Monday, April 14, 2014

Whisky alapú fűszeres csokoládé krémlikőr

Hiszen a whiskyből készült krémlikőr igenis nagyon finom! J



Házi krémlikőr...

Húsvét előtt mindenképpen szerettem volna készíteni valami krémlikőrt, de vagy százszor elodáztam a gondolatot magamban, mivel egyrészt úgysem inná meg senki – gondoltam magamban –, plusz biztos nem úgy sikerül majd, ahogy azt én szeretném… Ennek ellenére motoszkált bennem a vezérhangya, hogy valamit mégis csak kellene alkotni, de egy recepttel sem voltam kibékülve igazán..

Mígnem Györgyi oldalán megláttam egy nagyon hívogató kis krémlikőrt, ami a megszokottól eltérően végre nem vodkából készült és még kardamom is volt benne! J Ráadásul pár napja meg is ígértem Györgyinek, aki egyébként a „Csak, mert szeretem…” blog írója, hogy mindenképpen készítek valami finomságot a blogjáról, hiszen nála épp a 2. blogszülinapi játék zajlik! J (Györgyi, gratulálok a bloghoz és ez elmúlt szuper 2 évhez! J)

Így nem volt mese, elballagtam a közeli szupermarketbe és vettem egy kis üveg skót whiskyt, amiből olyan finom kis likőrt sikerült kanyarintani, de olyan fincsit… J Köszönet a receptért tehát Györgyinek, így már a locsolókat is nyugodt szívvel fogom várni!
 
Ebből a whiskyből készült.

Hozzávalók: (2 db 0,4 l-es pálinkás üveghez.)
5 dl állati tejszín (30%-os, de aki hígabb likőrt szeretne az alacsonyabb zsírszázalékosat válasszon és kb 1 dl-lel többet tegyen bele)
6-8 dkg étcsoki (70%-os)
250 ml skót whisky
1 ek méz (kb. 90 g)
3 ek porcukor
3 púpos tk fahéj
1 csapott tk kardamom
1 db vaníliarúd
 
Sok-sok csoki...

Elkészítés:
Egy dupla falú fém lábosba tördeltem a csokoládét, majd nyakon öntöttem a tejszínnel, valamint hozzáadtam a fűszereket és a kettéhasított vanília rudat. A lábost kis lángon kezdtem melegíteni, amit addig folytattam, amíg a csoki teljesen el nem olvadt és a tejszínben simára nem tudtam keverni. Ekkor a lábos lehúztam a főzőlapról és hozzáadtam 1 ek mézet, majd kóstolgatás után még 3 ek porcukrot is. Eztán visszatettem a lábost a tűzhelyre és addig kevergettem, amíg a méz és cukor is el nem olvadt. A csokis fűszeres tejszínt ismét félrehúztam, majd hagytam kihűlni és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgattam a whiskyt, majd ezt alaposan elkevertem.
 
Nem biztos, hogy "kontyalávaló". J

Az így kapott krémlikőrt elfeleztem és két pálinkás üvegbe szedtem. A kettéhasított vanília rudat szintén elfeleztem, egyik fél ment az egyik, míg másik fél ment a másik üvegbe. A likőr elosztásánál ügyeltem arra, hogy a fűszerekből is egyenlő arányban jusson az üvegekbe. A pálinkás üvegeket alaposan lezártam és hűtőbe tettem, ahol minden nap 1-2 alkalommal összerázogatom, majd kb. 1-2 hét múlva leszűröm a nagyobb kardamon darabok miatt, és így kínálom a vendégeknek.
 
Csokilikőröm. J

Vélemény a receptről:
Nálam telitalálat volt ez a likőr, hiszen nagyon csokis, de nem túl édes, kellemesen fűszeres és a whisky miatt elég erősre is sikeredett.
Véleményem szerint kevesebb cukrot is lehet alkalmazni, ha kevéssé "erős" étcsokival dolgozunk, de ez a 70%-ot étcsoki elbírta ezt a mennyiséget és még így sem lett édes a likőr.
A whisky 40%-os volt, s bár a likőrkészítés elején azt gondoltam, hogy nem lesz ez egy erős ital, azért meg kell valljam, van ereje neki. Éppen ezért készült több tejszínnel nálam a likőr, hiszen az eredeti recept csak 3 dl tejszínt írt, de abban a formában nekem túl erős volt ez a likőröcske. Így viszont pont jó és harmónikus. J
A recept további előnye az, hogy tojásmentes, ami nálam külön jó pont volt! Összességében mindenkinek ajánlom ezt az itókát, de különösen a hölgyeknek, húsvét táján pedig az édes szájú locsolóknak is!


Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok,  ildiKOKKI


Házi csokoládé krémlikőr.


4 comments:

  1. Örülök, hogy ízlik :) Köszönöm szépen a játékot :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én köszönöm a lehetőséget! :)

      Delete
    2. Hat en ezzel meglepem az uram Husvetra,isteni lehet!

      Delete
    3. Húú, szuper fincsi, én még tegnap este is megkóstoltam a biztonság kedvéért! :)

      Delete