Saturday, June 29, 2013

Házi pizza

Avagy hogyan készíthetünk gyorsan valami finomat vacsira?


Pizza a'la ildiKOKKI!

A jó házi pizza elkészítése az elsők között volt, amit még egyetemistaként megtanultam. Az egész úgy kezdődött, hogy eleinte előrecsomagolt pizzalapokat vettünk, amit konzerv pizzakrémmel kentünk meg és arra jött a szalámi és sajt… Persze, egyetemistaként a kész pizzalap igen borsos árú volt, mivel akkoriban szüntelen mást sem ettünk! J Így hát nem volt mit tenni, a költséghatékonyság érdekében valakinek meg kellett tanulni elkészíteni a tésztát. Persze ki is lehetett volna más a tésztafelelős, mint én????

Akkoriban még rozoga sütők mégrozogább tepsiiben próbálkoztam, így a végeredmény minősége erősen megkérdőjelezhető volt… Mindazonáltal én csak sütögettem a pizzákat rendületlen, mivel az olasz kajákat a kezdetek óta nagyon szerettem! Ami egyébként a mai napig nem változott, nálam a numero uno a bolognai spagetti és ezek rokonai (pl. lasagna, vagy rakott tészta). Péter emiatt költött is rólam egy verset ezzel kapcsolatban, ami valahogy így hangzik: „…Ha nem kapsz spagettit, lóg az orrod napestig…” J

Lényeg a lényeg, az egyetem végére elég jól belejöttem a pizzakészítésbe, amit a doktori képzés előtt még megfejeltem egy pizzázós étterem konyháján eltöltött forró nyaracskával is… Így ezen tapasztalatokat is beépítettem a pizzáimba, amiket ma sütök. Senki ne gondoljon valami NAAAAGY dologra, a titok a fűszeres és folyékony paradicsom szószban és a jól kidagasztott tésztában van! Lássuk is, hogyan készül ez a fogás! J

A tésztához:
25 dkg búzaliszt
2 dl tej , vagy víz
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:
75 g sűrített paradicsom (1 kisebb konzerv) + ugyanennyi térfogatú víz
1 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál csili
1 púpozott teáskanál oregánó
1 csapott teáskanál bazsalikom
½ csapott teáskanál rozmaring
½ csokor friss petrezselyemzöld

A feltéthez:
10 szelet szalámi (nálam téli)
10 fej brokkoli
½ kaliforniai paprika (piros húsú)
1 db nyers sárgarépa
0.5 db cukkíni
1 db paradicsom

A tetejére:
10 dkg mozzarella
1 dkg parmezán
3 dkg kecskesajt (félkemény)
1 evőkanál len-, szezám- napraforgó-, vagy tökmag
½ csokor  friss petrezselyemzöld


Megjegyzés:
Ez a mennyiség kb. egy kétemberes vacsi elkészítésére elegendő. Egy 4 fős család részére egy teljes nagy gáztepsinyi tésztát érdemes begyúrni, ekkor a tészta aránya így változik:

40 dkg liszt
3 dl tej, vagy víz
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 csapott teáskanál só
5 evőkanál olíva olaj
Természetesen a feltét mennyiségét is arányosan növeljük.

A tészta:
A lisztet a sóval alaposan átszitáljuk, ettől a tészta szerkezete sokkal lazább lesz! Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. (A tej helyett vizet is lehet használni, bár a tejtől picit puhább lesz a tészta.) A lisztre öntjük az olívaolajat és a tejben felfuttatott élesztőt, majd hólyagos tésztát dagasztunk. Amíg a tészta kel (kb. 30-40 min), addig előkészítjük a feltétet.
 
A tészta.
A paradicsom szósz:
A sűrített paradicsomot annyi vízzel elkeverjük, amennyi a konzerv térfogata volt, vagyis bőven duplájára hígíthatjuk. (Sokan tévesen azt gondoljak, hogy a pizzára sűrű paradicsomszósz kell, de ez nem igaz! Aki a felhígított szósz mennyiségét soknak találja, az inkább kevesebbet tegyen rá, mintsem sűrűre hagyja a paradicsompürét!)
Egy kevés friss petrezselymet felaprítunk, valamint egy gerezd fokhagymát összezúzunk. Mindezt, és még egy kevés oregánót, bazsalikomot és rozmaringot is belekeverünk a szószba. (Aki szereti a csípőset egy kevés darált csilit is a szószba keverhet. Nálunk minden alkalommal ez is kerül bele bőven!)
 
A szósz.
A feltét:
A szalámit felszeleteljük, valamint a zöldséget tetszés szerint összeaprítjuk. A répát és cukkinit felkarikázzuk, a brokkolirózsákat kettévágjuk, mivel a nagyobb fagyasztott darabok nem puhulnak meg teljesen sülés közben! A pritaminpaprikát felkockázzuk és a paradicsomot is felszeljük. A mozzarellát lereszeljük, a parmezánból szelünk pár szeletet, a kecskesajtot felkockázzuk. (Feltét egyébként bármi lehet, nálunk mindig az kerül rá, ami éppen van itthon!)
 
Most épp ez került a pizzára!
A pizza összeállítása:
A tésztát kör alakúra kinyújtjuk, majd a tetejét megkenjük a szósszal. Ezután következik a feltét: a szalámi, az aprított zöldség, végül a sajtok. Végezetül egy kevés tökmagot, vagy lenmagot szórunk a pizza tetejére és egy kevés petrezselyemmel is díszíthetjük. A pizzát tovább keleszteni nem kell, csak betoljuk a hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt a pizza teljesen megsül! Akinek égetős a sütője akár dupla sütőpapírt is tehet a tészta alá, az nagyon sokat segít!!!


                    Jó étvágyat, ildiKOKKI

Így készült a pizza!

No comments:

Post a Comment