Sunday, June 2, 2013

Korvapuusti (Finn fahéjas csiga)

Avagy hogyan tanultam meg egy újabb finn finomság elkészítését?




Minthogy lassan több mint egy éve élek Helsinkiben, ezért komolyan elhatároztam, hogy alaposabban elmélyedek a finn konyhaművésztben, hiszen a finnek is tudnak ám jókat főzni! Egyből tudtam, ide azon nyomban finn segítség kell, így Niinához fordultam tanácsért. Persze, ő egy halom receptet felsorolt, amit kipróbálhattunk volna, de gondoltam egyelőre maradjuk az édességeknél, illetve a kávézás mellé fogyasztott sütiknél, ezért a KORVAPUUSTI elkészítésére esett a választásunk.


A korvapuusti egy svéd eredetű kelt tészta, amit a múlt század elejétől készítenek a finnek. A fahéjas finomság eredetét homály fedi, annyi azonban tény, hogy a finnek szívesen fogyasztják a kávé mellé és általánosságban is nagy népszerűségnek örvend.

A korvapuusti egyébként egy szimpla fahájas csiga, melynek tésztája a jellegzetes finn pulla-tészta, amit jó sok vajjal és fahéjas cukorral megtöltenek, majd kisütnek. Itt említeném meg a jégcukrot is, amit a finnek előszeretettel szórnak minden sütire, úgyhogy erre a korvapuustira is került rendesen! J Maga a süti neve (korvapuusti- ejtsd: korvapúszti) pofont jelent, ami talán a süti alakjára utal, hiszen a megformálás után picit olyan, mint 2 elálló fül!

Lássuk akkor, mit is sütöttünk ki Niinával, akinek ezúttal is köszönöm a segítségét! Itt jegyezném meg, hogy ezúttal Niina konyhájában sütöttünk és a képek is náluk készültek! J

Korvapuusti J

Hozzávalók:
Tészta:
55 dkg liszt
1 dl cukor
1 tojás
10 dkg vaj
2,5 dl tej + 3 dkg élesztő
1 púpozott evőkanál kardamon
1 tk só
1 th vanília aroma, vagy 1 kis zacskó vaníliás cukor (10 g)
Töltelék:
5-10 dkg vaj
3-5 ek cukor (porcukor, vagy kristálycukor)
3-4 ek fahéj
A tetejére:
jégcukor
1 felvert tojás

A tészta összeállítása:
A kézmeleg tejben az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd beleütjük a tojás, elkeverjük benne a maradék cukrot és a kardamon. Egy tejes-tojásos folyadékot kapunk, melybe apránként belekeverjük a kihült olvasztott vajat és a lisztet. Ha már olyan kemény a tészta, hogy nem vesz fel több lisztet, akkor az egészet deszkára borítjuk, majd jól átgyúrjuk.

A tésztát Niina kislánya, Friida keverte. Nagyon ügyes volt!

Megjegyzés:
Én a vajas pullánál ezt fordítva csináltam, vagyis a lisztbe kevertem a folyékony hozzávalókat, de szerintem a tészta összeállításának mindkét módja tökéletes kelt tésztád ad!

A frissen begyúrt és megkelt tészta!

A korvapuusti töltése:
A tésztát 2 részre osztjuk, és kb. 0,5-1 cm vastag téglalapra nyújtjuk. (Niina ezt kézzel kezdte, majd egy sodrófával rásegített!)  A kinyújtott tésztát felszínét puha, félig olvadt vajjal megkenjük, majd ízlés szerint fahéjjal és cukorral megszórjuk. Nálunk 2 evőkanál puha vaj, kb. 2-3 evőkanál cukor és 1-2 evőkanál fahéj került egy kinyújtott téglalapra.

A tészta nyújtása és töltése.
Formázás:
A hagyományos formázás során a tésztát feltekerik, majd háromszög alakban feldarabolják. Ezután a háromszög közepénél (magasságvonalánál egészen pontosan), egy kés hátoldalával a tésztát erősen benyomják, így alakul ki a füles szerkezet!
 
Korvapuusti hagyományos formája.
A másik formázási mód, amikor a tésztát feltekerés helyett csak félbehajtják és 2 cm-es csíkokra szeletelik. Ezeket a csíkokat ellentétes irányba felsodorják, majd ezt a sodort tésztát felcsavarják a következő módon:
A mutató- és hüvelykujj között a tészta egyik végét megcsípik, majd körbetekerik tésztával, végül a tészta végét a keletkezett „gombóc” alá visszahajtják.
 
Korvapuusti sodort verziója.
Sütés:
Az elkészült tésztákat felvert tojással megkentük, majd jégcukorral alaposan megszórtuk. A tésztát még 20 percig kelesztettük, majd 200°C-os sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütöttük! Próbáljátok ki ti is, megéri! 

Korvapuusti süés előtt és után! J
Várom tőletek a visszajelzéseket és fotókat!

                                           Szép napot mindenkinek, ildiKOKKIJ


2 comments:

  1. Nehéz dolog ez a Blogkóstolás...Ez nagyon-nagyon nekem való :)

    ReplyDelete
  2. Várj még, mert a héten még 2 újabb finn recept kerül fel a blogra!

    ReplyDelete