Avagy hogyan született meg a karamellás bonbon nagytestvére…
A karamellás bonbon továbbfejlesztett változata... |
Az utóbbi időben
elég sok karamellkrémes bonbont készítettem, hiszen a sűrített tejes karamella elkészítéséhez gyakorlatilag csak türelem kell. Ennek ellenére ez a
bonbon nekem sosem volt nagy kedvencem, talán mert nekem
picit túlon-túl karamellás, hiszen ez a bonbon gyakorlatilag semmi
másról nem szól, mint a házi karamellkrém és egy étcsoki burok találkozásáról.
Ennek ellenére ezt a változatot sokan nagyon szeretik, különösen a finnek, mert
azoknak a kinuski (finnül karamella) a minden. J
Éppen ezért arra
gondoltam, picit fejlesztek a recepten, hogy ne csak egy étcsokis bonbonhüvely,
hanem valamilyen csokoládé krém is kompenzálja a karamella édességét. Így a bonbont átterveztem 2 rétegűre, ahol az első réteg a hagyományos jó
öreg krémes karamella, ami alatt egy étcsokoládé + tejcsoki keverékéből
született réteg lapul, majd ezt a dupla réteget öleli körbe egy vékony és
roppanós étcsoki burok. No, így már nekem is elfogadható ez az édesség, a
magyarok pedig egyenesen imádják. (A finnek továbbra is
a 100% karamella krémmel töltött bonbont választják szívesebben, de kinek a pap,
kinek a papné. J)
Belül karamellkrém kívül karamellizált fehércsoki foltok. Az elkészítésről leírás itt. |
Hozzávalók: (2 x 21 db bonbonhoz,
vagyis egy dupla adaghoz.)
(1) Burok:
kb. 350 g étcsoki
(Callebaut: 74%-os. Ezzel a csokival dolgozni olyan, mint az az álom. J)
3-4 g kakaóvaj
10-15 g
karamellizált fehércsoki a foltozáshoz
(2) Karamell töltelék:
1/3 doboz karamellkrém, ha a sűrített tej 250 g-os
(3) Csokoládé krém:
60 g étcsoki (jó
minőségű, nálam 70%-os Fazer)
40 g tejcsoki
60 g tejszín (35%,
állati)
1 tk vaj
1 tk vanília
kivonat
1 tk glükóz szirup
(elhagyható)
Megjegyzés:
Ha csak
karamellkrémmel, vagy csak csokikrémmel szeretnénk tölteni a bonbonokat, ez a
töltelék mennyiség 1-1 adag (21 db) bonbonhoz elegendő önmagában.
A karamelkrémes bonbon, a mostani bonbon előzménye... Recept itt. |
A töltelékek:
A karamellkrémet a
sűrített tejből elkészítjük, leírás itt.
A csokoládés
krémhez az ét- és tejcsokit vegyesen egy tálba tördeljük, mikróban
megolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd ezzel is összemelegítjük. Végül
belekeverjük a vajat, a vanília kivonatot, illetve ha szükségesnek érezzük egy
kevés glükóz szirupot is. A tölteléket hűtőben pihentetjük, ami alatt néha-néha
átkeverjük, hogy egyenletesen hűljön.
A bonbon
összeállítása:
A bonbonhüvelyhez a karamellizált fehércsokival kidekorálom a formát, az étcsokit temperálom, majd a jól bevált módon elkészítjük a bonbonhüvelyt.
Elsőként a karamellkrémet töltjük a hüvelybe, igyekezve, hogy igazságosak
legyünk és egyenlő vastag legyen a 2 réteg. (Nekem ez még nem sikerült minden
bonbonnál, de majd sokat gyakorlom, így majd lassan csak belejövök! J) Eztán jöhet a
csokikrém, nekem ez egy picit vastagabb lett, mert féltem, hogy megint túl
karamellás lesz a krém… J Végül letalpaljuk a bonbonokat, de nálam a talp is
elég vastag szokott lenni, így most az egyenlő rétegvastagságon és a vékony
talpakon kifejlesztésén fogok dolgozni! (Néha félek, hogy túl vékony lesz a
bonbontalpam és nem zár majd jól a bonbonom, de ráfekszem a témára…)
Vélemény a
bonbonról:
Nekem így már
közelebb áll a szívemhez a karamellás változat, de ha választhatok inkább a whyski-kávés bonbont és a kókuszos-mandulás golyót falom be, mintsem ezt.
Ennek ellenére biztos sokat készül még nálam, hiszen rajtam kívül mindenki
nagyon szereti! J
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Belül karamella- és csokikrém, kívül étcsoki, karamellizált fehércsoki foltokkal... |
Csodaszépet készítettél ismételten! Fincsi lehet! :)
ReplyDelete