Thursday, May 15, 2014

Csokis tejberizs pohárdesszert málnával

Avagy mit készítettem Szofika a konyhában „1 ötlet, 6 recept!” című játékára! J


"1 ötlet, 6 recept!"

A kapcsolatom Judittal, a Szofika a konyhában blog szerzőjével egy ezer éve megrendezésre kerülő Blogkóstoló játékkal indult, hiszen tévedésből nála kötöttem ki, amikor azonnal bele is szerettem a blogjába. Az ismeretségünk aztán szép lassan elmélyült, néha csak egy röpke üzenetben tudatjuk a másikkal, hogy most épp egymás blogjáról sütünk, vagy gyorsan megkérdezem, hogy ezt a kekszet miként kell csinálni, netán Judit ír rám, hogy jó lesz-e a kelt tészta így…

Lényeg a lényeg, egy igazi gasztro-barátság ez, ami egy kontinensen ível át, hiszen Judit (még kb. 1 hétig) Angliában él, én meg itt északon ütöttem tanyát. A vicc az egészben az, ha maradtunk volna a popsinkon mindketten odahaza, talán akkor is összefutottunk volna, hiszen Judit Kecskemétre költözik haza, apukám meg Szolnokon lakik, így nyáron már biztosan megejtjük azt a közös élmény-sütést. J

Persze mi addig sem tétlenkedünk, hiszen Szofika az "1 ötlet, 6 recept!” játékra invitált, melyre 5 másik bloggerrel együtt kell készítenünk 1-1 általunk szabadon választott desszertet, annyi megkötéssel, hogy csokoládé és málna biztosan szerepeljen az alapanyagok között. Mint tudjátok, most pár hétig nincs „igazi” konyhám, hiszen a költözés miatt egy átmeneti szálláson lakunk, amíg el nem készül az új lakásunk. Éppen ezért egy olyan desszert mellett döntöttem, amit a jelenlegi félnomád körülményeim között, sütés nélkül is el lehet készíteni.

Ezt a játékot találta ki nekünk Szofika! (Forrás: itt.)

Hozzávalók: (4 pohárhoz)
100 g rizs
1 csipet só
2,5 dl tej
3-4 ek cukor
50 g étcsokoládé (Nálam 70% Fazer étcsoki.)
1 tk vanília kivonat
1 késhegynyi fahéj
1 tk vaj
200 g friss málna
3 dl tejszínhab (35%, állati)
pirított mandulaszeletek, vagy fenyőmag (díszítésnek)

A tejberizs elkészítése:
A rizst egy kevés vízzel (amennyi bővel ellepi), sóval és a vajjal közepes lángon főzni kezdjük, majd addig kevergetjük amíg a víz el nem párolog és a rizs kissé át nem üvegesedik. Ezután ráöntjük a tejet, majd megvárjuk, hogy az felforrjon. Ekkor a gázt visszakapcsoljuk alacsony fokozatra, a lábost lefedjük és a rizst néha-néha átkeverve puhára főzzük. A még forró rizsbe keverjük a cukrot, a vanília kivonatot és az összedarabolt étcsokit, majd időnként átkeverve lehűtjük.

A pohárdesszert összeállítása:
A tejszínhabot felverjük, majd a tejberizzsel felváltva magasabb falú talpas poharakba rétegezzük. A pohár aljába és a rétege közé egész, vagy elfelezett málnaszemeket szórunk, majd a desszert tetejét egy nagy adag tejszínhabbal díszítjük. Erre a tejszínhabra halmozzuk a maradék málnát, továbbá megszórhatjuk pirított mandulaszeletekkel, vagy fenyőmaggal.

Tipp:
Télen a friss málna helyett használhatunk fagyasztott málnát is, ebből érdemes málnapürét készíteni, az is roppant jól mutat a pohárban.
Abban az esetbe, ha kevésbé szeretnénk „tömény” desszertet a már kihűlt csokis tejberizsbe is forgathatunk egy kevés tejszínhabot, így még légiesebb lesz a desszert.
A tejszínhabhoz nem kell adni habfixálót, megfelelően kihabosítva még másnap is szépen tart. (Jómagam másnap ettem meg az utolsó meglévő pohár tartalmát és a hab még ekkor is szép volt. J )

A játék egyébként egy szuper kezdeményezés, még így is, hogy jelenleg igen korlátozottak voltak a lehetőségeim! J Ennek ellenére remélem lesz még sok-sok forduló, amikor közösen főzünk csak csajok, hiszen már nagyon várom, hogy mit találtak ki a többiek!

Szép napot mindenkinek, ildiKOKKI

Csokoládés tejberizs málnával... 

7 comments:

  1. Szuper ez a pohárkrém Ildi! Jó lesz a nyáron már együtt is sütni valamit, alig várom :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Várom én is, hátha kiderül, tényleg nem is tudok sütni! ;)

      Delete
    2. Hahaha, nem baj, lelkes vagy, az is elég :DD

      Delete
  2. Nálam most sül a cucc:)

    ReplyDelete
  3. Ötletes pohárdesszert:) - ráadásul imádom a tejberizst

    ReplyDelete