Saturday, May 24, 2014

Karamell- és csokikrémes bonbon

Avagy hogyan született meg a karamellás bonbon nagytestvére…


A karamellás bonbon továbbfejlesztett  változata...

Az utóbbi időben elég sok karamellkrémes bonbont készítettem, hiszen a sűrített tejes karamella elkészítéséhez gyakorlatilag csak türelem kell. Ennek ellenére ez a bonbon nekem sosem volt nagy kedvencem, talán mert nekem  picit túlon-túl karamellás, hiszen ez a bonbon gyakorlatilag semmi másról nem szól, mint a házi karamellkrém és egy étcsoki burok találkozásáról. Ennek ellenére ezt a változatot sokan nagyon szeretik, különösen a finnek, mert azoknak a kinuski (finnül karamella) a minden. J

Éppen ezért arra gondoltam, picit fejlesztek a recepten, hogy ne csak egy étcsokis bonbonhüvely, hanem valamilyen csokoládé krém is kompenzálja a karamella édességét. Így a bonbont átterveztem 2 rétegűre, ahol az első réteg a hagyományos jó öreg krémes karamella, ami alatt egy étcsokoládé + tejcsoki keverékéből született réteg lapul, majd ezt a dupla réteget öleli körbe egy vékony és roppanós étcsoki burok. No, így már nekem is elfogadható ez az édesség, a magyarok pedig egyenesen imádják. (A finnek továbbra is a 100% karamella krémmel töltött bonbont választják szívesebben, de kinek a pap, kinek a papné. J)
 
Belül karamellkrém kívül karamellizált fehércsoki foltok. Az elkészítésről leírás itt

Hozzávalók: (2 x 21 db bonbonhoz, vagyis egy dupla adaghoz.)
(1) Burok:
kb. 350 g étcsoki (Callebaut: 74%-os. Ezzel a csokival dolgozni olyan, mint az az álom. J)
3-4 g kakaóvaj
10-15 g karamellizált fehércsoki a foltozáshoz
(2) Karamell töltelék:
1/3 doboz karamellkrém, ha a sűrített tej 250 g-os
(3) Csokoládé krém:
60 g étcsoki (jó minőségű, nálam 70%-os Fazer)
40 g tejcsoki
60 g tejszín (35%, állati)
1 tk vaj
1 tk vanília kivonat
1 tk glükóz szirup (elhagyható)

Megjegyzés:
Ha csak karamellkrémmel, vagy csak csokikrémmel szeretnénk tölteni a bonbonokat, ez a töltelék mennyiség 1-1 adag (21 db) bonbonhoz elegendő önmagában.

A karamelkrémes bonbon, a mostani bonbon előzménye... Recept itt.

A töltelékek:
A karamellkrémet a sűrített tejből elkészítjük, leírás itt.
A csokoládés krémhez az ét- és tejcsokit vegyesen egy tálba tördeljük, mikróban megolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd ezzel is összemelegítjük. Végül belekeverjük a vajat, a vanília kivonatot, illetve ha szükségesnek érezzük egy kevés glükóz szirupot is. A tölteléket hűtőben pihentetjük, ami alatt néha-néha átkeverjük, hogy egyenletesen hűljön.

A bonbon összeállítása:
A bonbonhüvelyhez a karamellizált fehércsokival kidekorálom a formát, az étcsokit temperálom, majd a jól bevált módon elkészítjük a bonbonhüvelyt. Elsőként a karamellkrémet töltjük a hüvelybe, igyekezve, hogy igazságosak legyünk és egyenlő vastag legyen a 2 réteg. (Nekem ez még nem sikerült minden bonbonnál, de majd sokat gyakorlom, így majd  lassan csak belejövök! J) Eztán jöhet a csokikrém, nekem ez egy picit vastagabb lett, mert féltem, hogy megint túl karamellás lesz a krém… J Végül letalpaljuk a bonbonokat, de nálam a talp is elég vastag szokott lenni, így most az egyenlő rétegvastagságon és a vékony talpakon kifejlesztésén fogok dolgozni! (Néha félek, hogy túl vékony lesz a bonbontalpam és nem zár majd jól a bonbonom, de ráfekszem a témára…)

Vélemény a bonbonról:

Nekem így már közelebb áll a szívemhez a karamellás változat, de ha választhatok inkább a whyski-kávés bonbont és a kókuszos-mandulás golyót falom be, mintsem ezt. Ennek ellenére biztos sokat készül még nálam, hiszen rajtam kívül mindenki nagyon szereti! J

 Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Belül karamella- és csokikrém, kívül étcsoki, karamellizált fehércsoki foltokkal... 


1 comment:

  1. Csodaszépet készítettél ismételten! Fincsi lehet! :)

    ReplyDelete