Friday, January 31, 2014

Mákos linzer szilvalekvárral töltve

Avagy hogyan születtek (mégiscsak) kerek linzerek a konyhámban?! J



Mákos linzervirágok fahéjas-vörösboros szilvalekvárral töltve...

Mint azt már többször említettem, itt északon csak akkor eszünk mákos ételeket, vagy sütiket, ha készítek valamit magam, hiszen itt a mák, mint fűszer, vagy díszítés van jelen az ételekben. Éppen ezért 3-4 zacskó darálatlan mákot is őrzök a fagyasztómban, ha mákos finomságra fájna a fogunk! J Mikor a karácsonyi ünnepek alatt odahaza voltam, a családi vacsik forgatagába jött velem szembe egy mákos linzer, ami nagyon finom és omlós volt, de számomra nem volt elég mákos. Ezért el is határoztam, hogy készítek egy extramákos linzert majd magunknak, hogy kerek legyen az életem, hiszen nagy mákfanatikus lettem!

Körül is néztem a neten az ünnepek után, ahol megtaláltam Dina mákos linzer receptjét. No, ebben a mák mennyiségét jócskán felturbóztam és ezt készítettem el. A receptek keresgélése közben érdekesebbnél érdekesebb formájú linzerekbe botlottam, de egy téglalap alakú linzer különösen megtetszett. Eredetileg ilyen formát szerettem volna én is készíteni, csakhogy a derelyevágóm elkavarodott valamerre és mikor vettem volna ki a fiókból, konstatáltam, hogy nincs mit kivenni… A szivecske és összes többi formám ráadásul Magyarországon hagytam a mézeskalácssütések után, így maradt a jó öreg hagyományos linzerforma, de az íze így is borzalmasan fincsi lett! J Már csak azért is, mert a házi fahéjas-vörösboros szilvalekvárommal töltöttem meg a kekszecskéket! J
 
Mákos...
Hozzávalók: (25-28 db kisebb virág alakú linzerhez.)
17 dkg liszt
10 dkg darált mák
8 dkg porcukor
1 tk sütőpor
15 dkg teavaj
2 tojás sárgája
1 csipet só
1 tk vanília aroma
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
Házi  fahéjas-vörösboros szilvalekvár, de bármilyen savanykás és karakteres ízű lekvár megfelel.

Így készült:
A mákot ledaráltam, majd a többi szárazanyaggal (porcukor, liszt, sütőpor, só) összekevertem és elmorzsoltam a vajjal. Hozzáadtam a tojássárgákat, a citromhéjat és vanília aromát, majd gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrtam. A friss tésztát egy éjszakára hűtőbe tettem, majd másnap reggel 3 mm vékonyra nyújtottam és linzerszaggatóval kiszaggattam. A mákvirágocskákat szilikonos sütőpapírra fektettem, majd 175°C-on 8 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. A megsült linzereket a tepsiben hagytam kihűlni, mert forrón még nagyon törékenyek a virágocskák. Végül egy-egy kanál szilvalekvárral összeragasztottam a linzereket és porcukorral meghintettem őket. A lekvártól a linzerek pár óra alatt megpuhultak és csak úgy omlottak szét az ember szájában falatozás közben!
 
Így készült...
(A linzervirágok kiszaggatását elfelejtettem lefotózni, annyira elkeseredtem,
hogy nem tudok téglalap alakú linzereket készíteni....)
Vélemény a receptről:
A savanyú lekvár nagyon jól harmonizál a tésztával, ami pillanatok alatt megpuhult. A tészta nyújtáskor nem morzsálódott, igaz gyorsan kell vele dolgozni, mert a vajtartalma miatt picit könnyebben deformálódik, így kis adagokat érdemes csak nyújtani egyszerre.
A linzer egyáltalán nem édes, nagyon finom kis teasüti lett! Érdemes kipróbálni, ha valamit egyszerű finomságot szeretnénk sütni mákimádóknak!


Szép napot, ildiKOKKI


Puha és omlós...

2 comments:

  1. Nagyon szépek! Még sosem ettem mákos linzert, de biztos jó, mert amiben mák van, az csakis jó lehet! :)

    ReplyDelete
  2. Ildikó, nézz be hozzám, van ott neked valami!!!!
    http://piroskonyha.blogspot.hu/2014/02/jatek-ismerjuk-meg-egymast-ujra.html
    Nagyon tetszenek a receptjeid, a bon-bonok pedig csodásak!!

    ReplyDelete