Újabb gyorsan elkészíthető finomság nemcsak gyerekeknek!
Tavaszi hangulatban.... |
Erre a vidám kis
kekszecskére még a zord téli hónapok során itt bukkantam rá, azonban már akkor
eldöntöttem, hogy tavasszal azonnal el fogom készíteni, hiszen egyrészt olyan
cuki, másrészt meg szuperül feldobhatjuk vele az ünnepi asztalt.
Ez a keksz
eredetileg egy vanília pudingporos recept, itt azonban szinte lehetetlen a
hagyományos fűzős pudinghoz hozzájutni, ezért jómagam inkább keményítővel
dolgoztam és piros ételfestékkel adtam meg a katicák színét. Az eredmény így is
remekül sikerült, ezekkel a katicákkal igazán tavaszias díszbe öltöztethetjük a
lakást! J
Tipp:
Akinek nincs kedve
csak ezért a kekszecskéért piros ételfestéket vásárolni, nyugodtan használjon
epres, puncsos, vagy akármilyen pirosas árnyalatú pudingport a keményítő helyett,
így két legyet üt egy csapásra, sőt a keksznek így picit valóba puding íze lesz
majd!
Hozzávalók: (20-22 db kekszhez.)
120 g vaj
120 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vanília
kivonat
1 csipet sütőpor
110 g + 40 g liszt
40 g keményítő+ 1
tk piros ételfesték (Esetleg 40 g pirosas árnyalatú pudingpor, pl. epres, vagy
puncsos.)
20 g kakaópor
50-70 g étcsokoládé
2-3 kocka fehér csokoládé
Kellemes ünnepi készülődést mindenkinek! |
A tészta összeállítása:
A vajat a
porcukorral habosra keverjük (A-B), majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a
vanília kivonatot (C) és ezeket alaposan összedolgozzuk. Ha ezzel megvagyunk,
akkor a vajas alapunk ¼-ét egy kisebb tálba szedjük, míg a maradék vajas alap ¾-ét
a nagyobb tálban hagyjuk (D). A nagyobb tál tartalmához keverjük a piros
ételfestéket, valamint 40 g keményítőt, esetleg ezek helyett 40 g piros színű
pudingot. Hozzáadunk továbbá 110 g lisztet, illetve egy csipet sütőport, amit
szintén alaposan összedolgozunk (E). A kisebb tál tartalmához hozzáadunk 40 g
lisztet, 20 g kakaóport és egy csipet sütőport, majd ezt alaposan
összedolgozzuk (F). Az elkészült tésztákat fóliába csomagoljuk és legalább egy
órán át hűtőben pihentetjük. A kakaós tészta lesz a katicák feje, míg a piros,
keményítős tészta lesz a katicák teste.
Így készül a tészta. |
A katicák összeállítása s sütése:
A piros tésztát 3-4
mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk a katicák testét (A), amit egyből szilikonos papírral bélelt sütőlemezre
sorakoztatunk. A katica fejéhez a kakaós tésztát hasonló vastagságúra nyújtjuk,
majd egy kb. feleakkora pogácsaszaggatóval ismét köröket szúrunk ki (B), melyek
alsó 1/3-részt levágjuk a nagyobb pogácsaszaggatóval (C) és az így már pontosan
illeszkedő tésztát csak finoman hozzányomkodjuk a katica testéhez (D). A sütőt
előmelegítjük 170°C-ra és 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket. Arra
figyeljünk, hogy a kekszeket ne süssük túl, mert a katicák háta hamar megbarnul
és ekkor már nem lesz olyan szép piros! A kisült katicákat a sütőlemezen
hagyjuk kihűlni, mert melegen nagyon könnyen letörik a fejük.
Tipp:
Ha nincs méretben
illeszkedő kisebb pogácsaszaggatónk, akkor készíthetünk egy ideiglenes szaggatót
úgy, hogy egy sörös dobozból kivágunk egy 2-3 cm széles csíkot, amit aztán
cellux segítségével megfelelő méretű szaggatóvá ragasztunk össze. (A sörös dobozból
csíkot használat előtt azért mossuk el. J) Jómagam is így jártam
el és remekül tudtam szaggatni a katicák kobakját!
Díszítés:
A fehér csokoládét
felolvasztjuk és zacskóba töltjük, melynek a csücskét előzőleg levágjuk, ezzel
rajzoljuk meg a katicák szemét. Az étcsokoládét szintén megolvasztjuk és
zacsiba töltjük, majd a katicák szembogarát, a szárnyak felezővonalát és a
pöttyöket. Ha a csoki megszilárdult, már kínálhatjuk is a tavaszi katica
kekszeket a vendégeinknek, vagy a gyerekeknek!
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Hétpettyes katicák! |
Nagyon aranyosak lettek! Minden gyerek és gyermeklelkű felnőtt kedvence az biztos! :)
ReplyDeleteNagyon helyeskék lettek, öröm nézni őket! :) Lehet, hogy sajnálnám is megenni, olyan aranyosak! :)
ReplyDeleteSzia, ha főzős pudingot szeretnél, akkor Itäkeskusban a Mango boltban mindenféle ízű van, ugyanolyan zacsiban mint otthon. Én is itt veszem :)
ReplyDelete