Tuesday, April 15, 2014

Katica keksz

Újabb gyorsan elkészíthető finomság nemcsak gyerekeknek!



Tavaszi hangulatban....

Erre a vidám kis kekszecskére még a zord téli hónapok során  itt bukkantam rá, azonban már akkor eldöntöttem, hogy tavasszal azonnal el fogom készíteni, hiszen egyrészt olyan cuki, másrészt meg szuperül feldobhatjuk vele az ünnepi asztalt.

Ez a keksz eredetileg egy vanília pudingporos recept, itt azonban szinte lehetetlen a hagyományos fűzős pudinghoz hozzájutni, ezért jómagam inkább keményítővel dolgoztam és piros ételfestékkel adtam meg a katicák színét. Az eredmény így is remekül sikerült, ezekkel a katicákkal igazán tavaszias díszbe öltöztethetjük a lakást! J

Tipp:
Akinek nincs kedve csak ezért a kekszecskéért piros ételfestéket vásárolni, nyugodtan használjon epres, puncsos, vagy akármilyen pirosas árnyalatú pudingport a keményítő helyett, így két legyet üt egy csapásra, sőt a keksznek így picit valóba puding íze lesz majd!

Hozzávalók: (20-22 db kekszhez.)
120 g vaj
120 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat
1 csipet sütőpor
110 g + 40 g liszt
40 g keményítő+ 1 tk piros ételfesték (Esetleg 40 g pirosas árnyalatú pudingpor, pl. epres, vagy puncsos.)
20 g kakaópor
50-70 g étcsokoládé
2-3 kocka fehér csokoládé

Kellemes ünnepi készülődést mindenkinek!

A tészta összeállítása:
A vajat a porcukorral habosra keverjük (A-B), majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot (C) és ezeket alaposan összedolgozzuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a vajas alapunk ¼-ét egy kisebb tálba szedjük, míg a maradék vajas alap ¾-ét a nagyobb tálban hagyjuk (D). A nagyobb tál tartalmához keverjük a piros ételfestéket, valamint 40 g keményítőt, esetleg ezek helyett 40 g piros színű pudingot. Hozzáadunk továbbá 110 g lisztet, illetve egy csipet sütőport, amit szintén alaposan összedolgozunk (E). A kisebb tál tartalmához hozzáadunk 40 g lisztet, 20 g kakaóport és egy csipet sütőport, majd ezt alaposan összedolgozzuk (F). Az elkészült tésztákat fóliába csomagoljuk és legalább egy órán át hűtőben pihentetjük. A kakaós tészta lesz a katicák feje, míg a piros, keményítős tészta lesz a katicák teste.

Így készül a tészta.

A katicák összeállítása s sütése:
A piros tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a katicák testét (A), amit egyből szilikonos papírral bélelt sütőlemezre sorakoztatunk. A katica fejéhez a kakaós tésztát hasonló vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. feleakkora pogácsaszaggatóval ismét köröket szúrunk ki (B), melyek alsó 1/3-részt levágjuk a nagyobb pogácsaszaggatóval (C) és az így már pontosan illeszkedő tésztát csak finoman hozzányomkodjuk a katica testéhez (D). A sütőt előmelegítjük 170°C-ra és 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket. Arra figyeljünk, hogy a kekszeket ne süssük túl, mert a katicák háta hamar megbarnul és ekkor már nem lesz olyan szép piros! A kisült katicákat a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert melegen nagyon könnyen letörik a fejük.
 
Így készül a katica...
Tipp:
Ha nincs méretben illeszkedő kisebb pogácsaszaggatónk, akkor készíthetünk egy ideiglenes szaggatót úgy, hogy egy sörös dobozból kivágunk egy 2-3 cm széles csíkot, amit aztán cellux segítségével megfelelő méretű szaggatóvá ragasztunk össze. (A sörös dobozból csíkot használat előtt azért mossuk el. J) Jómagam is így jártam el és remekül tudtam szaggatni a katicák kobakját!

Díszítés:
A fehér csokoládét felolvasztjuk és zacskóba töltjük, melynek a csücskét előzőleg levágjuk, ezzel rajzoljuk meg a katicák szemét. Az étcsokoládét szintén megolvasztjuk és zacsiba töltjük, majd a katicák szembogarát, a szárnyak felezővonalát és a pöttyöket. Ha a csoki megszilárdult, már kínálhatjuk is a tavaszi katica kekszeket a vendégeinknek, vagy a gyerekeknek!


Legyen szép napotok,  ildiKOKKI

Hétpettyes katicák!


3 comments:

  1. Nagyon aranyosak lettek! Minden gyerek és gyermeklelkű felnőtt kedvence az biztos! :)

    ReplyDelete
  2. Nagyon helyeskék lettek, öröm nézni őket! :) Lehet, hogy sajnálnám is megenni, olyan aranyosak! :)

    ReplyDelete
  3. Szia, ha főzős pudingot szeretnél, akkor Itäkeskusban a Mango boltban mindenféle ízű van, ugyanolyan zacsiban mint otthon. Én is itt veszem :)

    ReplyDelete