Sunday, April 13, 2014

Nyuszi pogácsa

Avagy egy vidám rágcsálnivaló húsvétra! J

 
Nyuszi pogi!

Bár húsvétra elsősorban a számos krémes süti mellé sós, vagy édes kalácsokkal készülnek a háziasszonyok, azonban úgy gondoltam érdemes lenne egy gyerekekkel és elsősorban gyerekeknek elkészíthető sós finomságot is megmutatnom nektek. Ennek egyrészt azért is éreztem szükségét, mert biztos vagyok benne, hogy nem mindenki szeretne hatalmas kalácsokat sütni, de mégis készítene valami egyszerű, de gyors és mégis mutatós kis vendégvárót, ami a húsvéti asztal dísze lehet.

A nyuszi pogácsa egyébként már szilveszterkor megfogalmazódott bennem, amikor a röfi pogikat csináltam, hiszen már akkor tudtam, ezt a pogit „nyuszisítani” kell, vagyis nyuszi formában is el kell készítenem. A recept ugyanaz tehát, mint a malackák esetében, bár most több fűszert használtam és több tejfölt, így még puhábban lettek azok a nyulak! J
 
Nyuszika...
Hozzávalók: (12-14 db nagyobb nyuszihoz.)
(1) Tészta:                                              (2) Díszítés:
20 dkg liszt                                             néhány szem egész feketebors
10 dkg vaj, vagy margarin              1 tojásfehérje
1 tojássárgája                                         lenmag és szezámmag
1,5 dl tejföl 
1 púpozott tk só, 1 tk őrölt feketebors, 1 csipet szárított petrezselyem
1 tk sütőpor (A recept szerint készülhet 2 dkg élesztővel, amit a tejfölbe kell morzsolni.)

A tészta összeállítása:
Az átszitált lisztbe elkeverjük a sót, sütőport és a fűszereket, majd elmorzsoljuk benne a vajat (A). Hozzáadjuk a tejfölt és tojássárgáját (B), majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (C). A munka végeztére egy lágy, e rugalmas tésztát kell kapjunk. (Abban az esetben, ha a malacok élesztővel készülnek, azt morzsoljuk a tejfölbe egy teáskanál cukorral együtt, majd így gyúrjuk össze a tésztát.)
 
Így készül a tészta...

A nyuszik megformázása:
A tésztát egy órácskát pihentessük hűtőben, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a fejeket (A), majd a füleket is (B), végül egy linzerszaggató közepével a pofikákat készítjük el. A nyuszi nózijához egy éles késsel kis háromszögeket vágunk a tésztából. Mindezt egy kevés tojásfehérjével a fejecskékre ragasztunk. Ezután nyomjuk a feketeborsot a szemek helyére, majd szórunk a fülekre és a pofira szezámmagot, illetve 2-2 lenmag lehet pl. a nyuszi fogacskája.
 
Így formázd meg a nyuszikat!
Sütés:
A sütés előtt kenjük le ismét az egész fejet tojásfehérjével, majd pihentessünk néhány percig (C). Végül toljuk be a 180°C-os előmelegített sütőbe és süssük őket pirosra kb. 10-15 perc alatt (D). Hagyjuk a pogácsákat kihűlni a sütőlemezen, majd akár melegen is fogyaszthatjuk, vagy egyből az ünnepi asztalra tehetjük őket! J


Kellemes ünnepeket, ildiKOKKI

Kellemes húsvéti ünnepeket! J

1 comment: