Monday, April 28, 2014

Meggyes csokoládétorta

Avagy hogyan született meg a „majdnem” lúdláb tortám?


Meggyes csokitorta... J

Az elmúlt hétvégén négy tortát kellett egyszerre készítenem, ráadásul költözünk is a napokban, így ugyanerre a hétvégére jutott egy utolsó NAAAAGY búcsúbuli is. J Éppen ezért a bulira való készülődés során, valamint a költözéshez kötődő hűtő- és fagyasztóürítés szellemében igyekszem minden idehaza fellelhető és romlandó alapanyagot elhasználni. Így áttúrtam a fagyasztót, ahol volt még fél üveg otthoni meggy - ugyanis ha felbontok egy meggybefőttet és pl. fele megmarad, akkor azt lefagyasztom -, hiszen itt északon a meggy hiánycikk, ergo minden szem nagy kincs!

Volt itthon egy halom táblás étcsokim is, a délelőtti másik tortákról pedig maradt egy kis tálnyi reszelt fehér csokim és pár csokidíszem is. Így evidens volt egy meggyes csokitorta, igaz eredetileg egy lúdláb tortát szerettem volna, de ilyen díszítéssel ezt a torát lúdlábnak nem lehet mondani, meg amúgy is 3 lapos volt a piskóta... A plusz poén az, hogy a krém sem a hagyományosabbnak tekinthető párizsi krém volt, hanem egy könnyebb tejszínes krémet próbáltam ki…. Szóval ez kb. az az eset, mikor olvasok egy receptet és elindulok annak nyomán, majd végül teljesen más lesz belőle. J

Hozzávalók: (Egy 12 szeletes, 18 cm-es tortához, vagyis egy normál torta 2/3-a.)
(1) Piskóta:
5 tojás
5 ek cukor
1 tk vanília kivonat
3 ek liszt
2 ek kakapor
1 tk sütőpor
(2) Krém:
4 dl állati tejszín (35%)
200 g étcsoki (70%)
5 ek porcukor
1-2 tk rumaroma
1 tk vanília aroma
½ üveg meggybefőtt
(3) Díszítés:
12 szem meggy
4-5 dkg étcsoki
5-6 dkg fehér csokoládé (reszelt)
néhány étcsoki dísz

A tészta:
A tészta hozzávalóiból egy 5 tojásos kakaós piskótát sütünk. A piskótakészítés titkairól részletes leírást olvashattok a „Piskóta alaprecept” c. bejegyzésemben.

Tipp:
A tésztát érdemes előző este megsütni és egy konyharuha alatt letakarva pihentetni, hiszen a "másnapos" piskótát jóval könnyebb felszelni, hiszen sokkal kevésbé morzsálódik!

A krém:
A tejszínt felmelegítjük, de nem kell forrnia, csak meleg legyen!!! (A nagyon forró tejszín megégeti a csokit és megkeseredik a krém, ami annyira nem buli…) A meleg tejszínt ráöntjük az előzőleg egy tálba tördelt étcsokira, majd simára keverjük benne a csokit. Hozzákeverjük a cukrot és a vanília aromát, majd egy éjszakát hűtőben pihentetjük a csokis tejszínt, ahol másnap reggelre a krém besűrűsödik (szaknyelven „behúz a krém”). Ezután a krém másnap szépen habosítható lesz, de vigyázzunk, a habosítást kis fokozaton, lassan kezdjük, majd picit kapcsoljuk feljebb a robotgépet, de így is hamar túl lehet keverni a krémet. A kihabosított krémmel már tölthetjük is a tortát! J (Ekkor még érdemes utána kóstolni és lehet plusz cukrot adagolni a krémbe, de csakis porcukor formájában!)

A torta összeállítása:
A piskótát 3 lapra vágjuk, majd a krémet 1/3-át az alsó lapra kenjük, amit megszórunk a lecsepegtetett meggy felével. (A meggyből előzőleg 12 db-ot félreteszünk díszíteni.) Erre jön a következő réteg piskóta, a maradék krém fele, majd a maradék meggy. Végül a 3. piskótalappal lezárjuk a tortát, amit a megmaradt krémmel vékonyan burkolunk és kidíszítünk. A torta oldalát felpanírozzuk a reszelt fehér csokival, a torta tetejére pedig egy kevés olvadt csokit öntünk és kidíszítjük a félretett meggyel. J

Vélemény a krémről:
Ezt a tejszínes krémet elsőként próbáltam ki, eddig a csokitortát vagy pudingos, vagy főzött tojáshabos, vagy vajas krémből készítettem. Nekem mindegyik krém nagyon ízlett, de talán ennek a legkönnyebb az elkészítése és biztosan „könnyebb” is a krém, mint egy vajas krém esetében, bár az is nagyon finom!
Ennél a krémnél csak a kihabosításra kell figyelni, különben az egész torta pik-pakk megvan, tényleg 20 perc alatt össze lehet dobni! J Szerintem mindenkinek ízlett ez a süti, mert a grillezésen, ahol felszolgáltam, gyorsabban elfogyott, mint amennyi idő alatt elkészült!

Legyen szép napotok,  ildiKOKKI

Torta, torta, torta.... J

No comments:

Post a Comment