Thursday, June 13, 2013

Karamella sűrített tejből

Avagy hogyan készíthetünk otthon könnyedén igazán krémes karamellát?


A csodálatos karamella!

Köztudott, hogy a cukor karamellizálása nem épp veszélytelen dolog, hiszen a cukor 130-150°C körüli hőmérsékleten olvad és elég borzalmas égési sebeket lehet szerezni, ha rossz helyre nyúlunk rossz időben. Továbbá a kész karamella nagyon hamar megszilárdul, így krémekhez, bonbonokba a hagyományos karamell alkalmazása nem nagyon lehetséges, ahhoz a jóval bonyolultabb vajkaramellát kell elkészíteni, így sokáig én le is mondtam az egész karamella dologról.

Aztán megláttam a Kifőztük magazinban a sűrített tejből való karamellakészítés receptjét és egyből biztos voltam benne, hogy ezt egyszer ki fogom próbálni. Az egyetlen probléma az volt, hogy azt hittem itt nincs cukrozott sűrített tej, de aztán pár napja felvilágosítottak, hogy de IGENIS van, csak eddig nem jó helyen kerestem… No, végül rá is bukkantam az orosz csodára és már vittem is haza a meglepően olcsó sűrített tej konzervemet!Az eredeti leírás szerint a karamellát úgy is el lehet készíteni, hogy a konzervet ki sem bontjuk, én azonban átöntöttem a sűrített tejet egy átlátszó falú duncosüvegbe, hogy követni tudjam a színváltozását a tökéletes eredmény érdekében.

Miért is lehet egyébként jó minőségű karamellát készíteni sűrített tejből? Nos, kéremszépen azért, mert a cukrozott sűrített tejben mindaz megvan, ami egyébként egy vajkaramella elkészítéséhez is szükséges lenne. Van benne egy halom cukor, ami hevítés hatására karamellizálódik, nomeg ugye a sűrített tej zsírtartalma közel 10%, így a keletkezett karamella nagyon szép krémes és lágy lesz.

Lássuk akkor ezt a folyamatot a gyakorlatban!

Hozzávalók:
1 cukrozott sűrített tej konzerv
1 duncosüveg  és 1 dupla falú lábos
+ sok-sok türelem…

Elkészítés:
A sűrített tejet átöntöttem egy tiszta üvegbe, majd erősen rácsavartam az üveg tetejét. Ezután az üvegemet egy magasabb falú lábosba tettem, melybe annyi vizet öntöttem, hogy a vízszint 1-2 cm-rel volt sűrített tej szintje fölött. Ezután a lábos a legkisebb főzőlapra került, majd azt alacsony hőfokon melegíteni kezdtem. A víz éppen csak bugyogott, azonban azt számos alkalommal kellett újratöltenem, hogy a szintje folyamatosan a sűrített tej fölött maradjon!!! (Erre mindenki figyeljen!)

A duncosüveg tartalma 2 óra múlva szép karamell színű volt, ekkor kivettem és átkevertem az egész krémet, mivel belül még világosabb színű volt és karamella helyett nyomokban sűrített tejet tartalmazott! J Így a duncosüveg további 2 órát töltött a lassan rotyogó vízben, de a folyamat végére csodálatosan krémes, illatos és szép színű karamellát kaptam! Azt fontos megjegyezni, hogy a tej térfogata nem csökken a melegítés hatására, csak egy szép karamellává változik, tehát ha 2 dl karamella kell majd nekünk, akkor azt ugyanennyi sűrített tejből lehet elkészíteni. Maga a karamella nekem nagyon-nagyon krémes lett és jól is lehet keverni, bár mikor hűtőbe tettem picit visszakeményedett, de nem vészesen.

Így készült a karamella sűrített tejből!

Összességében azt gondolom, hogy ez a karamellakészítés egyik legolcsóbb és legbiztonságosabb módja, ráadásul ez eredményezi a tortázás/bonbonozás/sütés számára a legkedvezőbb állagú karamellát. Az viszont tény, hogy a karamella elkészítéséhez 3-4 óra is kell, így az utolsó pillanatban ezt a fajta karamellát nem lehet összedobni. Mindazonáltal én biztos vagyok benne, hogy számos alkalommal fogok még ilyen karamellát készíteni, ha ez az adag elfogy! Próbáljátok ki ti is! J

Szép napot, ildiKOKKI


9 comments:

  1. Szia Ildi!!
    Meddig all el,es hutoben tarthato csak?
    Koszi a valaszt!!
    Klara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klára, most olvasom a kommented... Kicsit meg késve, de válaszolok: kb. 1-2 hétig áll el, de szuperül fagyasztható. Én elkészítés után egyből bevágom a fagyóba és onnét veszek ki, ha kell.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Kedves Ildi, a dunsztos üvegben tényleg nagyon jól néz ki a karemella, viszont a sok-sok türelem megtakarítható: a www.markomilk.hu oldalon találtam 4dl dobozos tejkaramellet és cukrozott sűrített tejet csokoládéval vagy kávéval is! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez szuper! Én itt Helsinkiben az orosz boltba járok, ott is van előre elkészített, de én szeretem magam ízesítgetni!

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. simán és egyszerűen: dobozos sűrített tejet,2,3 dobozzal tegyük be a kuktába,annyi vízzel ami ellepi.
    a jelzés után még 20 percig a legkisebb fokozaton forrjon tovább. Ez után hagyjuk, hogy kukta magától hűljön le! Amikor kiszedjük tökéletes karamell lesz a dobozokban, és annyi ideig eláll ,amig az eredeti szavatosság is tart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, ez tök jó, csak gondolni kell azokra is, akinek nincs kuktája. :) Nekem pl. nincs és biztosan sokak vannak így, de akinek van, annak könnyebb a dolga! Köszi az ötlete!

      Delete