Avagy hogyan született meg a „majdnem” lúdláb tortám?
Meggyes csokitorta... J |
Az elmúlt hétvégén
négy tortát kellett egyszerre készítenem, ráadásul költözünk is a napokban, így ugyanerre a
hétvégére jutott egy utolsó NAAAAGY búcsúbuli is. J Éppen ezért a bulira
való készülődés során, valamint a költözéshez kötődő hűtő- és fagyasztóürítés
szellemében igyekszem minden idehaza fellelhető és romlandó alapanyagot
elhasználni. Így áttúrtam a fagyasztót, ahol volt még fél üveg otthoni meggy - ugyanis
ha felbontok egy meggybefőttet és pl. fele megmarad, akkor azt lefagyasztom -, hiszen
itt északon a meggy hiánycikk, ergo minden szem nagy kincs!
Volt itthon egy
halom táblás étcsokim is, a délelőtti másik tortákról pedig maradt egy kis
tálnyi reszelt fehér csokim és pár csokidíszem is. Így evidens volt egy meggyes
csokitorta, igaz eredetileg egy lúdláb tortát szerettem volna, de ilyen
díszítéssel ezt a torát lúdlábnak nem lehet mondani, meg amúgy is 3 lapos volt
a piskóta... A plusz poén az, hogy a krém sem a hagyományosabbnak tekinthető
párizsi krém volt, hanem egy könnyebb tejszínes krémet próbáltam ki…. Szóval ez
kb. az az eset, mikor olvasok egy receptet és elindulok annak nyomán, majd
végül teljesen más lesz belőle. J
Hozzávalók: (Egy 12 szeletes, 18 cm-es
tortához, vagyis egy normál torta 2/3-a.)
(1) Piskóta:
5 tojás
5 ek cukor
1 tk vanília
kivonat
3 ek liszt
2 ek kakapor
1 tk sütőpor
1 tk sütőpor
(2) Krém:
4 dl állati tejszín
(35%)
200 g étcsoki (70%)
5 ek porcukor
1-2 tk rumaroma
1 tk vanília aroma
½ üveg meggybefőtt
(3) Díszítés:
12 szem meggy
4-5 dkg étcsoki
5-6 dkg fehér
csokoládé (reszelt)
néhány étcsoki dísz
A tészta:
A tészta
hozzávalóiból egy 5 tojásos kakaós piskótát sütünk. A piskótakészítés titkairól
részletes leírást olvashattok a „Piskóta
alaprecept” c. bejegyzésemben.
Tipp:
A tésztát
érdemes előző este megsütni és egy konyharuha alatt letakarva pihentetni,
hiszen a "másnapos" piskótát jóval könnyebb felszelni, hiszen sokkal
kevésbé morzsálódik!
A krém:
A
tejszínt felmelegítjük, de nem kell forrnia, csak meleg legyen!!! (A nagyon
forró tejszín megégeti a csokit és megkeseredik a krém, ami annyira nem
buli…) A meleg tejszínt ráöntjük az előzőleg egy tálba tördelt étcsokira, majd
simára keverjük benne a csokit. Hozzákeverjük a cukrot és a vanília aromát,
majd egy éjszakát hűtőben pihentetjük a csokis tejszínt, ahol másnap reggelre a
krém besűrűsödik (szaknyelven „behúz a krém”). Ezután a krém másnap szépen
habosítható lesz, de vigyázzunk, a habosítást kis fokozaton, lassan
kezdjük, majd picit kapcsoljuk feljebb a robotgépet, de így is hamar túl lehet
keverni a krémet. A kihabosított krémmel már tölthetjük is a tortát! J
(Ekkor még érdemes utána kóstolni és lehet plusz cukrot adagolni a krémbe, de
csakis porcukor formájában!)
A torta összeállítása:
A
piskótát 3 lapra vágjuk, majd a krémet 1/3-át az alsó lapra kenjük, amit
megszórunk a lecsepegtetett meggy felével. (A meggyből előzőleg 12 db-ot
félreteszünk díszíteni.) Erre jön a következő réteg piskóta, a maradék krém
fele, majd a maradék meggy. Végül a 3. piskótalappal lezárjuk a tortát, amit a
megmaradt krémmel vékonyan burkolunk és kidíszítünk. A torta oldalát
felpanírozzuk a reszelt fehér csokival, a torta tetejére pedig egy kevés olvadt
csokit öntünk és kidíszítjük a félretett meggyel. J
Vélemény a krémről:
Ezt
a tejszínes krémet elsőként próbáltam ki, eddig a csokitortát vagy pudingos,
vagy főzött tojáshabos, vagy vajas krémből készítettem. Nekem mindegyik krém
nagyon ízlett, de talán ennek a legkönnyebb az elkészítése és biztosan „könnyebb”
is a krém, mint egy vajas krém esetében, bár az is nagyon finom!
Ennél
a krémnél csak a kihabosításra kell figyelni, különben az egész torta pik-pakk
megvan, tényleg 20 perc alatt össze lehet dobni! J Szerintem
mindenkinek ízlett ez a süti, mert a grillezésen, ahol felszolgáltam, gyorsabban
elfogyott, mint amennyi idő alatt elkészült!
Legyen
szép napotok, ildiKOKKI
Torta, torta, torta.... J |
No comments:
Post a Comment