Hogyan készül a finn húsvéti puding, avagy az első vendégposzt a blogon!
Az a híres finn húsvéti puding... (Ötlet és mämmi: Feri. Kép és design: ildiKOKKI.) |
A most következő posztot Feri, egy kedves itteni magyar barátom
írta nektek, aki a Finnisztán blog szerzője. Jómagam a tavalyi próbálkozás után
ugyanis feladtam, hogy épkézláb mämmit, vagyis finn húsvéti pudingot készítsek.
Feri azonban mestere sok olyan dolognak is, ami rajtam kifog, így most az ő
tollából olvashatjátok ezt az ízig-vérig finn receptet, kicsit persze
magyarosítva. J
Érdekesség az is, hogy ez az első vendégposzt a blogon, de azt hiszem minden
hónapban felkérek majd egy-egy bloggert, hogy lepjen meg titeket egy-egy
finomsággal! J Jöjjenek tehát
Feri szavai arról a bizonyos mämmiről…
Vallomás
Én vagyok az a magyar, aki nemcsak megeszi a mämmit,
hanem el is készíti otthon. Ha valaki azonban megkérdezi, hogy szeretem-e a mämmit,
mégis azt kell válaszolnom, hogy nem. Nem szeretem a mämmit. Az
ököruszálylevest, a vadast zsemlegombóccal, a Staropramen sört, a mogyorós
csokit az érett gouda sajtot és a csülkös bablevest szeretem, és ezt onnan
tudom, hogy belőlük bármikor örömmel fogyasztanék. A mämmi azonban nem ilyen.
Mégpedig azért nem, mert ezt az ételt csakis a húsvéti
időszakban vagyok hajlandó megenni, utána nem. És képzeljék, ezzel nem vagyok
egyedül: a finnek egy jó része is így lehet ezzel. Ezt onnan tudom, hogy
március közepén egy fiskarsi vásárban a többség csak egy pillantást vetett a
lapos dobozaimra és közölte, hogy húsvétig még van egy hónap, azzal továbbálltak.
Márpedig ha a finnek szeretnék a mämmit, biztosan kaptak volna az alkalmon,
hogy vegyenek a háziból, amely oly ritka, mint a fehér holló! Eddig a teória,
következzenek a tények.
A mämmi történetéről a tudásom javát én is a Wikipediáról
szedem, szóval ezen a ponton hadd ne időzzek sokat. Az egész melegítem -
forralom - sütöm cirkusz lényege az, hogy egy laza kásába édességet csiholjunk,
amelyet úgy kapunk, hogy a lisztben található keményítő láncait a finom
melegítéssel cukor-elemekre bontjuk. Az eredmény nem lesz észbontóan édes, de
az ős-finnek a jelek szerint ezt is tudták értékelni.
A legtöbb finn ílyen dobozban veszi a boltból. (Kép forrása: itt.) |
Hozzávalók:
600 g rozsliszt
400 g rozsmaláta
2 liter meleg, de nem forró víz
100-200g barna melasz
1/2 ek. só (félek, egyesek kevesellik, de a mi asztali
sónknak igen erős íze van)
(illatos karácsonyi fűszerek annak, aki erre vágyik)
Hogyan készül?
A boltokban mämmihez gyártott malátát is kapni, de vessenek
a mókusok elé, én végig a jóval olcsóbb
sörmalátát használtam. Ez durva szemű, de képzeljék, kávédarálón porítva ez is
ugyanúgy működik!
Az elkészítés előtt vegyünk ki egy nap szabadságot.
Kapcsoljuk a sütőt / szaunát 50 fokra. Kelleni fog egy hatalmas fazék, abba keverjük
sima masszává a meleg vizet, lisztet és malátát. A fazekat tartalmával együtt
tegyük a sütőbe / szaunába és felejtsük
ott melegítsük 6 órán át.
A sütőből kivéve adjuk a sót és a melaszt, valamint a
fűszereket a masszához. Ezután tegyük a fazekat a tűzhelyre és állandó
kevergetés mellett forraljuk a kását 10 percig. Ha a szörnyű kinézetű
bugyborékoló barna massza még nem égett oda, akkor még mindig játékban vagyunk.
Merjük a masszát alutálakba (lásd képet) vagy jénai tálba, vagy bármibe, amibe akarjuk,
majd melegítsük elő a sütőt 125°C-ra és hagyjuk ott 2 órára a tálakat. A magára
valamit is adó finn persze sokkal tovább süti a mämmijét, tegyünk mi is így.
Hiszen ez a nap már úgyis elment.
A sütőből vegyük ki a tálakat, hagyjuk őket kihűlni majd
tegyük az egészet hideg helyre 4 napra. Az álmoskönyvek szerint ennyi kell,
hogy a mämmi tökéletesre szottyadjon. A doboz alján fekete kéreggé
összeszikkadt sötétbarna krémet senki nem fogyasztja magában. Az emberek
mindent megtesznek azért, hogy elfedjék a mämmi ízét. Cukor, tej, vaníliakrém,
fagylalt a leggyakoribb kísérői ennek az igazi finn húsvéti különlegességnek.
Feri, a Finnisztán blog szerzője
Mämmi pohárdesszert
Hozzávalók: (2-4
adagoz)
1
alutálca mämmi
1
adag vanília puding
1-2
dl tejszínhab (35%-os)
A
mammit és a kihűlt vanília pudingot felváltva rétegezzük egy magasabb pohárba,
majd díszítsük tejszínhabbal, reszelt csokival vagy szeletelt mandulával.
Jó
étvágyat, Feri és ildiKOKKI
Mämmi pohárdesszert. (Ötlet és mämmi: Feri. Kép és design: ildiKOKKI.) |
Élmény volt olvasni, a pohárdesszert pedig gyönyörűséges! :)))
ReplyDeleteKöszönjük szépen! :)
DeleteNagyon guszta! Biztos fincsi is! :)
ReplyDeleteKöszönjük szépen! :)
DeleteAnnyira jó, hogy rát(okt)aláltam:D Egy finn lány a levelezőpartnerem (interpals.com, nyelvtanulási célzattal), ő esküszik, hogy nagyon szereti, annak ellenére, hogy az állaga, színe és szaga is végtermékre hasonlít:D Eddig keresetem receptet magyarul, 1000 hálám, hogy megírtátok (az elkészítésénél sírtam a röhögéstől)! :D
ReplyDelete(a túró és a túrórudi bonbon receptjét pedig máris küldöm neki angolul)