Friday, November 28, 2014

Mákos macaron

Avagy a legkedvencebb macaronom! J


Az új kedvencem!

A macaron sütési láz töretlen, mindig van egy-egy újabb íz, forma, szív, esetleg csokitöltelék, amit éppen ki lehet, vagy ki kell próbálni! Ilyen ez a mákos makaron is, ami nálam nagy szerelem lett. J Ennek szerintem több oka is van, melyből az egyik, hogy igazi mák + citrom bolond vagyok, az egyik kedvenc bonbonom a mákos & citromos kocka, aminek a receptjét itt találjátok. Ezen az ötleten elindulva, jött a mákos macaron ötlete, amihez találtam egy szuper citromos fehér csokit is a boltban, de készítettem már a tölteléket sima citromhéjjal is. J Sőt, a bátrabbak egy kevés limoncelloval (= citromlikőr) is feldobhatják a tölteléket!

Hozzávalók: (Kb. 40 pár macaronhoz.)
(1) Macaronok:
70 g mandulaliszt + 20 dkg darált mák
2 tojás fehérje + 5 dkg kristálycukor
130 g porcukor
1 késhegynyi szürke ételfesték
(2) Töltelék:
1 tábla jó minőségű fehér csoki, vagy 1 tábla citromos fehér csoki
1 tk vaj
1 citrom reszelt héja
2 ek tejszín (35%, állati)
1 tk konyak, vagy brandy (Nálam 1 tk Tokaji Maximilian.)

A macaron elkészítéséről részletes leírást találtok itt!

Macaronok:
A mandulalisztet, mákot és porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk. A tojásfehérjét habosítani kezdjük, majd mikor kifehéredik hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket. A tojásfehérje hab kb. 6-8 perc alatt éri el a megfelelő keménységet, így ne hagyjuk abba két perc után a habosítást! A mandulás keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. Fontos lépés, hogy ezután addig kell keverni a tésztát, amíg az kicsit fényesebb nem lesz és a spatuláról egyenletesen folyik le.

Tojásfehérje tippek:
Ha nincs időnk 2-3 órát pihentetni a tojásokat szobahőmérsékleten, akkor tegyük a tojásokat egy nagy pohárba, engedjünk rájuk annyi meleg vizet, amiennyi ellepi és 5-10 perc után már készíthetjük is a macaronokat!

Sütés:
Sima csőrös habzsákból dresszírozzuk a macaronokat szilikonos sütőpapírra, majd sütés előtt legalább 45 percig kell pihentessük őket. Végül előmelegített 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 percet süssük a macaronokat. Könnyedén le tudjuk emelni a kész macaronokat a sütőpapírról, ha hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Töltelék:

A töltelékhez a fehér csokoládét olvasszuk fel, adjuk hozzá a vajat, tejszínt és konyakot és keverjük simára a tölteléket, amit egy órácskára tegyünk hűtőbe, hogy azt sima csűrő habzsákból könnyen tudjuk adagolni. A macaronokat ragasszuk össze a fehér csokoládés krémmel, majd fogyasztás előtt legalább egy napig tároljuk őket hűtőben.

Macaronozzatok Ti is,   ildiKOKKI

Mák és citrom...


5 comments:

  1. Ez valami eszméletlenül finom lehet, imádom a mákot! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én is nagyon szeretem, nekem most ez az elsőszámú kedvencem!!! :)

      Delete
  2. 20 dkg. mák?? Szeretném meg sütni, de valahogy soknak találom.

    ReplyDelete
  3. En most kezdtem el csinálni de szerintem nem jo mert az egész egy nagy tészta lett egyaltalan nem macaron állagú es mindent ugy csinaltam ahogy le vagy írva es most dobhatom ki az egészet

    ReplyDelete
  4. 20 gramm mák akar az lenni szerintem.

    ReplyDelete