Avagy honnét kaptam végül babapiskótát a tiramisu tortámhoz?
A tiramisu torta
elkészítése régi álmom volt, azonban itt Helsinkiben eddig nem sikerült „rendes”
és igazán szép babapiskótát találnom. Egyszer már azt hittem, hogy sikerült, de
mikor kibontottam a zacsit kiderült, hogy az csak piskóta alakú keksz. Éppen
ezért kapva kaptam az alkalmon, mikor egy kedves barátom megkérdezte, hogy mit
hozzon nekem Magyarországról. J Jómagam csak egy hatalmas zacsi babapiskótát kértem,
ami annak rendje és módja szerint meg is érkezett hozzám… Ezután már csak egy „áldozatot”
kellett találni, hogy kié legyen a torta, de Kincső barátnőm hamar kihúzott a
pácból, hiszen a kedvese épp most lett harmnic esztendős. Az ünnepeltnek ezúton
is sok boldogságot kívánok, remélem ízlett neki a meglepetés!
Hozzávalók: (Egy 16-18 cm átmérőjű kis
tortához*).
*Megjegyzés: A
mennyiségek duplázásával egy hatalmas, 24-26 cm átmérőjű, magas tortát
tudunk készíteni.
(1) Tészta:
4 db „M”-es tojás
kettéválasztva + 1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg liszt (BL
55)
1 tk sütőpor
1 tk vanília
kivonat
(2) Krém:
1 doboz mascarpone
(200g)
3 dl tejszínhab
(Min. 30%-os, állati.)
6 ek porcukor
2 ek instant kávé +
2-3ek tej
4-5 ek kávélikőr
1 citrom reszelt
héja
1 cs Zselatinfix
(Növényi tejszínhab esetén elhagyható.)
+ kb. 1 dl erős
feketekávé
(3) Díszítés:
200 g babapiskóta
2-3 ek kakaópor
+ egy szép barnás
szalag (Nálam épp egy rénszarvasos.)
A piskóta:
A piskóta
készítéséről itt olvashattok egy posztot az oldalról, de most egy új módszert
próbáltam ki, mert a piskótasütéssel kísérletezem éppen. Most így készült a piskóta:
A tojásokat
kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig habosítjuk a vanília kivonattal és a
porcukor harmad részével egy kisebb tálban. Egy másik, nagyobb tálban a
tojásfehérjéhez adjuk a sót, habosítani kezdjük, majd ha már kifehéredett, akkor
hozzáadjuk a maradék porcukrot és egy szép, de nem túl kemény habot verünk. Spatulára
váltunk, amivel beleforgatjuk a fehérje habba a tojássárgája habot, illetve két
részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet. A kész piskótatésztát 175°C-os
előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A piskótát a
formában hagyjuk kihűlni.
A torta összeállítása:
A tejben feloldjuk
az instant kávét, majd hozzáadjuk a kávélikőrt - én itt hajlamos vagyok
túlzásokba esni és néha egy picivel több kávélikőrt használni. A mascarponéba
keverjük a porcukorot, citromhéjat és hozzáadjuk a kávékilörös alapot. A
tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a
mascarponés alapba.
A babapiskóta Magyarországról érkezett. |
A piskótát három
lapra vágjuk, majd az első lapot egy konyhai ecset segítségével megkenjük egy
kevés, előzőleg lefőzött és kihűtött kávéval. (Ínyencek egy kevés kávélikőrt is
kenhetnek a piskótalapokra.) A krémet három részre osztjuk, melynek 1/3-át
félretesszük a torta burkolásához és díszítéséhez, a maradék krémet pedig
elfelezzük és betöltjük a piskótalapok közé. A torta összeállítása során minden
réteg piskótát kenegessünk meg kávéval. A díszítéshez félretett krémmel
vékonyan burkoljuk a tortát, illetve egy sima csőrös habzsákból dresszírozunk kis
félgömb alakú krémrózsákat a torta tetejére. Végül a tortát rakjuk körbe
babapiskótával, szórjuk meg kakaóporral és kössük át egy szép szalaggal!
Jó tudni:
Ha házi tiramisut
készítek – márpedig nagyon sokat készítek, szinte minden bulira és grillezésre –,
azt ugyanezekből a hozzávalókból és arányokkal készítem. Természetesen akkor
nem torta alakú lesz a végeredmény, hanem a piskótát szépen felszeletelem és
egy lapos jénai edényben állítom össze a desszertet, de a hozzávalók aránya
változatlan. Ha éppen nincs idehaza ZselatinFixem, akkor azt kihagyom, hiszen
már magának a mascarponénak és tejszínhabnak is elég jó tartása van, bár ilyenkor
csínján bánok a kávélikőrrel és az a krém helyett jobbára a piskótára kerül. J
Akinek van kedve, a
krémet megbolondíthatja egy kevés kardamomnnal, vagy egy csipet karácsonyi
fűszerkeverékkel is, nagyon pikáns lesz a végeredmény. Próbáljátok
ki, mert mennyei desszert és szinte elronthatatlan!
Sok szerencsét a
konyhában, ildiKOKKI
Tiramisu torta. |
Érdekes és újszerű a piskótából készitett torta. Azon vita van, hogy a piskótába kell-e sütőpor vagy sem. A végeredmény nagyon szép. Én egy jénai tálba soktam tenni -mivel az a legmagasabb- és nem olyan szép, mintha egy szép tálra tenném. Az is igaz, hogy olyan hamar elfogy, hogy a tálat nem is nézik. Ez a tiramisú talán azért jó, mert tojás nélkül készül. Habár én a tyúkoktól kapok tojásokat és azzal szoktam csinálni. (nekem nincsenek tyúkjaim, de ismerőseimnek igen)
ReplyDeleteOdahaza én is toással csináltam, de itt így egyszerűbb. Egyébként a sima tiramisut én is sima tálba teszem, de most a torta külön kérés volt, így ez ebben a formában készült.
DeleteAmi a piskótát illeti, sokan nem tesznek bele sütőport, de én úgy vagyok, hogy ártani nem árt és ha csak ezen múlik, akkor inkább legyen csak benne! :)
Nagyon szép tortát készítettél! Tetszik! :)
ReplyDeleteTegnap elkészítettem ezt a tortát - isteni lett szerintem. A piskóta nagyon szép, jó állagú, finom. A krém kevés lett, hiába tettem félre a harmadát - valószínűleg az én piskótáim hosszabbak voltak, kb 3-4 centi kellett volna kitöltenem. A krém (zselatin nélkül) túl folyékony volt, talán azzal kellett volna kezdeni a folyamatot, hogy legyen ideje jól lehűlni - mert a tortában, ami 6 órát állt hidegen, már tökéletes volt: krémes, de volt tartása. Aztán kevertem még egy adag krémet, zselatinnal.. az állagot még gyakorolnom kell, mert a minta hagy még kívánnivalót maga után, de majd ha annyit gyakorolok, mint te, remélem, nekem is menni fog :-) Kösziköszi!
ReplyDelete