Tuesday, April 15, 2014

Mämmi: finn húsvéti puding

Hogyan készül a finn húsvéti puding, avagy az első vendégposzt a blogon!


Az a híres finn húsvéti puding...
(Ötlet és mämmi: Feri. Kép és design: ildiKOKKI.)

A most következő posztot Feri, egy kedves itteni magyar barátom írta nektek, aki a Finnisztán blog szerzője. Jómagam a tavalyi próbálkozás után ugyanis feladtam, hogy épkézláb mämmit, vagyis finn húsvéti pudingot készítsek. Feri azonban mestere sok olyan dolognak is, ami rajtam kifog, így most az ő tollából olvashatjátok ezt az ízig-vérig finn receptet, kicsit persze magyarosítva. J
Érdekesség az is, hogy ez az első  vendégposzt a blogon, de azt hiszem minden hónapban felkérek majd egy-egy bloggert, hogy lepjen meg titeket egy-egy finomsággal! J Jöjjenek tehát Feri szavai arról a bizonyos mämmiről…

Vallomás
Én vagyok az a magyar, aki nemcsak megeszi a mämmit, hanem el is készíti otthon. Ha valaki azonban megkérdezi, hogy szeretem-e a mämmit, mégis azt kell válaszolnom, hogy nem. Nem szeretem a mämmit. Az ököruszálylevest, a vadast zsemlegombóccal, a Staropramen sört, a mogyorós csokit az érett gouda sajtot és a csülkös bablevest szeretem, és ezt onnan tudom, hogy belőlük bármikor örömmel fogyasztanék. A mämmi azonban nem ilyen.

Mégpedig azért nem, mert ezt az ételt csakis a húsvéti időszakban vagyok hajlandó megenni, utána nem. És képzeljék, ezzel nem vagyok egyedül: a finnek egy jó része is így lehet ezzel. Ezt onnan tudom, hogy március közepén egy fiskarsi vásárban a többség csak egy pillantást vetett a lapos dobozaimra és közölte, hogy húsvétig még van egy hónap, azzal továbbálltak. Márpedig ha a finnek szeretnék a mämmit, biztosan kaptak volna az alkalmon, hogy vegyenek a háziból, amely oly ritka, mint a fehér holló! Eddig a teória, következzenek a tények.

A mämmi történetéről a tudásom javát én is a Wikipediáról szedem, szóval ezen a ponton hadd ne időzzek sokat. Az egész melegítem - forralom - sütöm cirkusz lényege az, hogy egy laza kásába édességet csiholjunk, amelyet úgy kapunk, hogy a lisztben található keményítő láncait a finom melegítéssel cukor-elemekre bontjuk. Az eredmény nem lesz észbontóan édes, de az ős-finnek a jelek szerint ezt is tudták értékelni.  

A legtöbb finn ílyen dobozban veszi a boltból. (Kép forrása: itt.)

Hozzávalók:
600 g rozsliszt
400 g rozsmaláta
2 liter meleg, de nem forró víz
100-200g barna melasz
1/2 ek. só (félek, egyesek kevesellik, de a mi asztali sónknak igen erős íze van)
(illatos karácsonyi fűszerek annak, aki erre vágyik)

Hogyan készül?
A boltokban mämmihez gyártott malátát is kapni, de vessenek a mókusok elé, én végig  a jóval olcsóbb sörmalátát használtam. Ez durva szemű, de képzeljék, kávédarálón porítva ez is ugyanúgy működik!
Az elkészítés előtt vegyünk ki egy nap szabadságot. Kapcsoljuk a sütőt / szaunát 50 fokra. Kelleni fog egy hatalmas fazék, abba keverjük sima masszává a meleg vizet, lisztet és malátát. A fazekat tartalmával együtt tegyük a sütőbe / szaunába és  felejtsük ott  melegítsük 6 órán át.

A sütőből kivéve adjuk a sót és a melaszt, valamint a fűszereket a masszához. Ezután tegyük a fazekat a tűzhelyre és állandó kevergetés mellett forraljuk a kását 10 percig. Ha a szörnyű kinézetű bugyborékoló barna massza még nem égett oda, akkor még mindig játékban vagyunk. Merjük a masszát alutálakba (lásd képet) vagy jénai tálba, vagy bármibe, amibe akarjuk, majd melegítsük elő a sütőt 125°C-ra és hagyjuk ott 2 órára a tálakat. A magára valamit is adó finn persze sokkal tovább süti a mämmijét, tegyünk mi is így. Hiszen ez a nap már úgyis elment.

A sütőből vegyük ki a tálakat, hagyjuk őket kihűlni majd tegyük az egészet hideg helyre 4 napra. Az álmoskönyvek szerint ennyi kell, hogy a mämmi tökéletesre szottyadjon. A doboz alján fekete kéreggé összeszikkadt sötétbarna krémet senki nem fogyasztja magában. Az emberek mindent megtesznek azért, hogy elfedjék a mämmi ízét. Cukor, tej, vaníliakrém, fagylalt a leggyakoribb kísérői ennek az igazi finn húsvéti  különlegességnek.

           Feri, a Finnisztán blog szerzője




Mämmi pohárdesszert


Hozzávalók: (2-4 adagoz)
1 alutálca mämmi
1 adag vanília puding
1-2 dl tejszínhab (35%-os)

A mammit és a kihűlt vanília pudingot felváltva rétegezzük egy magasabb pohárba, majd díszítsük tejszínhabbal, reszelt csokival vagy szeletelt mandulával.

Jó étvágyat, Feri és ildiKOKKI

 Mämmi pohárdesszert.
(Ötlet és mämmi: Feri. Kép és design: ildiKOKKI.)





5 comments:

  1. Élmény volt olvasni, a pohárdesszert pedig gyönyörűséges! :)))

    ReplyDelete
  2. Nagyon guszta! Biztos fincsi is! :)

    ReplyDelete
  3. Annyira jó, hogy rát(okt)aláltam:D Egy finn lány a levelezőpartnerem (interpals.com, nyelvtanulási célzattal), ő esküszik, hogy nagyon szereti, annak ellenére, hogy az állaga, színe és szaga is végtermékre hasonlít:D Eddig keresetem receptet magyarul, 1000 hálám, hogy megírtátok (az elkészítésénél sírtam a röhögéstől)! :D
    (a túró és a túrórudi bonbon receptjét pedig máris küldöm neki angolul)

    ReplyDelete