Avagy végre kipróbálhattam az üreges csokifigurák készítését! J
Nyuszkó és tojás! |
A húsvétot megelőző
néhány héttel, még eszem ágában sem volt csokinyuszit készíteni, mivel itt
északon a húsvéti ünnepkör lényegesen másképpen manifesztálódik, mint odahaza, de erről majd egyszer mesélek. Így maradtam tehát a hagyományos tojásfestésnél és néhány előre betervezett
húsvéti süti megálmodásánál, mígnem egy kedves ismerősöm említette nekem, hogy
a hónap elején hazautazik.
Végül aztán ő
hozott nekem egy nyusziformát – az utolsót a boltból!!! –, illetve néhány
tojásformát is, aminek annyira megörültem, hogy pár napra rá neki is fogtam a
csokitojások és a nyuszi legyártásának. A nyuszkó lelőhelyéről Praliné Paradicsomtól
kaptam a tippet, akinek szuper bejegyzése van az üreges csokifigurákról. J
Lássuk akkor, nálam hogy készültek a tojások és a nyuszó! (A formák a Rayher Kreatív Centrumból származnak, Budapestről.)
Hozzávalók: (1 db kb. 15 cm magas
nyuszihoz, 3 db nagyobb és 2 db kicsi tojáshoz.)
200 g karamellizált
fehér csoki, melyből kb. 30-40 g maradt meg
50 g étcsoki
75-100 g fehér csoki
pár szem
liofilizált eper, matcha tea
gumikesztyű
szétpattintható
műanyag csokitojás és nyuszi forma
Előkészületek:
A formákat elmostam
és egy puha papírtörlővel áttörölgettem, majd papírtörőre sorakoztattam őket.
Mivel nálam a nyuszi karamellizált fehér csokiból készült, a tojások pedig ét-,
fehér és karamellizált fehér csokiból, ezért én elsőre a fehér csokit
temperáltam, hiszen ebből készült a tojások díszítése és a nyuszi pofija is.
A temperált fehér
csokiból 1-1 teáskanálnyi kimertem két kisebb tálkába, majd egyiket matcha
teával, másikat pedig egy kevés aprított liofilizált eperporral színeztem.
Húztam gyorsan egy gumikesztyűt és mindkét csokival alaposan összemaszatoltam a
tojások belsejét, csak úgy összevissza módon, majd a formákat hűtőbe tettem.
A temperált fehér
csokiból egy evőkanálnyit egy kis zacsiba mertem, melynek csücskét levágtam. Így
rajzoltam meg a nyuszinak a bajuszt és a pofikát, illetve a fület és farkincát, végül a
nyuszkó forma is ment pihizni a hűtőbe.
A tojások kiöntése:
Elsőként fehér csokiból készítettem tojásokat, melyből egy kicsi és egy nagy készült. A temperált
fehér csokim ekkorra picit elhűlt, így visszamelegítettem 30°C-ra, majd ¾-ig
töltöttem a két fél tojásformát, ezekre gyorsan rápattintottam a párjukat, majd
alaposan elrázogattam a csokit a formában és kb. 5 percig lassan körbe
forgattam őket. Végül hűtőbe tettem őket, ahol még 3-4 szer megforgattam kb.
percenként, aztán hagytam őket szilárdulni.
Ezután temperáltamaz étcsokoládét és kitöltöttem az egyik már feldíszített csokitojás formát,
valamint a maradék étcsokiból még néhány foltot festettem a maradék 2 tojásom
belsejére. Ez a formát is kb. 5 percig „köröztettem” a kezemmel, majd ment is a
hűtőbe pihizni, ahol 1-2 alkalommal még átfordítottam.
Utolsónak
temperáltam a karamellizált fehér csokit, amivel kiöntöttem a 2 maradék
csokitojást, itt azonban a párom picit besegített, mivel ő mozgatta pár percig
a tojásokat, hogy egyenletes legyen a csokoládé falvastagsága ezen tojások
esetében is.
A csokinyuszi:
Amíg Péter a karamellizált
tojások mozgatását végezte, addig jómagam gyorsan kiöntöttem a nyusziformát,
itt a fél nyuszikát szinte teljesen
teletöltöttem, gyorsan összepattintottam a tetejével, majd ebben az esetben is alaposan
elrázogattam a csokit a formában és jött is a karkörzés, vagyis az egyenletes
falvastagság biztosítása a nyuszi esetében.
Eztán az összes
tojás és nyuszi is a hűtőbe került egy fél órás-órás pihenőre. Végül óvatosan
kinyitottam a formát, melynek egyik fele egyből lepattant, a másikból meg csak
egyszerűen ki kellett fordítani a tojásokat és nyuszit.
Tapasztalatok:
A formák egyik
felét tényleg érdemes minimum ¾-ig, vagy majdnem színültig megtölteni, hogy a tojások fala elég vastag
legyen és jól bírják a csomagolást, szállítást, vagy hosszabb utazásokat.
(Szépek a vékony héjú tojások, de abban az esetben, ha ajándékot készítünk és azok
tényleg nagy utat tesznek meg, inkább törekedjünk a biztonságra, mintsem a szép
vékony falvastagságra. Nyilván erről megoszlanak a vélemények, az én esetemben
azonban, ahol a tojások közel 1500 km-et fognak utazni, ez az elsődleges
szempont. Saját felhasználásra, illetve biztonságos esetben e kevéssé lényeges, de nekem ezt is szem előtt kellett tartanom. J)
A kész tojásokat
érdemes egyből celofánba csomagolni, hogy véletlenül se „mancsozzuk” össze,
mert nagyon kiábrándítóak a foltok és ujjnyomok a tojásokon.
A csoki
temperálásra nagyon oda kell figyelni, hogy szép fényes tojásokat tudjunk
készíteni, hiszen csak ezeket lehet majd kiszedni a formából.
A formák egyébként
nagyon olcsók, így tényleg érdemes odahaza belevágni az üreges formák készítésébe,
mert szuper ajándékok és így legalább tudjuk, hogy milyen csokinyuszit eszik a
család! J
Megyek is, elcsomagolom a saját nyulamat…
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Nyuszó és a tojások immár becsomagolva.... |
No comments:
Post a Comment