Friday, April 4, 2014

Erdei gyümölcsös & mascarpone krémes torta

Avagy az egyik kedvenc tortám…


A torta. J

Ma reggel egy kedves magyar ismerősöm hívott, hogy kellene neki „valami” finom és egyszerű torta, de lehetőleg olyan, ami nem émelyítően édes és cukros, inkább friss és gyümölcsös. A torta természetesen finneknek készült, akikről érdemes tudni, hogy az erdei gyümölcsökkel és az eperrel soha nem lövünk mellé, így végül egy ilyen tortárat kellet készítenem.

Ezt a tortát azért is szeretem nagyon, mert az én szívemhez, mint TORTA, ez áll a legközelebb, másrészt az alaprecept jól változtatható és kombinálható. Így ha valaki áfonyatortát kér, akkor a gyümölcsalapot csak áfonyára cserélem, ha valaki nem szeretné a pirított mandulát a torta oldalán, azt el is lehet hagyni, vagy a krémrózsákat a torta tetején tovább lehet díszíteni csokidíszekkel, szórócukorral, vagy akármi mással.

Nálam most egy erdei gyümölcsös és mascarponés krémmel töltött, vaníliás piskótás, fehér csokiba mártott eperszeletekkel díszített verzió készült, ahol a krémrózsákat üresen hagytam a torta tetején, mivel ide majd finn zászlók kerülnek majd. J

Hozzávalók: (Egy 18 cm átmérőjű, 12 szeletes tortához.)
(1) Piskóta:
5 tojás
5 ek porcukor
3 ek liszt+ 2 ek keményítő
1 csipet sütőpor, 1 csipet só
1 tk van aroma
(2) Krém:
250 g mascarpone
4-5 ek cukor (igény szerint)
1-2 tk vanília kivonat
200 g fagyasztott erdei gyümölcs
2,5 dl tejszínhab (Nálam 35%-os állati tejszín.)
1 citrom reszelt héja és ¼ citrom leve
1 Dr. Oetker Zselatin fix, vagy 20 g zselatin por
(3) Díszítés:
4-5 db eper
40 g fehér csokoládé
50-60 g pirított mandula
2,5 dl tejszínhab (Nálam 35%-os állati tejszín.)
1 habfixáló

(Egy 24 cm-es tortához az itt megadott mennyiség 1,5-szeresével dolgozzunk.)

 
A díszítéshez fehér csokiba mártott eperszeleteket használtam.
A tészta:
A hozzávalókból egy 18 cm átmérőjű fehér piskótát sütünk a „Piskóta alaprecept” c. bejegyzésben olvashatóak alapján. A tésztát kihűtjük, majd 3 szeletre vágjuk.

A krém:
Az erdei gyümölcs keveréket kiolvasztjuk és 2-3 ek cukorral, valamint 1-2 ek vízzel kis lángon főzni kezdjük. Kb. 20 perc elteltével a gyümölcsalapot leturmixoljuk, majd további 10-15 percig néha-néha átkeverve az eredeti térfogat felére sűrítjük és kihűtjük. 
A mascarponét a vanília kivonattal, a citrom héjával és levével kikeverjük. A tejszínhabot felverjük, majd több részletben beleforgatjuk a mascarponéba, ezután hozzácsurgatjuk a gyümölcsös alapot. Hozzáadjuk a Zselatin fix-et, valamint ha túl savanyúnak érezzük a krémet, akkor további 1-2 ek porcukrot is.
(Zselatin Fix helyett porzselatint is lehet használni, ezt a gyümölcsös alapban kell felolvasztani, ekkor azonban nem kell a gyümölcsöt teljesen lehűteni.)

A torta összeállítása:
A krémet elfelezzük és a 3 tortalap közé töltjük. A maradék tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd ezzel burkoljuk a tortát. A torta oldalát felpanírozzuk pirított mandulával, majd a torta tetejét néhány tejszínhab krémrózsával díszítjük. A megmosott és elfelezett epreket olvasztott fehér csokiba mártunk, amit a torta tetejére sorakoztatunk.

Jó étvágyat!                     ildiKOKKI


 
Erdei gyümölcsös torta.

8 comments:

  1. jong belegen kaasSaturday, April 05, 2014

    beautiful cake

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I hope all my recipe will be available soon in English, so let's hope that you can read the recipe also! :)

      Delete
  2. Csodaszép! Biztos nagy sikert arattál vele! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Finn anyukáknak készült és ízlett nekik! :)

      Delete
  3. Nem csodálom, hogy a kedvenced, csodás összetételű és gyönyörű!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azért szeretem, mert könnyű vele dolgozni és fincsi lesz nagyon! :)

      Delete