Saturday, June 8, 2013

Piskóta ALAPRECEPT

Hiszen minden torta egy jó piskótával kezdődik!


Piskóta! J

A most következő piskótás bejegyzés már régóta érlelődött bennem. Egyrészt azért, mert sokan kérdezték, hogyan tudok gyorsan, jó piskótát készíteni, másrészt meg azért, mert lényegesen egyszerűbb egy különálló bejegyzésben leírnom a pontos hadműveletet! J

A piskóta sütésénél van néhány alapszabály, ami ha betartunk, csodás végeredményt kaphatunk! Nem kell azonban valami nagy dologra gondolni, egy piskótát összedobni tényleg csak 10 perc! Lássuk azért, mire is érdemes odafigyelni!

Hozzávalók: (Egy3 lapos, 24 cm átmérőjű piskótához.)
6 tojás
6 csapott ek porcukor (6 x 25 g)
6 púpos ek liszt (6 x 20 g)
(Kakaós piskóta esetén a szárazanyag 25%-a kakaó, vagyis 90 g liszt + 30 g kakaó).
1 tk sütőpor
1 csipet só
(Esetleg jöhet még bele 1 vaníliás cukor, vagy 1 tk vanília aroma, vagy 1/2 tk vanília paszta.)

Előkészületek:
A piskótasütés megkezdése előtt két dolgot kell megtennünk:
(1) Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. (Nálam ez sokáig gond volt, érdemes beruházni egy sütő hőmérőre, mert nagyon fontos a forró sütő!)
(2) Vajazzunk ki egy tortaformát, majd dobjuk be a hűtőbe, vagy tegyük hűvös helyre! (Erre azért van szükség, hogy a vaj ne olvadjon meg.) Ekkor még a formát kilisztezni nem szabad, mert amíg a tésztát összeállítjuk, addig a liszt felszívja a zsiradékot és így a tapadásmentességet már nem biztosítja. Ezért lisztezni csak közvetlenül azelőtt szabad, mikor a tésztát a formába öntjük!!!
(Ha tortagyűrűben sütünk, azt nem kell vajazni, csak elég egy sütőpapír a tortagyűrű alá. Kisebb, kb 10-12 cm átmérőjű piskótát lábosban sütök, abba sütőpapírt használok.)

A tojásokról:
Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk friss tojást használni, de én már sütöttem piskótát 1 hetes tojásból is. Tény ami tény, a friss tojással gond nem lehet! J
 
Itt a lisztet is robotgéppel kevertem a piskótába!
A piskóta összeállítása:
(A-B) A tojásokat kettéválasztom, majd a fehérjét egy kevés sóval habosítani kezdem. Ezt a műveletet addig kell folytatni, amíg a hab ténylegesen ki nem fehéredik és az eredeti tojásfehérje szín már nem látható! Amikor a hab kb. tejföl sűrűségű, akkor jöhet bele a cukor! A só helyett/ mellett használhatunk pár csepp citromlevet is, az is stabilizálja a habot!
(C) Eztán kanalanként elkezdjük hozzászórni a porcukrot a habhoz, majd addig habosítjuk tovább, amíg egy keményebb és fényes tojáshabot nem kapunk! Ez a művelet kicsit tovább tart, mint az előbbi, de nem kell kőkemény habot verni!
(D) Ha a habunk már fényes, akkor egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat! Miután a habunk teljesen egynemű további 1-2 percig tovább keverjük a robotgép magasabb fokozatán! Ekkor a robotgépet félretesszük és kanállal, vagy hablapáttal dolgozunk tovább!
Tipp: A tojássárgákat külön is felverhetjük a cukor 1/3-ával és ezt hasonló módon adjuk hozzá a fehérjéhez, mint az egész tojássárgákat. Így a iskóta szerkezete még levegősebb lesz!
(E-F) A tojáshabba 2-3 részletben egy spatulával óvatosan, nagy Ó-alakú mozdulatokkal beleforgatjuk a sütőporos lisztet! Ezt a műveletet igyekezzünk gyorsan, de nem kapkodva végezni! 
(Régebben magam is robotgéppel kevertem a lisztet a tésztába, de ekkor, ahogy az a fenti képen is látható, a hab kicsit összeesett. Azóta szigorúan hablapátot, kisebb mennyiségű piskótánál evőkanalat használok, ahogy az a lenti képen is látható és sokkal lazább állagú tésztát kapok!)

Itt a lisztet kanállal forgattam a habba, az eredmény egy sokkal puhább és lazább piskóta lett!
(Itt a sárgája a cukor előtt került a fehérjébe, ami nem sokat módosított a tészta állagán,
de jobb ha a cukor a sárgája előtt kerül a tésztába!!!)


Ha a lisztet összeforgattuk a habbal, akkor a kivajazott formát kilisztezzük és beleöntjük a tésztát! (Lehetőleg ne csurgassuk, hanem egy darabban merjük a formába.) A tésztát az előmelegített 180°C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük, a sütőt 25-30 percig kinyitni nem szabad! A sütés végén tűpróbát végzünk!
 2 tojásos piskóta sütés előtt és után.
Kakaós piskóta:
A kakaós piskóta esetén a kakaóport a liszttel és sütőporral összeforgatjuk, majd ezt szitáljuk 2-3 részletben a tojáshabhoz. Ha 6 tojásos piskótát sütünk, akkor a 6 evőkanál (6 x 20 g) liszt mennyiségét annyival csökkentjük, mint a hozzáadott kakaópor mennyisége. A lényeg, hogy a szárazanyag mennyiségét ne növeljük!
(Pl. 6 tojásos piskótánál ez kb. 4 ek liszt + 2 ek kakaó, 4 tojásos piskótánál 2 ek liszt 2 ek kakaó.)

4 tojásos kakaós piskóta sütés előtt és utána.


Szép napot mindenkinek, ildiKOKKI





2 comments:

  1. Kedves IldiKOKKI!

    Hogyan kell kihűteni a piskótát?
    Kipróbáltam pár receptet, volt, aminél szépen fel is jött a tészta a sütőben. Nem nyitottam ki közben az ajtót. A végén lekapcsoltam a sütőt, egy fakanálnyi résre nyitva hagytam az ajtaját, hogy úgy hűljön. De így is összeesett!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia! Nem tudom meddig sütötted, de minimum 40 percig kell sütni a piskótát és addig nem szabad kinyitni a sütőt. Aztán én ki szoktam venni és a formában, egy rácson hagyom kihűlni és utána szedem ki (vágom ki tulajdonképpen, mert nekem tortagyűrűn van) a formából. Szerintem annyi tuti, hogy ha nagyon összeesik, akkor még nem sült meg rendesen, szóval akkor még hagyd a sütőben 5-10 percet.
      Egyébként ezen a piskóta dolgon ne legyél összeesve, nekem is volt vele bajom elég sokáig, sokszor még most is, de a piskóta már csak ilyen. :)

      Delete