Hiszen a whiskyből készült krémlikőr igenis nagyon finom! J
Házi krémlikőr... |
Húsvét előtt
mindenképpen szerettem volna készíteni valami krémlikőrt, de vagy százszor
elodáztam a gondolatot magamban, mivel egyrészt úgysem inná meg senki –
gondoltam magamban –, plusz biztos nem úgy sikerül majd, ahogy azt én szeretném…
Ennek ellenére motoszkált bennem a vezérhangya, hogy valamit mégis csak kellene
alkotni, de egy recepttel sem voltam kibékülve igazán..
Mígnem Györgyi
oldalán megláttam egy nagyon hívogató kis krémlikőrt, ami a megszokottól
eltérően végre nem vodkából készült és még kardamom is volt benne! J
Ráadásul pár napja meg is ígértem Györgyinek, aki egyébként a „Csak, mert szeretem…” blog írója, hogy mindenképpen készítek valami finomságot a
blogjáról, hiszen nála épp a 2. blogszülinapi játék zajlik! J
(Györgyi, gratulálok a bloghoz és ez elmúlt szuper 2 évhez! J)
Így nem volt mese,
elballagtam a közeli szupermarketbe és vettem egy kis üveg skót whiskyt, amiből
olyan finom kis likőrt sikerült kanyarintani, de olyan fincsit… J
Köszönet a receptért tehát Györgyinek, így már a locsolókat is nyugodt szívvel
fogom várni!
Hozzávalók: (2 db 0,4 l-es pálinkás
üveghez.)
5 dl állati tejszín
(30%-os, de aki hígabb likőrt szeretne az alacsonyabb zsírszázalékosat válasszon és kb 1 dl-lel többet tegyen bele)
6-8 dkg étcsoki
(70%-os)
250 ml skót whisky
1 ek méz (kb. 90 g)
3 ek porcukor
3 púpos tk fahéj
1 csapott tk
kardamom
1 db vaníliarúd
Elkészítés:
Egy dupla falú fém
lábosba tördeltem a csokoládét, majd nyakon öntöttem a tejszínnel, valamint hozzáadtam
a fűszereket és a kettéhasított vanília rudat. A lábost kis lángon kezdtem
melegíteni, amit addig folytattam, amíg a csoki teljesen el nem olvadt és a
tejszínben simára nem tudtam keverni. Ekkor a lábos lehúztam a főzőlapról és
hozzáadtam 1 ek mézet, majd kóstolgatás után még 3 ek porcukrot is. Eztán
visszatettem a lábost a tűzhelyre és addig kevergettem, amíg a méz és cukor is
el nem olvadt. A csokis fűszeres tejszínt ismét félrehúztam, majd hagytam
kihűlni és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgattam a whiskyt, majd ezt
alaposan elkevertem.
Az így kapott
krémlikőrt elfeleztem és két pálinkás üvegbe szedtem. A kettéhasított vanília
rudat szintén elfeleztem, egyik fél ment az egyik, míg másik fél ment a másik
üvegbe. A likőr elosztásánál ügyeltem arra, hogy a fűszerekből is egyenlő arányban
jusson az üvegekbe. A pálinkás üvegeket alaposan lezártam és hűtőbe tettem,
ahol minden nap 1-2 alkalommal összerázogatom, majd kb. 1-2 hét múlva leszűröm
a nagyobb kardamon darabok miatt, és így kínálom a vendégeknek.
Vélemény a receptről:
Nálam telitalálat
volt ez a likőr, hiszen nagyon csokis, de nem túl édes, kellemesen fűszeres és
a whisky miatt elég erősre is sikeredett.
Véleményem szerint
kevesebb cukrot is lehet alkalmazni, ha kevéssé "erős" étcsokival dolgozunk, de ez
a 70%-ot étcsoki elbírta ezt a mennyiséget és még így sem lett édes a likőr.
A whisky 40%-os
volt, s bár a likőrkészítés elején azt gondoltam, hogy nem lesz ez egy erős
ital, azért meg kell valljam, van ereje neki. Éppen ezért készült több
tejszínnel nálam a likőr, hiszen az eredeti recept csak 3 dl tejszínt írt, de
abban a formában nekem túl erős volt ez a likőröcske. Így viszont pont jó és
harmónikus. J
A recept további előnye
az, hogy tojásmentes, ami nálam külön jó pont volt! Összességében mindenkinek
ajánlom ezt az itókát, de különösen a hölgyeknek, húsvét táján pedig az édes
szájú locsolóknak is!
Kellemes húsvéti ünnepeket
kívánok, ildiKOKKI
Házi csokoládé krémlikőr. |
Örülök, hogy ízlik :) Köszönöm szépen a játékot :)
ReplyDeleteÉn köszönöm a lehetőséget! :)
DeleteHat en ezzel meglepem az uram Husvetra,isteni lehet!
DeleteHúú, szuper fincsi, én még tegnap este is megkóstoltam a biztonság kedvéért! :)
Delete