Sunday, December 14, 2014

Karácsonyi macaronok

Hogyan készítsünk ünnepi hópelyhes macaronokat?


Tejcsokis krémmel töltve...

Az idei karácsony színe nálam abszolút a piros. Ha tehetném mindenhova piros díszeket pakolnék, pedig évekkel ezelőtt hallani sem akartam másról, csak az aranyszínű karácsonyi díszekről. Így idén leginkább piros díszeket vásároltam és nagyjából az összes karácsonyi fotóm is pirosra sikeredett. J Nem volt ez másként ezzel a karácsonyi tejcsokoládés krémmel töltött macaronnal sem, melynek ötlete egyébként Pinterestről származik, de elsőként a facebookon egy sütis csoportban láttam meg. A hópelyheket sima mézeskalács írókával rajzoltam a macaronokra, így aki mézeskalácsot süt, az dobjon be egy adag macaront is, ekkor egy füst alatt lehet két finomságot is készíteni.

Hozzávalók: (Kb. 25 pár nagyobb macaronhoz.)
(1) Tészta:
9 dkg mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
2 tojásfehérje (75 g) + 5 dkg kristálycukor
+ 1-2 csepp piros ételfesték
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű tejcsokoládé
0,25 dl tejszín (min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
1-2 ek brandy*
* Megjegyzés: Egy kevés égetett szesz hozzáadása után a ganache még krémesebb és lágyabb, valamint egyenletesen keverhető lesz.
(3) Díszítés:
1 tojás fehérje
kb. 10 dkg átszitált porcukor
1-2 csepp citromlé



A macaronok:
A mandulát és a porcukrot kávédarálón ledaráljuk és átszitáljuk, majd alaposan elkeverjük, végül egy-egy mélyen tálba egyenlő arányban elfelezzük. (Én mérleggel mértem, hogy pontosan fele-fele legyen.)
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk. (Ez a folyamat minimum 6 perc!) A tojáshabot szintén elfelezzük, majd az egyik fél adag porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük az első adag tojáshabra és O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. Ekkor a tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik és egyenletesen folyik le a lapátról. (Az első adag tésztába ne tegyünk ételfestéket, míg a második adagot színezzük pirosra!)
A kész tésztát kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire nagyobb köröket nyomunk. (Elsőként a fehér tésztát nyomjuk ki a zacsiból, így nem kell mosogatni és ebbe tölthetjük a pirosat is.) Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából. A kötelező 45 perces pihentetés után 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 perc alatt süssük készre a tésztát, majd a macaronokat hagyjük kihűlni a tepsiben.


Töltelék:
A töltelékhez a tejcsokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük simára a tejszínnel és vajjal és a likőrrel. A tejcsokis krémet kb. 15-20 percre tegyük hűtőbe, majd ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal könnyen keverhető, szedjük át egy kis habzsákba és töltsük meg a macaronokat!

Díszítés:
A tojásfehérjét sima kézi habverővel éppen csak addig habosítsuk, amíg az nem sárgás többé és picit kifehéredett, majd apránként szitáljuk hozzá a porcukrot és cseppentsünk hozzá pár csepp citromlevet. Az íróka sűrű legyen ugyan, de maradjon enyhén folyós, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. A kész masszát szedjük egy zacskóba, aminek a sarkát vágjuk le és rajzoljuk meg a macaronokra a hópelyheket. A díszítést egy órácskát hagyjuk száradni, majd töltsük be a tölteléket. A kész sütemények hűtőszekrényben egy hétig állnak el.

Tipp:
A hópelyheket a legszabályosabbra úgy rajzolhatjuk meg, ha elsőként hat is pöttyöt rajzolunk a macaronokra, majd ezeket átlósan összekötjük. Ezután jöhet a hópehely többi ága és néhány kis pötty!


Kellemes ünnepi készülődést,  ildiKOKKI

Boldog karácsonyt!

3 comments: