Saturday, September 26, 2015

M&M’s (Smarties) keksz

Avagy mit süssünk gyerekzsúrokra?


A gyerekek kedvence!

Még tavasszal jártam egy nagyobb családi rendezvényen, ahová a szülők maguk vitték a sütiket. Volt ott mindenféle jó, de azt egyből kiszúrtam, hogy az összes gyerek a színes cukorkás Smarties kekszekkel rohangál, vagyis a gyerekek körében egyértelműen ez volt a délután kedvenc édessége. Azóta tervezem megsütni ezt a sütit, aminek a receptjét végül a Joy of Baking oldalról kölcsönöztem - kisebb módosításokkal persze -, hiszen szerintem ez egy tipikusan amerikai édesség. Szerencsémre a Párom minap egy jó nagy zacskó M&M’s cukorkával tért haza, ami valahogy sehogy sem akart elfogyni, így gondoltam lecsapok a maradékra és kipróbálom a receptet. A kekszekhez Smarties és M&M’s is tökéletesen megfelel, bár (talán) a Smarties cukorka kevésbé reped meg sütés közben.

Hozzávalók: (Kb. 20 db kekszhez, egy nagy gáztepsinyi adaghoz).
120 g liszt + 25 g kakaópor
100 g porcukor
80 g puha vaj
1 egész tojás
1 cs sütőpor
1 tk vanília kivonat
1 cs só
1 kis csomag Smarties, vagy M&M’s (kb. 150 g)

Sok színes cukorkával!

Elkészítés:
A puha vajat robotgéppel alaposan kihabosítjuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, majd fokozatosa hozzákeverjük a porcukrot és simára keverjük benne a tojást. Erre szitáljuk a száraz hozzávalókat (lisztet, kakaóport, sót és sütőport), amit egy spatula segítségével alaposan kikeverünk. A nyers tészta egy puha, kézzel jól formálható massza lesz, amiből 3-4 cm átmérőjű golyókat formálunk és sütőpapírral bélelt lemezre nyomkodunk kb. 0,8-1 cm vastagon. A kekszek között jócskán hagyjunk helyet, mert azok terülni fognak, ezért a keksz tetejét viszonylag sűrűn díszítsük M&M’s cukorkákkal. Előmelegített 170°C-os sütőben max. 15 percig süssük a kekszeket. (Vigyázat, ha túlsütjük a kekszeket, a tészta nagyon kiszáraz, valamint a kakaótól keserű is lesz!)

Tipp:
A keksz fémdobozban sokáig eláll, tea mellé kiváló ropogtatnivaló!
Ha kevésnek bizonyul az M&M’s cukorka, akkor csokoládé darabokkal is díszíthetjük a kekszet!
A keksz vaníliás változatához hagyjuk el a kakaóport a hozzávalók közül és helyettesítsük azonos súlyú liszttel! (A vaníliás kekszbe egy kis citromhéjat is reszelhetünk.)


Szép napot,  ildiKOKKI

Nemcsak gyerekeknek...

No comments:

Post a Comment