Monday, June 3, 2013

Áááááámerikai palacsinta

Avagy hogyan készíts magadnak valami finomat 5 perc alatt! J



Amerikai palacsinta és juharszirup....

Palacsintát sütni nem nagy ördöngösség, így leggyakrabban ezt készítem, ha megkívánunk valami édességet. Régebben többnyire gofrit, vagy hagyományos palacsintát sütöttem, mostanság azonban Péter mindig ezt kéri, így ezt dobom gyorsan össze. Lehet, hogy csak azért, mert tud belőle egy hatalmas tornyot építeni, és azt egyszerűbb megenni, mint 4 -5 palacsintát feltekerni?! Nem tudom…

Lényeg a lényeg, palacsintát sütni tényleg egyszerű, ugyanis nem ragad le az első sem, puha lesz és picit vastagabb, illetve másnapra nem szárad meg, hagyományos társához képest! Ez mind-mind jó ok arra, hogy ti is süssetek pár ízletes palit, lássuk akkor a receptet!

Hozzávalók: (20-25 db palacsintához)
30 dkg liszt
3 egész tojás
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor + 1 csomag (5 g) vaníliás cukor (Én a házi vaníliás cukromat használtam.)
3 dl tej, (vagy 1,5 dl tej + 1,5 dl natúr joghurt)
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

A tészta összeállítása:
A tojásokat kettéválasztom, majd a fehérjét egy pici sóval közepesen kemény habbá verem. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, citromhéj) egy nagyobb tálba mérem, majd hozzáadom a tojások sárgáit a tejet és az olvasztott, de már kihűlt vajat, majd jól elkeverem.

A tojáshab és a száraz hozzávalók.
Ha van itthon natúr joghurtom, akkor a tej felét inkább arra cserélem, ettől ég krémesebb lesz a palacsinta, illetve a natúr joghurt picit savanykás ízétől szerintem az egész pali finomabb és karakteresebb ízű lesz. Végül a tésztába lazán beleforgatom a nem túl kemény habot és már lehet is sütni a palikat!
 
A palacsinta tészta a tojáshab nélkül (bal), és tojáshabbal összekeverve (jobb).
Sütés:
Egy palacsintasütőbe az első pali sütése előtt 1 teáskanál vajat felolvasztok, majd ha elég forró a tepsi, erre merek kb. 1 nagy evőkanál tésztát. Ezt ellapítani nem kell, terülni fog annyira, amennyire kell. Ekkor én dobok egy fedőt is a palacsintára, mert saját gőzében gyorsabban puhul. A palit akkor kell átfordítani, amikor a hátoldalán megjelentek a buborékok, ekkorra az alja már biztosan szép aranybarna! A pali másik oldalát is további kb. 1 percig sütjük, majd tányérba szedjük és már önthetjük is nyakon juharsziruppal!
 
Így sül a palacsinta!

Egy tepsiben több kisebb palit is süthetünk egyszerre, így ezt az agadot kb. 20 perc alatt készíthetjük el! A másik jó tulajdonsága, hogy a gyerekek is nagyon szeretik, vagy hirtelen betoppant vendégeknek is meglephetünk vele! 

Szép napot mindenkinek:    ildiKOKKI
                                                                                       

Amerikai palacsinta J
                                                                                    



No comments:

Post a Comment