Monday, May 5, 2014

Színes csokoládé

Avagy hogyan készítsünk színes csokiból csoki nyalókát, vagy mintás külsejű bonbont?



Színes csokival remekül lehet vidám és elegáns megjelenésű bonbonokat készíteni!

A színes csokoládé elkészítésének titka szintén jó ideje az „asztalfiókban lapul”, de most végre ez is felkerül az oldalra, lévén ebben a hónapban nem az újabb finomságok elkészítésére fókuszálok – konyha hiányában –, hanem az elmaradt receptek feltöltésére. J Lássuk tehát a leírást ezekről a színes csokicsodákról, amik szintén a „bonyolultnak látszik, de valójában könnyű elkészíteni” kategóriába tartoznak. Elsőként színes csokikat Praliné Zsuzsinál láttam, ahol egy részletes beszámoló is olvasható a különböző színű csokikról, ami alapján én is belevágtam a csoki színezésbe. Most ezeket a tapasztalataimat szeretném egy kis csokorba gyűjteni, hátha ti is szívesen belevágnátok egy hasonló hadműveletbe! J

Hozzávalók:
jó minőségű fehér csokoládé (fehér)
karamellizált fehér csoki (barna)
jó minőségű étcsokoládé (sötétbarna)
Színezés:
zöld: matcha tea por (Az amazon.com-ról rendeltem.)
rózsaszín: liofilizált eper
lila: liofilizált áfonya (Magyarországon liofilizált cékla, vagy feketeribizli.)

A színezésről:
A pirosas, rózsaszín, és lila színű csokoládékat porrá őrölt fagyasztva szárított, úgynevezett liofilizált gyümölcsökkel érhetjük el. Ilyenkor a megvásárolt liofilizált gyümölcsöket egy kávédarálóban őröljük porrá, majd szitáljuk hozzá az olvadt fehér csokoládéhoz. Ezután temperáljuk a csokoládét és már dolgozhatunk is vele tovább.
A zöld színű csokoládét legegyszerűbben a japán matcha teapor hozzáadásával érhetjük el. A szín intenzitását attól függően változtathatjuk, hogy mennyi teaport keverünk a csokihoz. A matcha teáról sokaknak megoszlik a véleménye, hiszen nagyobb mennyiségben már igen erőteljes és kifejező zöld tea íze lehet. Szerintem egyébként ez az íz abban a mennyiségben, amitől már szép zöld lesz egy adag csokink (100 g csokihoz kb. 1 csapott tk.) még egyáltalán nem kiérezhető és nem zavaró ez a tea íz, de mindenkinek más az ízlése. A matcha tea megvásárlása során arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg az étkezési célú változatot vásároljunk, hiszen ebben a színanyagok magasabbak, míg a japán teaszertartáshoz kapható változatoknál az íz, aroma, csersav és egyéb beltartalmi mutatók kedvezőbbek.

Matcha teával színezett zöld fehér csoki foltok a pisztáciás töltelékű fehér csokis hüvelyen.

Barna színű csokoládét legegyszerűbben fehér csokoládé karamellizálásával állíthatunk elő, amiről részletesen itt olvashattok.
A csokoládé természetes színezéséről számos poszt olvasható egyébként a neten, de nekem ez az egyik kedvencem. Itt szürke csokit őrölt mákkal készítenek, hasonlót készítettem én is a mákos citromos bonbonnál, míg halványszürke lesz a csoki egy kis őrölt fekete szezámtól. A narancssárga csokira szárított reszelt narancshéjat ajánl a szerző, míg kék csoki készül őrölt búzavirág szirmok hozzáadásával. No, ezek közül néhányat jómagam is szeretnék kipróbálni, így bizonyára lesz még poszt ezekről a színekről is!

Karamellizált fehér csokoládé, leírás itt!


A színes csoki felhasználása:
A színes csokoládét számos módon használhatjuk, készülhet belőle pl. nagyon mutatós csoki nyalóka is. Én a nyalóka formáimat az Amazonról rendeltem, innét. Esetemben nem csak a nyalóka forma, de 40-40 db nyalóka nyél és egy esztétikus csomagoló csomag (zacsi és fém madzag) is volt a csomagban. Így a színes csokit csak temperáltam, majd a formába illesztettem a nyalóka nyelet és már öntöttem is a szép színes nyalókákat. Jómagam úgy jártam el, hogy a nyalókák hátoldalát megszórtam különböző maggal és gyümölccsel, de természetesen arra odafigyeltem, hogy ez ízben harmonizáljon a színnel.
Készült nálam nyalóka karamellizált fehér csoki + sós mogyoró, tejcsoki + mogyoró, zöld csoki + pisztácia, fehér csoki + pirított mandula és rózsaszín csoki + liofilizált eper változatban.

Csokiból nyalóka! Mert ez is lehetséges....

A színes csokikat használhatjuk továbbá csokitojások mintázásához, erről bővebben egy korábbi húsvéti posztomban olvashattok. A színes tojásoknál különösen oda kell figyelni, hogy mint a mintát adó, mint a kitöltő csokit megfelelően temperáljuk, hogy a tojások szépen elváljanak a formától, egyébként ezeket a szép színes darabokat is nagyon könnyen el lehet készíteni. J




A személyes kedvenceim pedig a színes csokoládéval díszített bonbonhüvelyek, hiszen ezek véleményem szerint nagyon feldobnak egy egyszerű bonbont is. Ebben az esetben a színes csokit temperáljuk, majd gumikesztyűt, vagy még nem használt hajfestős kesztyűt húzunk, majd az ujjainkkal kikenjük a bonbonforma mélyedéseit. Erre a megdermedt színes csokimintázatra jön rá a bonbonhüvely, ami lehetőleg a díszítéssel kontrasztos színű legyen, úgy lesz igazán szép a bonbon! Nagy kedvencem a karamellizált fehér csoki alkalmazása étcsokis hüvelyű bonbonoknál. Ez a díszítés karamellás bonbon esetében szeretem alkalmazni, mert nagyon jól harmónizál a külső szín a töltelék színével és stílusával.
 
Belül karamellás töltelék lapul, recept itt!

Nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz a bonbonoknak a pisztáciás töltelék esetében alkalmazott fehér csokis és matcha teával színezett díszítés étcsoki burkon, valamint a zöld foltok a fehér csoki burkok esetében.
 
Pisztáciás töltelék, recept hamarosan!

Az se csüggedjen, akinek nincs kedve, ideje, pénze, vagy energiája színezni a fehér csokoládés díszítést az étcsokis külsejű bonbonok esetében, hiszen egyszerű fehér csokival is remek kontraszt teremthető, ráadásul így olyanok lesznek a bonbonok, mint valami kis dalmata foltocskák lenének rajtuk! J

Narancskrémmel töltött bonbonok, recept itt!

Rózsaszínesen foltozott bonbonokat készíthetünk, ezek talán ízvilágukban leginkább az epres, málnás és egyéb bogyós gyümölcsökhöz passzolnak. Jómagam egy eper-pezsgőkrémes bonbont étcsokis hüvelyét díszítettem ezzel e megoldással, ami szerintem nagyon elegánsan mutatott.

Eper-pezsgőkrémes bonbonok, recept hamarosan!

Összességében nekem nagy kedvencem a színes csoki, hiszen mióta rátaláltam erre a díszítési technológiára, szinte mindig becsempézek valami kis díszt a bonbonjaimra. J Nagy előnye ennek a technikának, hogy a bonbonformát csak kenni kell össze-vissza és máris szép bonbonokat kapunk, valamint hogy a színezett csokiból nagyon kevés is elegendő (kb. 1-1,5 ek.) egy teljes adag (21 db) bonbon díszítéséhez. A színes csokival egyébként fröcskölhetünk, pöttyözhetünk, csíkozhatunk stb., számomra mégis ez a maszatolás tűnik a legegyszerűbb módszernek, így ezt alkalmazom a legtöbbet… Bár most rendeltem egy szép új bonbon formát,amit csíkozni szeretnék, szóval ki tudja  mit hoz még a jövő!? J


Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Bonbon válogatás a'la ildiKOKKI J

4 comments:

  1. Nagyon guszták lettek! Az összeset megkóstolnám, annyira jól néznek ki! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen, a sok szín és folt feldobja őket! :)

      Delete
  2. Szuper kis összefoglaló! Inspiráló és persze szemet gyönyörködtető!
    Még a végén bele merek kezdeni a bonbon gyártásba :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát mostmár épp itt az ideje, hogy ne csak csodásabbnál-csodásabb sütikkel lepj meg bennünket! :)

      Delete