Avagy a „női szívek” elrablója… J
Az egyik kedvenc bonbonom.... J |
Elsőként talán
tavaly karácsonyra készítettem a híres ír krémlikőrrel ízesített fehér csoki
töltelékű bonbonokat, azóta azonban havi rendszerességgel születik nálunk ez a
finomság. Ennek több oka is van, hiszen egyrészt egy viszonylag könnyen
elkészíthető, egyszerű töltelékről van szó, másrészről bombasztikusan finom íze
van. Talán ez az oka annak, hogy mindenki nagyon szereti, de a nőnemű
ismerőseim különösen gyakran kérdezik, hogy ebből a bonbonból van-e épp itthon,
vagy ugye tervezem, hogy készítek ebből a következő bulira…
A népszerűsége okán
mindig ez a bonbon fogy el leghamarabb, s persze ebből sosem marad egy szem
sem, éppen ezért a fotó is nagyon sokáig elmaradt erről a csodáról, egészen
mostanáig! J
A napokban ugyanis egy nagyobb mennyiség készült ebből a finomságból, ráadásul
az új formámat is kipróbáltam, így ez a két indok már elég volt arra, hogy
végre VALAHÁRA elkattintsam azt a képet. Egyébként a Baileys bonbonban való
felhasználását elsőként a „Csokoládé kreatívan” blogon láttam meg, így
Györgyinek külön köszönet jár a receptért, amit persze a saját szájízemre
alakítottam! J
Ír krémlikőrrel... |
Hozzávalók: (24 db bonbonhoz.)
(1) Burok:
200 g jó minőségű
étcsoki (Nálam Callebaut 74%-os.)
2-3 g kakaóvaj (CoCoVi,
bio)
(A foltozáshoz 1-2
kocka fehér csoki, erről bővebben itt olvashatsz.)
(2) Töltelék:
75 g fehér csoki
15 g tejszín + fél
csomag (ha egyesével csomagolt a kávé), vagy 1 tk instant espresso por (~1
g)
0,25cl (3-4 ek)
Baileys
1 tk glükóz szirup
1 tk vanília
kivonat
1 tk vaj
(1-2 ek 60%-os
tiszta vodka)
Elkészítés:
Kb. 150 g étcsokoládét
a 2 g kakaóvajjal megolvasztunk, majd beleolvasztjuk a maradék 50 g
csokipasztillát is, ezáltal temperálva a csokoládét. A csokit, ha szükséget
tovább hűtjük, amíg eléri a 33°C-os hőmérsékletet. Ezután kiöntjük a
polikarbonát formát és elkészítjük a hüvelyeket, majd a formát hűtőbe téve
azokat hagyjuk megszilárdulni.
Megjegyzés: Azért
Callebaut csokoládéval körökkel más dolgozni, mint az eddigi összes csokival,
amit próbáltam. Itt a burok hiperfényes, csodásan roppan, vékony lesz, mint a
hajszál és kacsalábon forog… A lényeg, hogy a Callebaut csoki kipróbálása egy
hatalmas élmény volt, biztosan fogok még rendelni ilyen csokit, mert függő
lettem! J
A töltelékhez a
fehér csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a vajat. Egy pohárban a
tejszínt összemelegítjük az instant kávéval, amit ráöntünk a vajas olvadt fehér
csokira és alaposan elkeverünk. Hozzáöntjük a Baileys-t, a vanília aromát,
illetve ha szükségesnek érezzük egy kevés glükóz szirupot is keverhetünk a
krémbe. Ha az alkoholos utóízt is szeretnénk
felerősíteni, akkor adjunk a krémbe további 1-2 ek 60%-os vodkát, vagy más
íztelen tömény szeszes italt. A kész tölteléket tegyük hűtőbe egy órácskára felhasználás előtt, itt
közepesen fog besűrűsödni, hiszen alapjaiban véve ez egy viszonylag puha, de
mégis jó tartással rendelkező töltelékről van szó.
A forma előkészítése és a
bonbonhüvely elkészítése után betöltöttem a tölteléket, majd az újratemperált
csokival lezártam a bonbonokat, amik néhány perces további hűtés
után szépen kipotyogtak a formából. Ezt a bonbont egyébként sima étcsokis
burokkal szoktam készíteni, most azonban egy kis fehér csokis díszt tettem
rájuk, melynek elkészítéséről bővebben a „Színes csokik” bejegyzés alatt
olvastok. Ennek a fehér csokis jelölésnek egyébként nálam gyakorlati
jelentősége volt, hiszen ha egyszerre pl. 4-5 féle bonbont csinálok és mindből
100-120 db-ot, akkor egy íz egy körben készül el, vagyis kb. 5-6 formányi étcsokit temperálok egyszerre, azonban a formáim különbözőek
és ilyenkor alkalmazom a színes csokis díszítést, mint a jelölés egy formáját.
Így lehet az a bonbon akármilyen formájú, a színről tudom, hogy mit rejt belül
az a bonbon! J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Balieys bonbonba zárva.... |
Ildikó! Nagyon örülök, hogy elkészítetted és annak is, hogy ilyen sikeres vagy vele!!!!
ReplyDelete