kakaóport is. J

Hozzávalók: (Kb. 6-8 főre, vagy egy kb. 20 x 35 cm-es lapos jénai tálhoz.)
(1) Piskóta:
4 db „M”-es tojás kettéválasztva + 1 csipet só
8 dkg sima liszt + 1 tk sütőpor
8 dkg porcukor
1 tk vanília kivonat
(2) Krém:
1 doboz (200-250 g) mascarpone
3 dl tejszínhab (Min. 30-35%-os, állati eredetű.)
4-6 ek porcukor, ízlés szerint
1 citrom reszelt héja, pár csepp citromhéj
1 tk vanília kivonat
2 cs. habfixáló
(3) Díszítés, összeállítás:
2 ek instant kávé + kb. 1 dl tej, vagy tejszín
4-6 ek kávélikőr
+2-3 ek kakaópor

A piskóta:
A tojásokat kettéválasztjuk. Elsőként egy kisebb tálban a tojássárgáját a porcukor felével és a vanília kivonattal fehéredésig habosítjuk. Egy másik, nagyobb tálban a tojásfehérjéhez adjuk a sót és a maradék porcukrot, majd azt is alaposan kihabosítjuk. Robotgépről spatulára váltunk, amivel beleforgatjuk a fehérje habba a tojássárgája habot, illetve két-három részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A kész piskótatésztát egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd 175°C-os előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A kisült piskóta tetejét vékonyan meghintjük porcukorral, majd átfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Tipp:
A piskótát egy kis tepsiben is süthetjük, ekkor azt szépen fel kell szeletelni és úgy kell a jénaiba rétegezni.

 
Az új porcukor szóróm. J
Krém:
A tejben feloldjuk az instant kávét. A mascarponéba keverjük a porcukrot, belereszeljük a citromhéjat és hozzáadunk 1-2 ek kávélikőrt, valamint ízlés szerint 2-3 evőkanállal a tejben feloldott kávéból és pár csepp citromlevet. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a mascarponés alapba.

Tipp:
A krémbe nem mindenki tesz kávét, de én szeretem, ha abba is érezni egy kicsit. Régebben közvetlen a krémbe kevertem az instant kávét, de egyszer nem oldódott el benne teljesen, azóta feloldom tejben, vagy tejszínben és így adom amascarponéhoz.

Összeállítás:
A jénai alját vékonyan megkenjük egy kevés krémmel, majd a piskótát kettévágjuk. A tészta felét belesimítjuk a jénaiba, amit egy konyhai ecset segítségével megkenünk a tejben feloldott instant kávéval és meglocsoljuk egy kevés kávélikőrrel. A maradék krémet elfelezzük, majd annak felét az első piskótalapra simítjuk. Erre tesszük a maradék fél piskótalapot és ezt is megkenjük egy kevés kávéval, valamint meglocsoljuk kávélikőrrel. (Arra figyeljünk, hogy a piskótát ne áztassa el a kávé és a kávélikőr.) A megmaradt krémet egy sima csőrös habzsákba szedjük, amiből kis félgömb alakú krémrózsákat  dresszírozunk a sütemény tetejére, vagy csak simán is a sütire kenhetjük. Tálalás előtt alaposan szórjuk meg a tiramisu tetejét kakaóporral!


Jó étvágyat,  ildiKOKKI

Tiramisu házi piskótával.

6 comments:

  1. Nagyon csinosan tálaltad :) Tetszenek azok az üvegedények is!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszönöm szépen, egy vacsoravendégem volt és gondoltam így mégis gusztusosabb a tálalás! :) A tálakat még tavaly vettem az IKEÁban.

      Delete
  2. Nagyon díjazom, hogy piskótából készült, azt meg pláne, hogy a krémben nincs tojás. Nagyon guszta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen! :) A házi piskóta oka, hogy még a boltban rendes babapiskótát nem sikerült találnom, a krémből a tojás megy az egyszerűség és gyorsaság miatt maradt ki, aztán valahogy megszoktam, hogy így készítem. Te is tojás nélkül csinálod?

      Delete
  3. Nagyon guszta lett, külön tetszenek a kis halmok a tetején! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, most teljesen bele vagyok szerelmesedve ezekbe a mini sütikbe meg a kis design-os gombócokba... :) Remélem nem baj!

      Delete