Avagy az egyik kedvenc tortám…
A torta. J |
Ma reggel egy kedves
magyar ismerősöm hívott, hogy kellene neki „valami” finom és egyszerű torta, de
lehetőleg olyan, ami nem émelyítően édes és cukros, inkább friss és gyümölcsös.
A torta természetesen finneknek készült, akikről érdemes tudni, hogy az erdei
gyümölcsökkel és az eperrel soha nem lövünk mellé, így végül egy ilyen
tortárat kellet készítenem.
Ezt a tortát azért
is szeretem nagyon, mert az én szívemhez, mint TORTA, ez áll a legközelebb,
másrészt az alaprecept jól változtatható és kombinálható. Így ha valaki
áfonyatortát kér, akkor a gyümölcsalapot csak áfonyára cserélem, ha valaki nem
szeretné a pirított mandulát a torta oldalán, azt el is lehet hagyni, vagy a
krémrózsákat a torta tetején tovább lehet díszíteni csokidíszekkel,
szórócukorral, vagy akármi mással.
Nálam most egy
erdei gyümölcsös és mascarponés krémmel töltött, vaníliás piskótás, fehér csokiba
mártott eperszeletekkel díszített verzió készült, ahol a krémrózsákat üresen
hagytam a torta tetején, mivel ide majd finn zászlók kerülnek majd. J
Hozzávalók: (Egy 18 cm átmérőjű, 12
szeletes tortához.)
(1) Piskóta:
5 tojás
5 ek porcukor
3 ek liszt+ 2 ek
keményítő
1 csipet sütőpor, 1
csipet só
1 tk van aroma
(2) Krém:
250 g mascarpone
4-5 ek cukor (igény
szerint)
1-2 tk vanília kivonat
200 g fagyasztott erdei
gyümölcs
2,5 dl tejszínhab (Nálam 35%-os állati tejszín.)
1 citrom reszelt
héja és ¼ citrom leve
1 Dr. Oetker
Zselatin fix, vagy 20 g zselatin por
(3) Díszítés:
4-5 db eper
40 g fehér
csokoládé
50-60 g pirított
mandula
2,5 dl tejszínhab (Nálam 35%-os állati tejszín.)
1 habfixáló
(Egy 24 cm-es
tortához az itt megadott mennyiség 1,5-szeresével dolgozzunk.)
A tészta:
A hozzávalókból egy
18 cm átmérőjű fehér piskótát sütünk a „Piskóta alaprecept” c. bejegyzésben
olvashatóak alapján. A tésztát kihűtjük, majd 3 szeletre vágjuk.
A krém:
Az erdei gyümölcs
keveréket kiolvasztjuk és 2-3 ek cukorral, valamint 1-2 ek vízzel kis lángon
főzni kezdjük. Kb. 20 perc elteltével a gyümölcsalapot leturmixoljuk, majd
további 10-15 percig néha-néha átkeverve az eredeti térfogat felére sűrítjük és
kihűtjük.
A mascarponét a
vanília kivonattal, a citrom héjával és levével kikeverjük. A tejszínhabot
felverjük, majd több részletben beleforgatjuk a mascarponéba, ezután hozzácsurgatjuk
a gyümölcsös alapot. Hozzáadjuk a Zselatin fix-et, valamint ha túl savanyúnak
érezzük a krémet, akkor további 1-2 ek porcukrot is.
(Zselatin Fix
helyett porzselatint is lehet használni, ezt a gyümölcsös alapban kell
felolvasztani, ekkor azonban nem kell a gyümölcsöt teljesen lehűteni.)
A torta összeállítása:
A krémet elfelezzük
és a 3 tortalap közé töltjük. A maradék tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a
habfixálót, majd ezzel burkoljuk a tortát. A torta oldalát felpanírozzuk
pirított mandulával, majd a torta tetejét néhány tejszínhab krémrózsával
díszítjük. A megmosott és elfelezett epreket olvasztott fehér csokiba mártunk,
amit a torta tetejére sorakoztatunk.
Jó étvágyat! ildiKOKKI
beautiful cake
ReplyDeleteThank you! I hope all my recipe will be available soon in English, so let's hope that you can read the recipe also! :)
DeleteCsodaszép! Biztos nagy sikert arattál vele! :)
ReplyDeleteFinn anyukáknak készült és ízlett nekik! :)
DeleteNem csodálom, hogy a kedvenced, csodás összetételű és gyönyörű!!! :)
ReplyDeleteAzért szeretem, mert könnyű vele dolgozni és fincsi lesz nagyon! :)
DeleteCsodaszép! :)
ReplyDeleteKöszönöm!
Delete