Avagy hogyan készítsünk színes csokiból csoki nyalókát, vagy mintás külsejű bonbont?
Színes csokival remekül lehet vidám és elegáns megjelenésű bonbonokat készíteni! |
A színes csokoládé
elkészítésének titka szintén jó ideje az „asztalfiókban lapul”, de most végre
ez is felkerül az oldalra, lévén ebben a hónapban nem az újabb finomságok
elkészítésére fókuszálok – konyha hiányában –, hanem az elmaradt receptek
feltöltésére. J
Lássuk tehát a leírást ezekről a színes csokicsodákról, amik szintén a
„bonyolultnak látszik, de valójában könnyű elkészíteni” kategóriába tartoznak.
Elsőként színes csokikat Praliné Zsuzsinál láttam, ahol egy részletes beszámoló
is olvasható a különböző színű csokikról, ami alapján én is belevágtam a csoki
színezésbe. Most ezeket a tapasztalataimat szeretném egy kis csokorba gyűjteni,
hátha ti is szívesen belevágnátok egy hasonló hadműveletbe! J
Hozzávalók:
jó minőségű fehér
csokoládé (fehér)
karamellizált
fehér csoki (barna)
jó minőségű
étcsokoládé (sötétbarna)
Színezés:
zöld: matcha tea
por (Az amazon.com-ról rendeltem.)
rózsaszín: liofilizált
eper
lila: liofilizált
áfonya (Magyarországon liofilizált cékla, vagy feketeribizli.)
A színezésről:
A pirosas,
rózsaszín, és lila színű csokoládékat porrá őrölt fagyasztva szárított,
úgynevezett liofilizált gyümölcsökkel érhetjük el. Ilyenkor a megvásárolt
liofilizált gyümölcsöket egy kávédarálóban őröljük porrá, majd szitáljuk hozzá
az olvadt fehér csokoládéhoz. Ezután temperáljuk a csokoládét és már
dolgozhatunk is vele tovább.
A zöld színű
csokoládét legegyszerűbben a japán matcha teapor hozzáadásával érhetjük el. A
szín intenzitását attól függően változtathatjuk, hogy mennyi teaport keverünk a
csokihoz. A matcha teáról sokaknak megoszlik a véleménye, hiszen nagyobb
mennyiségben már igen erőteljes és kifejező zöld tea íze lehet. Szerintem
egyébként ez az íz abban a mennyiségben, amitől már szép zöld lesz egy adag
csokink (100 g csokihoz kb. 1 csapott tk.) még egyáltalán nem kiérezhető és nem
zavaró ez a tea íz, de mindenkinek más az ízlése. A matcha tea megvásárlása
során arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg az étkezési célú változatot
vásároljunk, hiszen ebben a színanyagok magasabbak, míg a japán
teaszertartáshoz kapható változatoknál az íz, aroma, csersav és egyéb
beltartalmi mutatók kedvezőbbek.
Matcha teával színezett zöld fehér csoki foltok a pisztáciás töltelékű fehér csokis hüvelyen. |
Barna színű
csokoládét legegyszerűbben fehér csokoládé karamellizálásával állíthatunk elő,
amiről részletesen itt olvashattok.
A csokoládé
természetes színezéséről számos poszt olvasható egyébként a neten, de nekem ez az
egyik kedvencem. Itt szürke csokit őrölt mákkal készítenek, hasonlót
készítettem én is a mákos citromos bonbonnál, míg halványszürke lesz a csoki
egy kis őrölt fekete szezámtól. A narancssárga csokira szárított reszelt
narancshéjat ajánl a szerző, míg kék csoki készül őrölt búzavirág szirmok
hozzáadásával. No, ezek közül néhányat jómagam is szeretnék kipróbálni, így
bizonyára lesz még poszt ezekről a színekről is!
Karamellizált fehér csokoládé, leírás itt! |
A színes csoki felhasználása:
A színes csokoládét
számos módon használhatjuk, készülhet belőle pl. nagyon mutatós csoki nyalóka
is. Én a nyalóka formáimat az Amazonról rendeltem, innét. Esetemben nem csak a
nyalóka forma, de 40-40 db nyalóka nyél és egy esztétikus csomagoló csomag
(zacsi és fém madzag) is volt a csomagban. Így a színes csokit csak
temperáltam, majd a formába illesztettem a nyalóka nyelet és már öntöttem is a szép
színes nyalókákat. Jómagam úgy jártam el, hogy a nyalókák hátoldalát megszórtam
különböző maggal és gyümölccsel, de természetesen arra odafigyeltem, hogy ez ízben
harmonizáljon a színnel.
Készült nálam nyalóka
karamellizált fehér csoki + sós mogyoró, tejcsoki + mogyoró, zöld csoki + pisztácia,
fehér csoki + pirított mandula és rózsaszín csoki + liofilizált eper változatban.
Csokiból nyalóka! Mert ez is lehetséges.... |
A színes csokikat
használhatjuk továbbá csokitojások mintázásához, erről bővebben egy korábbi
húsvéti posztomban olvashattok. A színes tojásoknál különösen oda kell
figyelni, hogy mint a mintát adó, mint a kitöltő csokit megfelelően temperáljuk, hogy a tojások szépen elváljanak a formától, egyébként ezeket a
szép színes darabokat is nagyon könnyen el lehet készíteni. J
A személyes
kedvenceim pedig a színes csokoládéval díszített bonbonhüvelyek, hiszen ezek
véleményem szerint nagyon feldobnak egy egyszerű bonbont is. Ebben az esetben a
színes csokit temperáljuk, majd gumikesztyűt, vagy még nem használt hajfestős kesztyűt
húzunk, majd az ujjainkkal kikenjük a bonbonforma mélyedéseit. Erre a
megdermedt színes csokimintázatra jön rá a bonbonhüvely, ami lehetőleg a
díszítéssel kontrasztos színű legyen, úgy lesz igazán szép a bonbon! J Nagy kedvencem a
karamellizált fehér csoki alkalmazása étcsokis hüvelyű bonbonoknál. Ez a
díszítés karamellás bonbon esetében szeretem alkalmazni, mert nagyon jól
harmónizál a külső szín a töltelék színével és stílusával.
Belül karamellás töltelék lapul, recept itt! |
Nagyon elegáns
megjelenést kölcsönöz a bonbonoknak a pisztáciás töltelék esetében alkalmazott
fehér csokis és matcha teával színezett díszítés étcsoki burkon, valamint a
zöld foltok a fehér csoki burkok esetében.
Az se csüggedjen,
akinek nincs kedve, ideje, pénze, vagy energiája színezni a fehér csokoládés
díszítést az étcsokis külsejű bonbonok esetében, hiszen egyszerű fehér csokival
is remek kontraszt teremthető, ráadásul így olyanok lesznek a bonbonok, mint
valami kis dalmata foltocskák lenének rajtuk! J
Narancskrémmel töltött bonbonok, recept itt! |
Rózsaszínesen
foltozott bonbonokat készíthetünk, ezek talán ízvilágukban leginkább az epres,
málnás és egyéb bogyós gyümölcsökhöz passzolnak. Jómagam egy eper-pezsgőkrémes
bonbont étcsokis hüvelyét díszítettem ezzel e megoldással, ami szerintem nagyon elegánsan mutatott.
Eper-pezsgőkrémes bonbonok, recept hamarosan! |
Összességében nekem
nagy kedvencem a színes csoki, hiszen mióta rátaláltam erre a díszítési technológiára,
szinte mindig becsempézek valami kis díszt a bonbonjaimra. J
Nagy előnye ennek a technikának, hogy a bonbonformát csak kenni kell
össze-vissza és máris szép bonbonokat kapunk, valamint hogy a színezett csokiból
nagyon kevés is elegendő (kb. 1-1,5 ek.) egy teljes adag (21 db) bonbon
díszítéséhez. A színes csokival egyébként fröcskölhetünk, pöttyözhetünk,
csíkozhatunk stb., számomra mégis ez a maszatolás tűnik a legegyszerűbb
módszernek, így ezt alkalmazom a legtöbbet… Bár most rendeltem egy szép új
bonbon formát,amit csíkozni szeretnék, szóval ki tudja mit hoz még a jövő!? J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Bonbon válogatás a'la ildiKOKKI ! J |
Nagyon guszták lettek! Az összeset megkóstolnám, annyira jól néznek ki! :)
ReplyDeleteKöszi szépen, a sok szín és folt feldobja őket! :)
DeleteSzuper kis összefoglaló! Inspiráló és persze szemet gyönyörködtető!
ReplyDeleteMég a végén bele merek kezdeni a bonbon gyártásba :P
Hát mostmár épp itt az ideje, hogy ne csak csodásabbnál-csodásabb sütikkel lepj meg bennünket! :)
Delete