Wednesday, September 23, 2015

Matcha teás citromos golyók

Avagy egy teás édesség is lehet szuper finom!


Teás golyóbisok...


A minap Helsinki egyik teázójában, a Crazy Hedgehog-ban  egy sütis délutánt tartottam, ahol különböző sütés nélküli desszerteket készítettünk a résztvevőkkel. Az egyik desszert ez a japán matcha teás golyó volt, hiszen ez az ízvilág nagyon jól illett a teázó image-hez. A receptet a Pinteresten találtam, amit aztán teljesen át is alakítottam, de nem bántam meg. Sőt, már tovább is gondoltam, így karácsonyra biztos ez is átalakul valamilyen bonbonná.  Japán matcha teát egyébként tudtok rendelni az Amazonról, vagy nagyobb teázókban is tudtok vásárolni. (Ez a tea egyébként nagyon hamar veszít a minőségéből kibontás után, ezért érdemes lefagyasztani az étkezési célra szánt teaport.)

Hozzávalók: 8-10 db golyóhoz
50 g darált mandula (Amiből lehet 10 g pirított is, így még finomabb lesz a golyó.)
50 g darált kókuszreszelék + a díszítéshez kókuszreszelék
50 g fehér csokoládé (Mi a finn Fazer citromos fehér csokiját használtuk.)
1 tk vanília kivonat
1 tk vodka (elhagyható, de ettől tovább eláll a golyó)
1 tk tejszín (35%, állati)
1 púpos tk matcha tea por
1 tk vaj
1 citrom reszelt héja (Ha sima fehér csokit használunk.)

Elkészítés:
A citromos fehér csokoládét a vajjal összeolvasztjuk, majd simára keverjük a hideg tejszínnel, vodkával és vanília kivonattal. Hozzáadjuk a japán matcha tea port, a mandulát és kókuszt is, amiből egy jól gyúrható masszát kell kapnunk. (Ha sima, ízesítetlen fehér csokit használunk, akkor egy megmosott citrom héját reszeljük a masszához.)
Végül formázzunk kis golyókat, amiket forgassunk meg kókuszreszelékben. A kész desszertet fogyasztás előtt egy órát pihentessünk hűtőben.

Ötlet:
A kész golyókat mártsuk matcha teával színezett, olvasztott és temperált fehér csokiba, majd így forgassuk meg kókuszreszelékben. Így a golyók még tartósabban lesznek, lassabban száradnak ki és nagyon szép gasztroajándék is lehet. (A golyók kimártásához legalább 30-40 g csokira van szükség. Gyorsan, különösebb eszköz nélkül temperálni úgy tudjuk a csokit, hogy kb. ¾-ét felolvasztjuk mikróban, majd a maradék csokit apróra feldaraboljuk és beleolvasztjuk az olvasztott csokiba. Így már márthatjuk is a golyókat.)

Szép napot,  ildiKOKKI



No comments:

Post a Comment