Avagy hova vezet az újonnan kialakult whisky őrület…
Bonbonok... |
A napokban készült
nálam egy whisky alapú krémlikőr, amikor is annyira beleszerettem a whiskys
ízvilággal harmonizáló desszertekbe, hogy éreztem, ebből még fog készülni valami…
Azt azért rólam tudni kell, hogy anno a tizenéves bohókás korszakomban nagy
whisky rajongó voltam, amit Neil, a skót barátunk fel is
elevenített, mert nála nagyon sokféle és különleges whiskyt kóstolhattam meg az
utóbbi időben.
Éppen ezért amíg
anno a Jack Daniel’s-t füstösnek gondoltam, ma már az egy könnyű, jobban
gyümölcsös itóka a szememben, na de egy 10 éves igazi skót Ardbeg… Na, az már
füstös! J
Nálunk a Párom is nagy whisky rajongó, bár az ő 18 éves Glenfiddichét soha az
életben nem használhatnám el holmi sütik
készítésére, de a Jackit igen (Jack Daniel’s Old No.7 Black Label, 40%), így a
mostani bonbon ebből készült. J
A whiskyt egy
étcsokis-tejcsokis ganázzsal házasítottam, amibe egy nagy adag glükóz szirup
került, egy kevés kávé és vanília is. Nálam nagyon telitalálat volt ez a
bonbon, melynek íze leginkább akkor érvényesül, ha 10-15 percen
szobahőmérsékleten pihennek a kis drágák, így a töltelék lágy lesz és krémes…. J
Hozzávalók: (21 db-hoz)
(1) Burok:
200 g étcsoki
(Fazer 70% tumma suklaaa) + 1-2 g kakaóvaj (CocoVi, bio)
(2) Töltelék:
70 g étcsoki (Fazer
70%) + 30 g tejcsoki (Fazer Maitosuklaa)
1 nagy ek glükóz szirup
½ tk vanília
kivonat
20 ml tejszín
(állati, 35%)
5 ek Jack Daniel’s
Old No.7 Black Label whisky
1,5 g Nescafé
Espresso instant kávé
A töltelék elkészítése:
Az étcsokit és a
tejcsokit egy tálba tördeltem, majd megolvasztottam. Hozzáadtam a tejszínt és
glükóz szirupot, majd egy sima krémet kevertem, amit ízesítettem a vaníliával
és az instant kávéval. Végül hozzáadtam 4 ek whiskyt, majd az egész tölteléket
még egyszer átmelegítettem és elkevertem. A művelet végén hozzáadtam egy plusz
ek whiskyt a krémhez és hűtőben hagytam teljesen lehűlni.
Szerintem igazi "pasi-bonbon".... |
A bonbonok összeállítása:
Az étcsokit
megolvasztottam, hozzáadtam a kakaóvajat, majd temperáltam a csokit. A
polikarbonát formát előkészítettem, majd elkészítettem a bonbonhüvelyt és
betöltöttem a tölteléket. Ekkor az újratemperált csokival lezártam a
bonbonokat, amik néhány perces további hűtés után szépen kipotyogtak a
formából.
Vélemény a receptről:
Szerintem ez egy
igazi "pasi-bonbon", nálam legalábbis a nagyon elegáns kategóriába tartozik. Az
étcsokival nagyon jól harmonizál a whisky és a kávé, szóval igazi ínyenc darab! Ezt az ízvilágot egy karácsonyi bonbon válogatásban is el tudom képzelni, így remélhetőleg abba is bekerül majd. J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
No comments:
Post a Comment