Wednesday, July 23, 2014

Csokis perec

Avagy mit süssünk a megmaradt omlós tésztából?

 
A pereceim! 

Még a tavasszal készítettem egy jó nagy adag islert a Párom unszolására, de az utolsó adag tésztát már nem volt kedvem kiszaggatni és csak úgy bedobtam a fagyóba. Pár napra rá azonban megláttam Zsuzsi receptjét a Dívány-on és egyből beindult a Pavlovi-reflexem, így már ballagtam is a konyhába, kiolvasztani a félig elfeledett omlós tésztát! J

A csokis perec elkészítése egyébként nagyon jó buli volt, lényegében csak kiszaggattam a pereceket, majd megmártottam őket csokiban és kééész is volt az egész! J Szerintem egy szuper és nagyon gyorsan elkészíthető kis finomság ez, ami ráadásul remek vendégváró! Nagy előnye még, hogy elkészítése nem terheli meg a pénztárcánkat és már napokkal a buli előtt is elkészíthetjük!

Hozzávalók*: (kb. 25-30 db perechez.)
20 dkg liszt + 10 dkg pirított őrölt mandula, vagy dió, vagy bármilyen olajos magőrlemény
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt héja
15-20 dkg étcsokoládé (+1-2 ek olaj)

*Megjegyzés: A hozzávalók teljesen megegyeznek az isler tésztájával.

Belül finom omlós tészta... 

Elkészítés:
A porcukrot, a lisztet és az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk, hozzákockázzuk a hideg vajat, majd az egészet alaposan összemorzsoljuk (A-B). Ráütjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a csipet sót, sütőport, vanília kivonatot és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk (B-C). A nyers tésztát érdemes kettévenni és úgy folpackba elcsomagolni, majd egy bő órácskára, vagy akár éjszakára is hűtőben pihentetni. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk a pereceket (D), amiket 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt szép aranybarnára sütünk. A kisült pereceket csak akkor emeljük át tányérra, mikor már teljesen meghűltek, hiszen a frissen sült tészta nagyon puha és könnyen törik! Ezután jöhet a csokiba mártás (E-F)... 

Így készült....

A „lecsokizás”:
A perecek csokiba mártásához kétféleképpen járhatunk el a csokival. Az egyik, s nagy valószínűséggel az egyszerűbb mód az, mikor az étcsoki felolvasztását követően egy kevés (1-2 ek) olajat is adunk a csokiba és ebbe mártjuk meg a pereceket. (Ekkor a csoki szép fényes lesz, ahogy megszilárdul.) A másik mód - én most így jártam el -, amikor nem adunk olajat a csokihoz, ekkor azonban temperálni kell a csokit, hogy a kakaóvaj ne csapódjon ki a csokiból és a perecek ne legyenek csíkosak a száradást követően. A legegyszerűbb mód, ha a csoki kb. ¾-ét megolvasztjuk mikróban, majd a maradék csokit belekockázzuk az olvadékba és megvárjuk míg az egész szépen egybeolvad. Ekkor megkezdjük a perec kimártását, de itt már villámgyorsan kell dolgozni, mert a csoki nagyon hamar szilárdul!
A mártás után a percekre alaposan fújjunk rá néhányszor, így keletkezik ez a szép mintázat a csoki felszínén, ráadásul így szép vékony is lesz a csoki! (Ezt a trükköt is Zsuzsitól lestem el és nekem nagyon tetszik! J )
 
Perececske!

Mire figyeljünk a perecezéskor?
Arra mindenképpen, hogy viszonylag sok csoki legyen a tálban, amikor megmártjuk a pereceket, hiszen ha azokat könnyen ellepi a csoki, akkor kisebb eséllyel törnek el a perecek. (Nálam az utolsó kettő atomjaira hullott, mert már kevés volt a csoki a tálban, amit ugyan nem bántam, hiszen így azonnal be kellett őket falni, de akkor is...)
A mártást legkönnyebb két villával végezni, csak szépen rájuk fektetjük a pereceket, aztán be a csokiba, a felesleget alul lehúz, kétszer erősen ráfúj, majd ha van még felesleg, akkor alul ismét lehúz és már mehet is száradni egy folpackos tányérra! J
A csokis perc szép marad a dobozban is, ha pereceket nem csak egymásra szórjuk, hanem szalvétával szépen elválasztjuk a pereces rétegeket és úgy töltjük meg a dobozt!


Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Nagyooooon fincsi volt! J

6 comments:

  1. Sokkal szebbek lettek, mint a bolti! Gondolom finomabbak is! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen! :) Nekem nagyon ízlettek, a boltit simán lekörözi, mert ezek nagyobbal is!: :)

      Delete
  2. Csodaszépek - az isler még nagy mumus, pedig imádom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Próbáld meg, annak a receptje is itt van és nem nehéz lecsokizni azt sem... Most megpróbáltam a Szolnoki habos islert, azt ismered?? Na, azt nem lehet oly szépen csokizni, de majd még próbélkozom!

      Delete
  3. Olyan kis tökéletesek :). Szilva

    ReplyDelete
  4. Nagyon szépen köszönöm, az ötletet. Nagyon nagy sikere lett. Nem sok maradt, hogy ki mártsam csokiba.

    ReplyDelete