Avagy egy vidám rágcsálnivaló húsvétra! J
Bár
húsvétra elsősorban a számos krémes süti mellé sós, vagy édes kalácsokkal
készülnek a háziasszonyok, azonban úgy gondoltam érdemes lenne
egy gyerekekkel és elsősorban gyerekeknek elkészíthető sós finomságot is megmutatnom nektek. Ennek
egyrészt azért is éreztem szükségét, mert biztos vagyok benne, hogy nem
mindenki szeretne hatalmas kalácsokat sütni, de mégis készítene valami
egyszerű, de gyors és mégis mutatós kis vendégvárót, ami a húsvéti asztal dísze lehet.
A
nyuszi pogácsa egyébként már szilveszterkor megfogalmazódott bennem, amikor a
röfi pogikat csináltam, hiszen már akkor tudtam, ezt a pogit „nyuszisítani”
kell, vagyis nyuszi formában is el kell készítenem. A recept ugyanaz tehát,
mint a malackák esetében, bár most több fűszert használtam és több tejfölt, így
még puhábban lettek azok a nyulak! J
Hozzávalók:
(12-14 db nagyobb nyuszihoz.)
(1) Tészta:
(2) Díszítés:
20 dkg
liszt
néhány szem egész feketebors
10 dkg vaj,
vagy margarin 1 tojásfehérje
1 tojássárgája
lenmag és
szezámmag
1,5 dl
tejföl
1 púpozott tk
só, 1 tk őrölt feketebors, 1 csipet szárított petrezselyem
1 tk sütőpor (A
recept szerint készülhet 2 dkg élesztővel, amit a tejfölbe kell morzsolni.)
A
tészta összeállítása:
Az átszitált
lisztbe elkeverjük a sót, sütőport és a fűszereket, majd elmorzsoljuk benne a vajat
(A). Hozzáadjuk a tejfölt és tojássárgáját (B), majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk
(C). A munka végeztére egy lágy, e rugalmas tésztát kell kapjunk. (Abban az
esetben, ha a malacok élesztővel készülnek, azt morzsoljuk a tejfölbe egy
teáskanál cukorral együtt, majd így gyúrjuk össze a tésztát.)
A nyuszik megformázása:
A tésztát egy
órácskát pihentessük hűtőben, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Egy nagyobb
pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a fejeket (A), majd a füleket is (B), végül egy
linzerszaggató közepével a pofikákat készítjük el. A nyuszi nózijához egy éles
késsel kis háromszögeket vágunk a tésztából. Mindezt egy kevés tojásfehérjével
a fejecskékre ragasztunk. Ezután nyomjuk a feketeborsot a szemek helyére, majd
szórunk a fülekre és a pofira szezámmagot, illetve 2-2 lenmag lehet pl. a
nyuszi fogacskája.
Sütés:
A sütés előtt
kenjük le ismét az egész fejet tojásfehérjével, majd pihentessünk néhány percig
(C). Végül toljuk be a 180°C-os előmelegített sütőbe és süssük őket pirosra kb.
10-15 perc alatt (D). Hagyjuk a pogácsákat kihűlni a sütőlemezen, majd akár
melegen is fogyaszthatjuk, vagy egyből az ünnepi asztalra tehetjük őket! J
Kellemes
ünnepeket, ildiKOKKI
Kellemes húsvéti ünnepeket! J |
Nagyon szép nyuszikat készítettél! :)
ReplyDelete