Saturday, November 15, 2014

Tiramisu torta

Avagy honnét kaptam végül babapiskótát a tiramisu tortámhoz?

 
Egy különleges torta, egy különleges fiatalembernek...

A tiramisu torta elkészítése régi álmom volt, azonban itt Helsinkiben eddig nem sikerült „rendes” és igazán szép babapiskótát találnom. Egyszer már azt hittem, hogy sikerült, de mikor kibontottam a zacsit kiderült, hogy az csak piskóta alakú keksz. Éppen ezért kapva kaptam az alkalmon, mikor egy kedves barátom megkérdezte, hogy mit hozzon nekem Magyarországról. J Jómagam csak egy hatalmas zacsi babapiskótát kértem, ami annak rendje és módja szerint meg is érkezett hozzám… Ezután már csak egy „áldozatot” kellett találni, hogy kié legyen a torta, de Kincső barátnőm hamar kihúzott a pácból, hiszen a kedvese épp most lett harmnic esztendős. Az ünnepeltnek ezúton is sok boldogságot kívánok, remélem ízlett neki a meglepetés!

Hozzávalók: (Egy 16-18 cm átmérőjű kis tortához*).
*Megjegyzés: A mennyiségek duplázásával egy hatalmas, 24-26 cm átmérőjű, magas tortát tudunk készíteni.
(1) Tészta:
4 db „M”-es tojás kettéválasztva + 1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg liszt (BL 55)
1 tk sütőpor
1 tk vanília kivonat
(2) Krém:
1 doboz mascarpone (200g)
3 dl tejszínhab (Min. 30%-os, állati.)
6 ek porcukor
2 ek instant kávé + 2-3ek tej
4-5 ek kávélikőr
1 citrom reszelt héja
1 cs Zselatinfix (Növényi tejszínhab esetén elhagyható.)
+ kb. 1 dl erős feketekávé
(3) Díszítés:
200 g babapiskóta
2-3 ek kakaópor
+ egy szép barnás szalag (Nálam épp egy rénszarvasos.)
 
Szarvasok a szalagon...

A piskóta:
A piskóta készítéséről itt olvashattok egy posztot az oldalról, de most egy új módszert próbáltam ki, mert a piskótasütéssel kísérletezem éppen. Most így készült a piskóta:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig habosítjuk a vanília kivonattal és a porcukor  harmad részével  egy kisebb tálban. Egy másik, nagyobb tálban a tojásfehérjéhez adjuk a sót, habosítani kezdjük, majd ha már kifehéredett, akkor hozzáadjuk a maradék porcukrot és egy szép, de nem túl kemény habot verünk. Spatulára váltunk, amivel beleforgatjuk a fehérje habba a tojássárgája habot, illetve két részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet. A kész piskótatésztát 175°C-os előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni.

A torta összeállítása:
A tejben feloldjuk az instant kávét, majd hozzáadjuk a kávélikőrt - én itt hajlamos vagyok túlzásokba esni és néha egy picivel több kávélikőrt használni. A mascarponéba keverjük a porcukorot, citromhéjat és hozzáadjuk a kávékilörös alapot. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a mascarponés alapba.

A babapiskóta Magyarországról érkezett. 

A piskótát három lapra vágjuk, majd az első lapot egy konyhai ecset segítségével megkenjük egy kevés, előzőleg lefőzött és kihűtött kávéval. (Ínyencek egy kevés kávélikőrt is kenhetnek a piskótalapokra.) A krémet három részre osztjuk, melynek 1/3-át félretesszük a torta burkolásához és díszítéséhez, a maradék krémet pedig elfelezzük és betöltjük a piskótalapok közé. A torta összeállítása során minden réteg piskótát kenegessünk meg kávéval. A díszítéshez félretett krémmel vékonyan burkoljuk a tortát, illetve egy sima csőrös habzsákból dresszírozunk kis félgömb alakú krémrózsákat a torta tetejére. Végül a tortát rakjuk körbe babapiskótával, szórjuk meg kakaóporral és kössük át egy szép szalaggal!

Jó tudni:
Ha házi tiramisut készítek – márpedig nagyon sokat készítek, szinte minden bulira és grillezésre –, azt ugyanezekből a hozzávalókból és arányokkal készítem. Természetesen akkor nem torta alakú lesz a végeredmény, hanem a piskótát szépen felszeletelem és egy lapos jénai edényben állítom össze a desszertet, de a hozzávalók aránya változatlan. Ha éppen nincs idehaza ZselatinFixem, akkor azt kihagyom, hiszen már magának a mascarponénak és tejszínhabnak is elég jó tartása van, bár ilyenkor csínján bánok a kávélikőrrel és az a krém helyett jobbára a piskótára kerül. J
Akinek van kedve, a krémet megbolondíthatja egy kevés kardamomnnal, vagy egy csipet karácsonyi fűszerkeverékkel is, nagyon pikáns lesz a végeredmény. Próbáljátok ki, mert mennyei desszert és szinte elronthatatlan!


Sok szerencsét a konyhában, ildiKOKKI

Tiramisu torta.

4 comments:

  1. Érdekes és újszerű a piskótából készitett torta. Azon vita van, hogy a piskótába kell-e sütőpor vagy sem. A végeredmény nagyon szép. Én egy jénai tálba soktam tenni -mivel az a legmagasabb- és nem olyan szép, mintha egy szép tálra tenném. Az is igaz, hogy olyan hamar elfogy, hogy a tálat nem is nézik. Ez a tiramisú talán azért jó, mert tojás nélkül készül. Habár én a tyúkoktól kapok tojásokat és azzal szoktam csinálni. (nekem nincsenek tyúkjaim, de ismerőseimnek igen)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odahaza én is toással csináltam, de itt így egyszerűbb. Egyébként a sima tiramisut én is sima tálba teszem, de most a torta külön kérés volt, így ez ebben a formában készült.
      Ami a piskótát illeti, sokan nem tesznek bele sütőport, de én úgy vagyok, hogy ártani nem árt és ha csak ezen múlik, akkor inkább legyen csak benne! :)

      Delete
  2. Nagyon szép tortát készítettél! Tetszik! :)

    ReplyDelete
  3. Tegnap elkészítettem ezt a tortát - isteni lett szerintem. A piskóta nagyon szép, jó állagú, finom. A krém kevés lett, hiába tettem félre a harmadát - valószínűleg az én piskótáim hosszabbak voltak, kb 3-4 centi kellett volna kitöltenem. A krém (zselatin nélkül) túl folyékony volt, talán azzal kellett volna kezdeni a folyamatot, hogy legyen ideje jól lehűlni - mert a tortában, ami 6 órát állt hidegen, már tökéletes volt: krémes, de volt tartása. Aztán kevertem még egy adag krémet, zselatinnal.. az állagot még gyakorolnom kell, mert a minta hagy még kívánnivalót maga után, de majd ha annyit gyakorolok, mint te, remélem, nekem is menni fog :-) Kösziköszi!

    ReplyDelete