Avagy így készült nálam fagyi és jégkrém egyszerre….
A banános jégkrém
receptjét már jópár hónapja nézegettem Praliné Zsuzsinál, mire aztán rendeltem egy
jégkrém formát magamnak és végre megpróbálhattam a jégkrémezést én is. Nos, azt
kell mondanom, jégkrémet készíteni sokkal jobb buli, mint fagylaltot, így
biztosan készül még nálam hasonló máskor is! J Mindazonáltal ha valaki
jégkrémformát rendel, akkor érdemes belőle legalább egy dupla garnitúrát
megvásárolni, hiszen egy formával mindösszesen 4-6 db jeges finomság készíthető.
Én sajna első
nekifutásra csak egyetlen formát rendeltem innét, így a maradék fagyialapot
simán bedobozoltam, majd egy vacsi után kigombócoltam magunknak az esti
filmezéshez, ami azért így is elfogyott gond nélkül! (Van ilyen szó, hogy „kigombócolás”???
Ez nálam ekvivalens a fagyi gombóc formában való tálba helyezésével, de ha
valami bölcsész olvassa ezeket a sorokat, kommentben közölheti velem a helyes
szóhasználatot… J
)
Hozzávalók: (4db
mini jégkrémhez és kb. 10 gombóc fagyihoz)
2 db banán (kicsi)
2 dl tej
3 db tojássárgája
1 csapott ek
keményítő
5 ek cukor
1 tk vanília
kivonat
1 csipet só
2-3 dl tejszínhab
+ 5-7 dkg
karamellizált fehér csokoládé + 2 dkg kakaóvaj (Recept itt.)
+ pár szelet sült
banán (bolti)
+ karamellöntet a
fagyihoz (Recept itt.)
A jégkrémek. |
A fagyialap elkészítése:
A banánt héjastól teljesen
alufóliába csomagoljuk, majd 200°C-os sütőben bő fél óráig sütjük. (Közben a
konyhát megtölti majd a sütőből kiáradó kellemes banán illat! J)
A megsült banánt a sütőből kivéve a fóliába csomagolva hagyjuk kihűlni. A sütés
idejére érdemes egy darabka sütőpapírt teríteni a banánok alá, hogy az esetleg
kifolyó „banánlé” ne égjen a tepsi aljára.
A tejből a
keményítő, cukor, a 2 db tojássárgája, valamint a só és vanília kivonat hozzáadása
után alacsony fokozaton egy sűrű pudingot főzünk, amit alaposan behűtünk (A-B). (A
pudingos alapot és a banán lesütését akár előző este is végezhetjük.)
A banánt
kicsomagoljuk a fóliából (C) – figyelem, a héja teljesen fekete lesz –, majd
kikaparjuk a banánhúst, amit egy villával alaposan összetörünk és azt a
pudingos alapba keverjük (D). Végül felverjük a szintén alaposan behűtött tejszínhabot,
amit óvatosan beleforgatunk a banános krémbe (E), majd az egészet alaposan kidolgozzuk
fagylaltkészítő gépben, majd tölthetjük is a jégkrém formába (F).
A jégkrém:
A jégkrémhez a
szilikon formát megtöltjük a fagyialappal, majd a fagyasztóban egy éjszaka
alatt jól kifagyasztjuk. Ezután a jégkrémeket óvatosan kinyomkodjuk a formából
és olvasztott karamellizált fehér csokiba mártjuk, amit aztán azonnal
beleforgatunk a kissé összetört sült banánba. Itt villámsebességgel kell
dolgozni, hiszen a csoki nagyon hamar ráköt a jégkrémre, szóval tényleg legyen előkészítve
a csokizó tál mellé a banános tál! J
A fagylalt tálalása:
A banánfagyit is
kínálhatjuk olvasztott karamellizált fehér csokival és sült banán szeletekkel, de
készíthetünk hozzá egy krémes karamell öntetet (7 dkg cukor, 2 dkg vaj, 2 dl
zsíros állati tejszín) is. Ez a karamell öntet volt a díjnyertes karamelltortám
tetején, ott megtaláljátok az elkészítés leírását.
Vélemény a receptről:
Nekem nagyon ízlett
a fagyi önmagában is, de a jégkrém vitte igazán a prímet! A Párom szerint a
jégkrémhez jobban illene a sima fehér csokoládéból készült burok, így nálunk
ebben a formában készül majd el ismét ez a jégkrém.
A fagylalt
elkészítésénél arra figyeljünk, hogy a recept hozzávalóinál megadott mennyiségnél
nagyobb adaggal egyszerre ne dolgozzunk, mert azt a mennyiséget egy
hagyományos méretű tartállyal rendelkező fagyigép már nem tudja jól kikeverni
és jégkásás marad a fagylaltunk!
Fagyizzatok sokat a nyáron, ildiKOKKI
Életem első jégkrémei! |
Nagyon guszták ezek a fagyik! Tetszenek! :)
ReplyDelete