Avagy a májusi vendéposzt Anikótól, az Olajbogyó blog szerzőjétől...
Már néhány hónapja
töröm a fejem, hogy milyen szuper is lenne néha egy-egy vendégposzt itt az ildiKOKKI oldalon, hogy néha „kitekintsünk” a nagyvilágba és más süti-bolondok
írásaival is színesítsem a sütik felhozatalát. Éppen ezért elsőként - még áprilisban -Ferit kértem meg egy rövid kis összefoglalóra, aki egy remek finn receptet, a
húsvéti mämmi elkészítését
hozta el nekünk.
Nos, itt egy új hónap, ezzel
együtt pedig érkezik egy újabb vendégposzt, hiszen ezentúl minden hónapban szeretnék
meginvitálni egy-egy bloggert, barátot, vagy olvasót ide. A május hónapot Anikó, az
Olajbogyó blog szerzője képviseli, aki egy csodás kis torát hozott el nekünk,
stílusosan „Május tortának” elnevezve. Anival egyébként elsőre megtaláltuk a közös
hangot, nagyon szeretem a receptjeit, amiket nagyon érthetően ír le és
szuperszépen fotóz! J Akinek van kedve, kukkantson be
hozzá ide, illetve csatlakozzon a facebook oldalához itt! Most azonban lássuk
azt a receptet, mert olyan csuuuudálatos lett…. J
Finnország fővárosában, Helsinkiben él egy fiatal magyar
biológus lány ...Ildikó, aki csodás süteményekkel,
tortákkal, bonbonokkal kápráztatja el olvasóit.
Valószínűleg az édesség készítés szeretetéből kiindulva, így ismeretlenül is, szimpatizánsok lettünk. :D
Virtuális vendégségbe invitált magához,
ahová kérésére, sütivel érkezek. :D
Azaz egy habos tortával készültem, mert bizonyos,
hogy nagy és kedves társaság fog összegyűlni nála!
Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)
Tésztá(k)hoz...
Fehér piskóta:
3 db tojás
90 g liszt
70 g kristálycukor
csipet só
Diós piskóta:
3 db tojás
60 g liszt
30 g darált dió
70 g kristálycukor
csipet só
Kakaós piskóta:
3 db tojás
60 g liszt
30 g Holland kakaópor
70 g kristálycukor
csipet só
Vaníliás krémhez...
300 ml tej
1 tasak vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
60 g cukor
1 tk vanília esszencia
Kakaós krémhez...
250 ml habtejszín
1 ek Holland kakaópor
1 ek porcukor
Tetejére...
100 g csokoládé
80 ml tejszín
250 ml habtejszín a torta oldalára,
Dobos cukorral és darál dióval díszítettem.
Elkészítés...
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortaformák alját
sütésálló papírral béleljük,oldalukat enyhén kivajazzuk.
A lisztet átszitáljuk, félre tesszük.
A normál piskótalap elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéhez 2/3 cukrot és csipet sót adva habot verünk,
majd sárgáját 1/3 kristálycukorral kihabosítjuk.
A két masszát óvatosan egybeforgatjuk
és folyamatos keverés mellett a lisztet is hozzászórjuk.
Tortaformába simítva kb 12-15 perc alatt készre sütjük.
A következő két tortalapnál is ugyanígy járunk el,
csak ott a liszthez hozzákeverjük a plusz
(dió, kakaó) szárazanyagokat, amit majd
a tojásos masszához forgatunk.
A kisült tortalapokat rácsra téve hűtjük.
A vaníliás krémhez sűrű pudingot főzünk,
amibe még forrón belekeverjük a kristálycukorral
felvert tojásfehérje habot,
felvert tojásfehérje habot,
majd a krémet a kakaós tortalapra simítjuk,
és a normál piskótalappal fedjük.
A habtejszínt felverjük és porcukorral,
kakaóporral ízesítjük, a tortalapra kenjük,
majd tortakarikával befedjük.
Kis lábasban tejszínt melegítünk,
majd a csokoládét beletördelve,
megolvasztjuk és fényesre keverjük, ezután
a tortakarika tetejére kenjük, hűtőbe téve dermesztjük.
A tejszínt habbá verjük és a torta oldalára simítjuk.
A kristálycukrot megolvasztottam, amíg a cukorszemcsék
teljesen el nem olvadtak világos karamell színűre(Dobos-cukor),
majd kanál segítségével sütőpapírra
majd kanál segítségével sütőpapírra
csiga alakzatokat csorgattam, ezek lettek a díszítő elemek...
Kötényeket felkötni, habverőt a kézbe!
...és talán, ildiKOKKI virtuális
"vendég partiján"
meg fogtok kóstolni egy szeletkét a tortából :D
Köszönöm a vendéglátást! Boldogság van :)
ReplyDelete